sâmbătă, ianuarie 28

Nicolae Ciucă: ”Am primit cu satisfacţie raportul privind România din cadrul MCV”

0
212

Premierul Nicolae Ciucă a salutat, marţi, raportul privind România din cadrul MCV, care ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenţei justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune.

”Am primit cu satisfacţie raportul privind România din cadrul MCV, prezentat astăzi de Comisia Europeană. Acesta constată, în premieră, îndeplinirea recomandărilor şi a obiectivelor Mecanismului, aşa cum era prevăzut în Decizia de înfiinţare a MCV, adoptată la momentul aderării României la UE”, a transmis, marţi, premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a precizat că, ”acest raport şi evoluţiile pe care le angrenează ne încurajează să continuăm cursul stabilit în sprijinirea independenţei justiţiei, a luptei anticorupţie, de o manieră sustenabilă şi cu rezultate bune în continuare, în beneficiul societăţii româneşti”.
”Toate acestea sunt esenţiale deoarece răspund aşteptărilor cetăţenilor români. În baza raportului de astăzi, monitorizarea României se va derula, exact ca şi în cazul celorlalte state membre UE, prin Mecanismul general la nivel european privind statul de drept. Raportul este şi o recunoaştere şi o confirmare la nivel european  a faptului că direcţia reformelor pe care am urmat-o cu consecvenţă în ultima perioadă este cea corectă”, a mai transmis premierul.
Potrivit acestuia, deoarece evaluarea Comisiei nu are la bază doar evoluţiile recente, ci, în mod evident, o acumulare susţinută de progrese pe care România le-a înregistrat de la momentul instituirii Mecanismului, avem o importantă  recunoaştere a maturităţii atinse în funcţionarea instituţiilor competente.
”Nu am parcurs acest drum singuri. Am beneficiat constant de cooperarea foarte pragmatică cu experţii Comisiei Europene. Autorităţile române competente au menţinut cu aceştia un dialog cordial şi constructiv, care va fi continuat pe aceleaşi baze de deschidere şi încredere în cadrul instrumentelor orizontale europene din domeniu. La 15 ani de la aderare, concluziile raportului reflectă eforturile României şi intrarea într-o logică de consolidare a statutului nostru european. Rămânem ferm ancoraţi  în viziunea pro-europeană a României, clară şi pe termen lung, o viziune europeană bazată pe unitate, democraţie, stat de drept şi valori împărtăşite în mod egal de toate statele membre, pe baza aceloraşi instrumente”, a mai transmis premierul.

Leave a reply