La 30 de ani de la mineriada din 13-15 iunie 1990, toți inculpații din dosarul cu același nume, în frunte cu Ion Iliescu, Petre Roman și Gelu Voican Voiculescu, acuzați de infracțiuni contra umanității, pot răsufla ușurați încă o bună perioadă de timp. Dosarul a fost restituit în mai 2019 procurorilor militari pentru a fi refăcut în integralitate, toate probele fiind declarate nule.
Joi, președintele Iohannis declara că ”este este o rușine și o jignire profundă față de toți cei care au luptat, cu mâinile goale, pentru câștigarea libertății, față de urmașii acestora și față de întreaga societate” ca vinovații pentru cele peste 1.000 de victime de la mineriadă să rămână încă necunoscuți. ”Justiția are obligația de a face lumină, după atât de mulți ani”, spus Iohannis, citat de Radio Europa Liberă.
Justiția nu face însă lumină de 30 de ani în ce privește violențele și atrocitățile săvârșite de minerii din Valea Jiului veniți la București la chemarea lui Ion Iliescu. La plecare, după ce au lăsat în urmă un oraș traumatizat, 4 morți și peste 1.000 de oameni bătuți și arestați, fostul președinte le-a mulțumit ortacilor :”pentru tot ceea ce ați demonstrat în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă disciplină civică, muncitorească, oameni de nădejde”.
„Au fost judecaţi şi condamnaţi Miron Cozma şi câţiva ciraci ai lui pentru Mineriada din 1991. Dar mineriada din iunie 90 n-au dus-o în justiţie nici Ion Iliescu, nici Emil Constantinescu, nici Traian Băsescu în două mandate şi nici Klaus Iohannis într-un mandat şi o zecime. Cum n-au dus nici Revoluţia în justiţie, crimele Revoluţiei. De data aceasta însă ne-a salvat Europa, declarând imprescriptibile crimele de la Revoluţie”, afirmă Gheorghe Gorun, profesor de istorie şi fost deputat al Convenţiei Democrate în perioada 1992-1996.
Realizator al emisiunii LECŢIA DE ISTORIE de pe canalul de youtube LUMEA LIBERĂ tv, Gheorghe Gorun a făcut o scurtă analiză a atrocităţilor comise de mineri, sub oblăduirea regimului FSN-ist, în anii 90.
„Imaginea frumoasă câştigată de România la Revoluţie a început să se spargă după ce foarte mulţi demnitari din FSN ce veneau din epoca Gheorghiu Dej au provocat decizia ca Frontul să se înscrie în alegeri, ceea ce a generat o nemulţumire aproape generală atât în partidele politice ne-FSN nou înregistrate sau re-înregistrate cât şi în rândul opozanţilor FSN din societatea civilă. Au apărut manifestaţii de protest cum a fost cea din Piaţa Universităţii şi după fiecare acţiune de protest au venit la Bucureşti aşa-numitele Miliţii paramilitare ale mai multor colective muncitoreşti dintre care s-au detaşat minerii din Valea Jiului conduşi de celebrul Miron Cozma”, afirmă profesorul Gorun, care se concentrează asupra descinderii minerilor din iunie 90 veniţi pentru a sparge manifestaţia din Piaţa Universităţii.
„A fost cea mai lungă manifestaţie paşnică din Europa post-comunistă, a depăşit ca durată chiar şi manifestaţia chineză din Piaţa Tienanmen. Devine din ce în ce mai intensă, cu participanţi de prestigiu, intelectuali, studenţi, elevi din clasele mari, muncitori, membri ai partidelor nefeseniste. Revendicările celor din Piaţă sunt foarte de bun-simţ şi totodată foarte necesare”, afirmă Gheorghe Gorun, pe atunci cadru didactic la Târgu-Jiu.
Într-un moment de sinceritate personală, Gorun povesteşte în înregistrarea de mai jos ce a vrut să facă el atunci când a aflat că trenurile cu minerii au fost lăsate să plece spre Bucureşti.