Spania taie în carne vie. Premierul Sanchez anunţă măsuri şi mai dure de carantină în lupta cu coronavirusul. „A venit momentul să intensificăm lupta”

0
2095

„Sunt zile foarte dure. Dar sunt zile decisive. Vă cer să rezistăm pentru a învinge acest definitiv virus. Tot ce pot să vă ofer este sacrificiul”.

Cu aceste cuvinte premierul spaniol Pedro Sánchez a anunțat, sâmbătă, limitarea totală a deplasării celor 47 de milioane de spanioli, cu excepția celor care lucrează în activități esențiale.


Guvernul va aproba mâine, într-o şedinţă extraordinară, ca toți lucrătorii activităților neesențiale să rămână acasă pentru următoarele două săptămâni. Executivul va aproba un permis plătit recuperabil care va fi aplicat lucrătorilor afectați, astfel încât aceștia să nu fie nevoiți să meargă la centrele lor de lucru începând de luni, 30 martie până joi, 9 aprilie, ambele inclusiv.

Această măsură va reduce, și mai mult, mobilitatea oamenilor, va scădea riscul de contagiune și ne va permite să decongestionăm UCI (n.r. – unităţile de terapia intensivă din spitale)”, a remarcat Sánchez, care a recunoscut că acestea sunt măsuri „extrem de dure”.

Limitarea generală a deplasării populației prin decretul regal privind starea de alarmă reglementează deschiderea întreprinderilor de produse alimentare, băuturi, produse și necesități de bază, unități farmaceutice, centre de sănătate, centre veterinare sau clinici, opticieni și produse ortopedice, produse igienice, presă și articole de papetărie, combustibil auto, tabac, echipamente tehnologice și de telecomunicații, alimente pentru animale de companie, comerț pe Internet, telefon sau corespondență, curățătorie chimică și spălătorii.

Măsură de carantină şi mai dură anunţă de primul-ministru apare după ce Spania a depășit 72.000 de infectați și 5.690 de morți din cauza Covid-19. Scopul este de a reduce mobilitatea la nivelurile care există în weekend, când şi angajaţii serviciilor esenţiale nu lucrează.

Sanchez a insistat asupra faptului că în zilele acestui concediu plătit, lucrătorii „vor continua să-și primească salariul în mod normal”. Odată ce situația de urgență a sănătății se încheie, angajații își vor recupera orele de muncă.

„Pe măsură ce ne apropiem de creasta valului (a infecțiilor), virusul ne lovește nemilos. Așadar, a venit momentul să intensificăm lupta. Reducerea mobilității merge într-o direcție bună. Sper că în următoarele zile va fi observat rezultatul acestui efort colectiv. Între toate acestea, tot ce îmi pot eu oferi este sacrificiul, rezistența și moralul victoriei, a conchis şeful Guvernului de la Madrid.

Spania şi Italia cer sprijinul UE

După fiasco-ul summitului european de joi, Pedro Sánchez a cerut „decizii curajoase și puternice” din partea Uniunii Europene, notează El Pais.

„Europa nu a născut virusul; Europa nu a convocat și nu a atras virusul. Nici Spania și nici o altă țară europeană soră. Virusul a intrat în Europa în urma unei călătorii aleatorii. Și la fel cum această catastrofă loveşte întreaga lume şi testează proiectul european într-un mod cu totul special”, a avertizat premierul spaniol.

Liderii Spaniei și Italiei au cerut Germaniei și Olandei ajutorul pentru a obţine din partea UE fonduri de salvare. Sánchez a diferențiat actuala criză de Marea Recesiune din 2008, strict economică: „Răspunsul nu poate fi național, trebuie să fie european și cu toate resursele, în cel mai critic moment al UE de la înființare, în care toți suntem expuşi, indiferent dacă suntem olandezi, spanioli sau germani ”.

Leave a reply