În ciuda presiunii crescânde din partea autorităților ruse, care au multiplicat avertismentele și procedurile legale, susținătorii lui Aleksei Navalnîi au manifestat, duminică, 31 ianuarie, în timpul unei noi zile de mobilizare pentru a solicita eliberarea oponentului încarcerat.
Poliția rusă a desfășurat un dispozitiv major și a închis accesul în centrul mai multor orașe pentru a împiedica protestatarii să participe la aceste întâlniri neautorizate. Potrivit numărului organizației neguvernamentale (ONG) OVD-Info, poliția a arestat cel puțin 2.200 de persoane din toată țara în 70 de orașe.
Potrivit acestei organizații specializate în monitorizarea demonstrațiilor, arestările au avut loc în principal la Moscova (520), dar și la Sankt Petersburg (242), al doilea oraș al țării, în Krasnoyarsk (194) în Siberia sau la Vladivostok (120) în Orientul îndepărtat.
Acoperit de un strat subțire de zăpadă, centrul Moscovei a luat pe alocuri înfățișarea unei cetăți asediate: au fost dislocate zeci de polițiști împotriva revoltelor, scuturi și bastoane în evidență.
Fapt puțin obișnuit, mai multe străzi și stații de metrou din capitală erau complet închise, determinând protestatarii să schimbe locația mitingului în ultimul moment, fapt postat pe rețelele de socializare.
„Este represiune, aruncăm oameni nevinovați în închisoare” „Putin este un hoț! „, „Libertate!”
Astfel au scandat zeci de protestatari în timp ce traversau centrul capitalei ruse.
La începutul după-amiezii, câteva mii de oameni se îndreptau spre Parcul Sokolniki însoțit de claxoanele mașinilor, a menționat un jurnalist de la Agence France-Presse (AFP).
Soția lui Aleksei Navalnîi, Yulia Navalnaia, a fost reținută de poliție când a venit să ia parte la miting, potrivit mai multor surse mass-media de opoziție.
În ciuda amenințărilor, Ekatarina Britchkina, o protestatară în vârstă de 39 de ani, nu a ezitat sa participe la manifestatie la Moscova.
Ea a declarat pentru AFP că îi este „mai frică de ceea ce s-ar întâmpla în țară, dacă nu ieșim pe stradă”.
„Este represiune, aruncăm oameni nevinovați în închisoare”, a spus Daria, un medic veterinar în vârstă de 34 de ani.
Proteste în țară
La Sankt Petersburg, o altă fortăreață a opoziției din Rusia, aproape 2.000 de oameni adunați într-o piață din centrul orașului au fost dispersați de forțele revoltelor.
La Ekaterinburg (în Siberia de Vest), corespondentul nostru din Rusia Benoît Vitkine relatează că nu există „nici cel mai mic semn al slăbirii” mobilizării la fața locului.
manifestarea de la Ekaterinburg
La Vladivostok,Andrei, un protestatar în vârstă de 25 de ani, a regretat faptul că doar puțini oameni, câteva zeci, s-au adunat a manifesta.
Autoritățile au blocat” centrul orașului
În Novosibirsk, a treia cea mai mare zonă metropolitană a Rusiei, presa independentă „Taiga” a estimat numărul protestatarilor la peste 5.000, unul dintre cele mai mari mitinguri anti-guvernamentale din ultimii ani.
„Oamenii sunt supărați pentru ceea ce se întâmplă și pentru că parlamentarii și activiștii opoziției au fost arestați săptămâna aceasta”, a declarat pentru AFP, Khelga Pirogova, membru local al unei coaliții pro-Navalny.”
Majoritatea aliaților apropiați ai lui Alexei Navalny au fost arestați la domiciliu vineri, 29 ianuarie de către autoritațile rusești, la două zile după o serie de percheziții care au vizat locuința soției sale, Yulia, și sediul organizației sale, Fondurile de luptă împotriva corupției.
Navalny riscă „aproximativ doi ani și jumătate” de închisoare
Pe Twitter, secretarul de stat american, Antony Blinken, a denunțat „utilizarea continuă de către Rusia a unor tactici brutale împotriva protestatarilor pașnici și a jurnaliștilor pentru a doua săptămână consecutivă” și a solicitat autorităților ruse să-l elibereze pe Alexei Navalny.
Activist anticorupție și dușman jurat al Kremlinului, Alexei Navalny s-a întors în Rusia pe 17 ianuarie după luni de recuperare în Germania după o presupusă otrăvire pentru care îl acuză pe Vladimir Putin și serviciile de securitate ruse.
El a cerut încă o dată rușilor să iasă în stradă joi
„Nu vă fie teamă”, a scris el într-o scrisoare postată pe blogul său. „Majoritatea sunt de partea noastră. Hai să ne trezim. ”
În zilele anterioare, autoritățile i-au avertizat în repetate rânduri pe susținătorii lui Navalny, afirmând în special că manifestanții ar putea fi urmăriți penal pentru „revolte în masă” dacă adunările se vor încheia cu violență.