Noile teste COVID cuceresc lumea. Ieftine, cu rezultat în 15 minute și pe care le putem face singuri acasă

1
4220

Pe măsură ce au trecut lunile de la începutul pandemiei, au fost create multe tipuri de teste pentru COVID 19 în întreaga lume. Există chiar și multe companii ce își testează deja lucrătorii, care revin la joburile lor într-o manieră eșalonată după vacanța de vară, iar asta e posibil grație noilor invenții medicale disponibile deja în SUA și intrate recent și pe piața europeană.

Rapid, simplu, fiabil și ieftin. Acestea sunt caracteristicele noilor teste menite să revoluționeze diagnosticul infecției cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Mai fiabile decât testele de anticorpi utilizate până acum, acestea oferă un diagnostic precis în 15 minute, la un preț mult mai mic decât un test PCR, și cu aproximativ aceeași eficiență. Deși toată atenția publicului pare să fi fost acaparată de subiectul dezvoltării de vaccinuri și tratamente eficiente, apariția testelor rapide ar putea să fie cel mai eficient ”vaccin” al momentului, care ne poate oferi un avantaj imens în pandemia de Covid-19.

Acestea vor facilita detectarea rapidă a purtătorilor asimptomatici ai virusului, vor accelera urmărirea cazurilor și vor îmbunătăți controlul pandemiei, deoarece pot fi repetate mai frecvent decât testele PCR.

Regiunea capitalei Madrid, epicentrul pandemiei din Europa, va fi una dintre primele care le va folosi în Spania. Guvernul regional a cumpărat deja două milioane de teste rapide de antigen de la compania Abbott. Acest test, autorizat recent în Statele Unite de către FDA, Agenția Federală a Medicamentelor și Alimentelor, oferă rezultate în 15 minute și are un cost per unitate de doar 4,5 euro.

PCR, cel mai fiabil test până în prezent – deși nu este infailibil – costă aproximativ 150 de euro, iar diagnosticul necesită între 24 și 48 de ore. În ciuda termenelor limită mult mai scurte și a prețului mult redus, testele noi se comportă în mod similar cu cele PCR, motiv pentru care revista Science a descris testele de antigen ca fiind o „piatră de hotar” pentru sănătatea publică.

Fără laborator, fără reactivi

Ambele teste, PCR și de antigen, au în comun faptul că au nevoie de un tampon pentru a colecta o probă de secreție nazală. Apoi însă, ele urmează căi diferite pentru a produce un diagnostic.

PCR necesită reactivi, timp și un laborator specializat pentru a amplifica materialul genetic și pentru a face un diagnostic molecular al probei.

Testele rapide, în schimb, nu necesită echipament suplimentar, nu necesită amplificarea materialului genetic și caută direct proteine ​​virale produse de noul coronavirus. Prin urmare, sunt mai ieftine și mai rapide.

În plus, aceste teste antigenice sunt infailibile atunci când sunt efectuate în primele zile după infecție. Agenția pentru Medicamente și Alimente din Statele Unite, FDA, recomandă utilizarea lor la pacienți aflați în stadiile inițiale ale bolii. Eficacitatea este de sută la sută în primele trei zile. În a patra zi, scade la 90 la sută, „un procent care este și așa foarte mare”, subliniază Antonio Zapatero, viceministrul Sănătății al Guvernului regional din Comunitatea Madridului.

«Dacă un cetățean apare testat pozitiv, știm sigur că a fost infectat. Dacă este negativ și există simptome, atunci ar trebui utilizat un test PCR pentru a finaliza diagnosticul în cazul în care a apărut un fals negativ. Vom folosi testele rapide ca un alt ajutor în diagnostic”, explică Zapatero.

Cu 60 la sută mai puține teste PCR

Primele teste cu antigen vor ajunge la Madrid săptămâna viitoare și vor fi distribuite, de preferință, între casele de îngrijire medicală, centrele de îngrijire primară și serviciile de urgență. Comunitatea Madridului estimează că, grație noilor teste rapide, între 30-60 la sută din testele PCR ar putea fi evitate.

Abbott’s nu este singura companie care produce teste cu aceste caracteristici.

