Noua structură a guvernului și împărțirea ministerelor cu care PNL merge la negocierile cu USR și UDMR

0
1572
Liberalii au pus pe hârtie noua structură a Guvernului și au făcut o împărțire preliminară a posturilor înainte de a începe negocierile cu USR și UDMR. Președintele Klaus Iohannis le-a cerut să facă propunerea de premier cât mai repede, Nicolae Ciucă fiind favorit, și să demareze discuțiile cu USR și UDMR astfel ca până la Crăciun noul executiv să treacă de votul Parlamentului. Liderii PNL se întâlnesc astăzi pentru a stabili oficial propunerea de premier.
Potrivit calculelor liberalilor noul guvern va avea 18 posturi, 16 de ministru și două de vicepremier pentru USR și UDMR. Portofoliile ar urma să revină 8 PNL, 5 USR și 3 UDMR, conform hotnews.
„Toate numele de premier sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL”
Conform rezultatelor scrutinului din 6 decembrie Parlamentul va avea 466 de membri în legislatura 2020-2024. Pentru a fi validat un nou Guvern este nevoie de o majoritate, jumătate plus unul din numărul senatorilor și deputaților care în acest caz va fi de 234 de voturi. Împreună PNL, USR și UDMR dețin cu 10 voturi mai mult decât necesarul, mai exact 244 de parlamentari. La aceștia s-ar putea adăuga alți 18 ai Minorităților altele decât cea maghiare.
În teorie noul Guvern va fi de centru dreapta dacă PNL, USR și UDMR se înțeleg în următoarele zile pe modul cum își vor împărți funcțiile.
Înainte de toate, liberalii vor merge la Cotroceni pentru a-i propune președintelui Klaus Iohannis premierul pe care îl vor susține. La nivel oficial, PNL a anunțat prin vocea lui Rareș Bogdan că există patru nume pe care le vor pune pe masa președintelui.
  • Rareş Bogdan: „Avem patru propuneri de premier cu care vom merge mâine la domnul președinte Klaus Iohannis. Vom valida propunerile în BPN (…) Toate numele sunt membri PNL, au fost membri PNL, vor fi membri PNL”
Neoficial însă, potrivit surselor HotNews.ro, președintele Klaus Iohannis i-a anunțat deja pe liberali că îl dorește cu mandat plin de premier pe Nicolae Ciucă.
Din momentul în care președintele va anunța premierul desemnat să facă un nou Guvern, partidele intră în negocieri pentru împărțirea portofoliilor.
Președintele Klaus Iohannis le-a cerut liberalilor ca până pe data de 23 decembrie Guvernul să treacă de Parlament și să-și preia atribuțiile.
Ludovic Orban este cel care va purta negocierile cu celelalte partide pentru a coagula majoritatea parlamentară iar în interiorul PNL s-a decis deja ca structura actualului Guvern să se păstreze și pe ea să se formeze viitorul Executiv (16 ministere și 2 portofolii de vicepremier).

Conform surselor citate, liberalii pleacă la negocieri sperând să păstreze cele mai importante portofolii iar calculele acestora arată așa: 8 portofolii – PNL, 5 pentru USR și 3 pentru UDMR.

Ce portofolii vrea PNL
  • Finanțe,
  • Interne,
  • Justiție,
  • Dezvoltare,
  • Transporturi,
  • Economie
  • Fonduri Europene
  • Externe
Totodată, aceștia sunt dispuși să renunțe la Educație, Muncă, Cultură, Mediu, Sănătate. Liberalii și-au făcut calcule că vor oferi fiecarui partener de guvernare o funcție de vicepremier mizând ca această ofertă să tempereze pretențiile acestora, însă deja nemulțumirile au apărut și au fost exprimate oficial.
Ce portofolii vrea USR PLUS
Primele disensiuni între PNL și USR au apărut după ce Ludovic Orban a revendicat șefia Camerei Deputaților și a primit susținerea partidului în acest sens.
USR dorește funcția de președinte al Camerei Deputaților pentru Dan Barna.
  • Dan Barna: „Ne așezăm la masa dialogului. Este o soluție și ca USR PLUS să preia președinția Camerei Deputaților. E unul dintre scenariile pe care le avem în vedere, dar, repet, până la momentul de față neexistând o discuție concretă pe lucrul acesta, nu este nimic de infirmat sau de confirmat (…) Este o soluție la fel de bună sau chiar mai bună ca USR PLUS să preia șefia Camerei Deputaților, tocmai în situația în care președintele va veni cu propunerea de premier dinspre PNL”.

Surse din interiorul USR au declarat pentru HotNews.ro că șefii Alianței vor merge la negocieri cu o solicitare clară: vor solicita un minister avizator (două în tot Guvernul) Finanțele sau Justiția. USR mizează pe ministerul Justiției, luând în calcul că liberalii nu vor renunța la Finanțe. Restul ministerelor rămân să fie negociate.

Oferta pentru UDMR

În ceea ce privește UDMR, liberalii le-au rezervat trei portofolii Mediul, Cultura și Sănătatea plus postul de vicepremier așa cum liderii UDMR au avut și în alte Guverne de-a lungul timpului. Liderii Uniunii nu sunt însă prea încântați în a prelua Sănătatea și Mediul, dorindu-și un portofoliu economic cu greutate. În condițiile în care PNL nu va renunța la Finanțe, Fonduri sau Economie, ar mai rămâne Dezvoltarea, care a mai fost condusă de UDMR de-a lungul timpului.

VEZI ŞI:

Ludovic Orban, cea mai frumoasă demisie din ultimii 30 de ani de Românie liberă

Mesajul de aducere aminte al lui Mălin Bot pentru cei care au votat cu AUR

Să fie Siegfried Mureșan? Trei oameni pe lista din care Klaus Iohannis va alege viitorul prim-ministru

”Am văzut mulți băieți cu ochii oblici pe acolo”. Băsescu sugerează că AUR a primit ajutor din Rusia

Leave a reply