duminică, iulie 21

News ALERT. Vaccinul de la Oxford, suspendat temporar din cauza ”bolii inexplicabile” apărute la unul dintre pacienți

0
890

Dezvoltarea unui promițător vaccin Covid-19 a fost suspendată din cauza unei posibile reacții adverse la un participant la studiu.

Un purtător de cuvânt al AstraZeneca, compania care lucrează cu o echipă de la Universitatea Oxford, a declarat pentru The Guardian că procesul a fost oprit pentru a examina „boala potențial inexplicabilă” apărută la unul dintre participanți.

Purtătorul de cuvânt a subliniat că reacția adversă a fost înregistrată doar la un singur participant și a spus că întreruperea studiilor este frecventă în timpul dezvoltării vaccinului.

„Ca parte a studiilor globale ale vaccinului împotriva coronavirusului dezvoltat la Oxford, procesul nostru de revizuire standard a fost declanșat și am întrerupt voluntar vaccinarea pentru a permite revizuirea datelor de siguranță de către un comitet independent”, a spus purtătorul de cuvânt.

Aceasta este o acțiune de rutină care trebuie să se întâmple ori de câte ori apare o boală potențial inexplicabilă. În studiile mari, bolile apar întâmplător, dar trebuie verificate independent.

„Lucrăm pentru a accelera revizuirea evenimentului unic pentru a minimiza orice impact potențial asupra cronologiei testului. Suntem dedicați siguranței participanților noștri și celor mai înalte standarde de conduită în încercările noastre”, anunță compania.

Vaccinul, care se aștepta să fie disponibil publicului încă din ianuarie anul viitor, este unul dintre cele două proiecte pe care guvernul australian intenționează să cheltuiască 1,7 miliarde de dolari ca parte a unui acord pentru a asigura vaccinarea gratuită pentru toți cetățenii.

Luni, guvernul Morrison s-a angajat să cumpere 33,8 milioane de doze de vaccin, dacă s-a dovedit a fi eficient.

BBC a raportat că este a doua oară când procesul acestui vaccin este întrerupt de când au început studiile, în aprilie.

Detaliile bolii inexplicabile nu au fost publicate, însă un raport al New York Times notează că un voluntar din programul britanic a dezvoltat mielită transversă – o inflamație în măduva spinării.

Cu toate acestea, AstraZeneca nu a comentat acest lucru și nu există dovezi că pacientul cu mielită transversă este cel care a declanșat oprirea studiului.

Miercuri, ministrul sănătății din Australia a încercat să răspundă oricăror îngrijorări legate de pauză, menționând că guvernul său „urmărește o strategie diversificată de vaccinare Covid-19, asigurându-se că Australia este bine plasată pentru a accesa un vaccin de succes”.

Nick Coatsworth

Răspunzând anunțului, expertul medical în Departamentul australian al Sănătății, Nick Coatsworth, a spus că pauza procesului „nu pune în niciun caz acel vaccin complet de pe masă”.

Vaccinul de la Universitatea Oxford, care urmează să fie administrat în mai multe doze, a intrat în faza a treia în studiile din Marea Britanie, SUA, Brazilia, Africa de Sud și India și a generat anterior răspunsuri imune puternice.

Marea Britanie a încheiat o tranzacție timpurie pentru vaccin, mărind între timp cererea la 100 de milioane de doze.

Marți, academicienii implicați în proces au scris că produsul dezvoltat la Oxford este unul dintre cele șase vaccinuri Covid-19 din lume aflate acum în faza a treia – ultimul pas înainte de aprobarea unui vaccin.

Aceștia au scris că vaccinul a fost testat la lucrătorii din domeniul sănătății din Marea Britanie, precum și la voluntari care au peste 70 de ani.

De marți, 17.000 de persoane din Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud fuseseră deja vaccinate.

Robert Booy, profesor de vaccinologie al Universității din Sydney, a declarat pentru The Guardian că întreruperea unui studiu bazat pe reacția unui participant „este ceva mai degrabă făcut ca produsul să fie super-atent examinat”, nicidecum o problemă cu vaccinul.

Întreruperea studiilor cu vaccinuri nu a fost neobișnuită, a spus el.

„Când vaccinezi peste 10.000 de persoane, prin coincidență, vor exista lucruri ciudate și minunate care se vor întâmpla participanților, care oricum urmau să se întâmple. Așadar, trebuie să întrerupă procesul pentru a examina cu atenție ce s-a întâmplat”.

Booy consideră că procesul va reîncepe probabil în aproximativ o lună dacă ancheta asupra participantului oferă „constatări liniștitoare”.

Leave a reply