Compania de biotehnologie Vircell a dezvoltat, de asemenea, un test similar, care este testat în mai multe spitale spaniole. De asemenea, este utilizat în Italia pentru a controla fluxul de călători pe aeroporturi. Mai ieftine și mai rapide, odată cu aceste teste rapide se deschide posibilitatea unor controale frecvente asupra populației până la sosirea vaccinului mult așteptat. Acestea ar putea fi utilizate pentru controlul sănătății angajaților la locul de muncă, când călătorim în altă țară sau chiar când mergem la un concert.

Testele antigenice sunt doar începutul. Ministrul Zapatero avansează chiar ideea cu teste de utilizare direct la domiciliu, care nu numai că evită drumul la un laborator, dar nu mai face necesară nici intervenția personalului medical de specialitate.

”Sunt deja în dezvoltare. Sunt ușor de utilizat, doar puneți o fâșie de hârtie în contact cu saliva; dacă își schimbă culoarea, sugerează o infecție. Cu aceste informații, ne-am putea izola în casă, pentru a nu mai infecta pe alții, așteptând un rezultat mai definitiv”, conchide oficialul spaniol.

Competiție acerbă pe piața farmaceutică americană

Singura preocupare cu privire la testele antigen pe care unii experți o împărtășesc este că nivelurile virusului la unii pacienți pot fi prea scăzute pentru a fi detectate, ducând la rezultate negative, noteală portalul de specialitate Chemical&Enginering News.

Compania americană Quidel, care a obținut încă din luna mai aprobarea FAD pentru teste antigen, a testat frotiurile la o serie de niveluri virale și a reușit să detecteze virusul la toate, deși nu este clar dacă aceste niveluri indică faptul că aceste persoane s-au recuperat de la o infecție cu SARS-CoV-2.

Quidel nu este singura companie care a dezvoltat un test antigen. Sino Biological susținea recent că este prima companie din lume care produce un test antigen. Și OraSure Technologies, care a dezvoltat un test antigen pentru Ebola, a declarat în revista Science că dezvoltă unul și pentru SARS-CoV-2.

Compania Slev consideră și ea că, la fel ca testele rapide Ebola, un test antigen pentru COVID-19 ar putea fi mai potrivit pentru zonele cu resurse limitate, unde testarea moleculară este mai dificil de realizat din lipsa accesului la instrumentele adecvate. Cu acest nou tip de test, avem acum un trio de teste de boli infecțioase: teste de antigen, teste de anticorpi și teste care detectează ADN sau ARN – utile pentru urmărirea răspândirii COVID-19.

Ce sunt testele PCR

PCR corespunde siglei în limba engleză a unui proces cunoscut după numele de reacție în lanț a polimerazei. Sunt teste care, prin probe nazofaringiene prelevate de la pacient, permit să se știe dacă acea persoană este sau nu pozitivă. Aceste teste PCR pot fi efectuate numai de personalul medical și prezintă dezavantaje în durata rezultatelor, care poate fi și până la patru ore, notează ziarul AS.

Testele serologice au devenit rapid cea mai bună opțiune pentru a detecta incidența virusului. De miercuri, mulți profesori fac deja aceste teste înainte de a se întoarce la școli, deși trebuie luat în considerare faptul că acest tip de test nu servește pentru detectarea pacienților asimptomatici sau a celor care se află în prima fază a infecției, adică sunt în prima săptămână a bolii.

În acest caz, testul serologic se efectuează printr-o probă de sânge. O picătură care se depune pe o bandă de testare și care dă rezultatul în 10 și 15 minute. Dar, spre deosebire de PCR, acest tip de test nu detectează dacă persoana are virusul, ci arată anticorpii pe care sistemul nostru imunitar i-a generat pentru a se apăra de coronavirus și a trece de boală. În plus, acest test poate prezenta până la patru rezultate posibile pe baza imunoglobulinelor IgM și IgG.

VEZI ȘI:

Noul Logan e mai lung și are semnătură electronică. Ce prețuri vor avea noile modele Dacia

Papa Francisc: Vindecați inima, pentru a vindeca mediul

De ce măștile cu supapă nu sunt infailibile, dar la ce ajută folosirea lor

Experiment în Germania: se poate trăi cu 1.200 de euro lunar peste limita sărăciei?

1 comment

Leave a reply