vineri, februarie 3

Nicolae Ciucă propune un nou proiect de țară: ”Scurtătura spre viitor”

0
83

Nicolae Ciucă, președintele PNL, a susținut vineri la Sighetu Marmației un discurs programatic în fața liberalilor, vorbind despre schimbări doctrinare și un proiect de țară. E primul discurs cu caracter prezidențiabil al lui Ciucă, cu jumătate de an înainte de a-și pierde poziția de premier în favoare PSD la rotativa din luna mai 2023.

Ciucă a propus ca program de țară ”o scurtătură spre viitor”. În opinia sa, România trebuie să o ia pe scurtătură ca să ajungă țările din Occident.

În mod paradoxal, Ciucă critică chiar unul dintre programele emblematice ale PNL, construirea de noi conducte de gaze în sate și comune: ”Noi vorbim despre extinderea rețelei de gaz, în timp ce lumea merge deja în altă direcție, imaginând noi resurse de energie. Facem evaluările elevilor prin scrierea cu pixul, în timp ce sistemele de educație din alte țări au trecut deja de mult la platforme virtuale”.

Președintele PNL susține că ”scurtătura spre viitor” înseamnă că ”trebuie să construim autostrăzi digitale în paralel cu cele rutiere, iar liantul trebuie sa fie dezvoltarea cercetării și inovării in toate domeniile”.

Premierul Ciucă, care nu mai departe de 2018 declara ”niciodată nu voi face politică”, a cerut în discursul său de la Sighetu Marmației o redefinire ideologică a PNL: ”Intenționez ca la viitorul Consiliu Național să propun partidului constituirea unui grup de lucru care să fundamenteze un nou program politic (…) Liberalismul economic al secolelor 19 și 20 nu mai poate oferi soluții adecvate pentru actualul context. De exemplu, statul minimal nu mai poate fi o soluție de actualitate pentru conjunctura actuală”.

Șeful PNL a declarat că ”este frământat de o chestiune: cum devine PNL un element decisiv, un factor al schimbării către o societate bazată pe o ordine valorică adecvată?”

Deși este acuzat că și-a plagiat teza de doctorat, iar asensiunea sa politică nu se datorează performanțelor politice, ci exclusiv susținerii de către sistemul de putere din jurul președintelui Klaus Iohannis, Ciucă a făcut referire pe larg în discursul său la impostură, incompetență și hoție, susținând că va milita pentru restaurarea scării valorilor în societate:

Tema ordinii valorice este una foarte importantă deoarece ea afectează toate țesuturile sociale și poate fi o piedică în dezvoltarea noastră ca societate. Atunci când competența e înlocuită cu incompetența, integritatea cu hoția, responsabilitatea și pragmatismul cu demagogia, politicile publice cu populismul se produce o inversare de valori. Lumea simte degradarea ordinii valorice. Iată de ce, una din direcțiile de acțiune va fi să generăm ideea unei societăți care să proiecteze o ordine valorică adecvată”, a spus Ciucă.

Discursul lui Nicolae Ciucă la Școala Politică “Gheorghe I. Brătianu” de la Sighetu Marmației

Leave a reply