sâmbătă, ianuarie 29

Nicușor Dan, tot mai aproape de PNL. ”Colaborez foarte bine cu Guvernul Orban”

0
431

Noul primar general al Capitalei a câștigat alegerile ca independent; candidatura lui a fost propusă de PNL și susținută de USRPLUS. După alegeri, a evitat să răspundă tranșant la întrebarea legat de o posibilă înscriere a sa în PNL.

Nicușor Dan nu poate face nici acum un anunț clar legat de viitorul său politic, pentru că are nevoie și de voturile USRPLUS în Consiliul General, unde consilierii desemnați pe liste de conducerile celor două partide și aleși în cele din urmă sunt prea puțini ”nicușoriști”, adică apropiați ai noului primar din vremea Uniunii Salvați Bucureștiul – partidul creat de Nicușor Dan și devenit ulterior USR.

De aceea, fost lider al USR va fi obligat să mențină o relație bună cu consilierii USRPLUS, care pe lângă PNL și PMP îi pot asigura majoritatea în Consiliul General. Iar asta nu se poate dacă el devine membru PNL.


Dar devine tot mai clar că Nicușor Dan este din ce în ce mai aproape de PNL.

Declarațiile sale privind buna colaborare cu Guvernul sunt deja o obișnuiță, iar ultima dintre ele a fost făcută miercuri seara, la Realitatea Plus, în emisiunea Jocurile Puterii cu Alexandra Păcuraru.

Declarațiile lui Nicușor Dan pe tema relației cu Cabinetul PNL

  • „Am promis transparenta in mandatul meu. (…) Am zis că e un gest corect pentru public si fata de presa sa fac un bilant la 20 de zile. (…) Urgentele mandatului meu sunt: sanatatea, chestiunea financiara (inclusiv sa platim salariile) si problema apei calde. (…) Sistemul nostru medical e departe de a fi perfect. La fel si cel din Bucuresti.
  • Am un mesaj pentru bucuresteni: e mai bine sa mergeti la spital decat sa stati acasa, pentru ca bolile de agraveaza. In Bucuresti sunt 50 de spitale, primaria are 19 dintre acestea. Nu a existat niciodata o strategie comuna pentru cele 50 de spitale. (…) Legat de riscul de incendiu, Guvernul a demarat un control in toate spitalele. Noi pentru cele 19 spitale, prin colegii de la administrarea spitalelor am pregatit listele cu probleme pentru aceste spitale.
  • Pentru siguranta la incendiu, 8 din 19 au aviz. Iar pentru alte 9 s-a facut documentatia necesara pentru a fi obtinut avizul la incendiu. (…) Exista resurse de la Casa de Asigurari de Sanatate care pot fi folosite de spitale. Trebuie sa avem o strategie unitara pentru spitale. (…) Pe multe domenii de activitate am avut o buna colaborare cu Guvernul. (…) Este un context politic favorabil, în care primarul general si Guvernul sunt parteneri. (…) Daca managementul spitalului este unul potrivit, atunci concursul pentru pozitii in spitale va fi cu rezultate potrivite.”

Aparițiile repetate ale lui Nicușor Dan în campania electorală sunt o nouă dovadă că el se află mult mai aproape de PNL decât de USRPLUS. De altfel, există un motiv logic: PNL are nevoie de imaginea foarte bună a noului primar din București, iar Nicușor Dan are nevoie de ajutorul financiar și politic al PNL – probabil axul central al viitoarei guvernări de după alegerile din 6 decembrie.

Cel mai probabil, dacă va intra în PNL, Nicușor Dan o va face înainte de alegerile viitoare locale.

Leave a reply