sâmbătă, ianuarie 18

News ALERT: Spania, înapoi la starea de urgență, pentru a patra oară în istoria democrației sale!

0
2114

Guvernul de la Madrid a aprobat duminica aceasta o nouă stare de alarmă (echivalentul stării de urgență în România) cu scopul de a oferi acoperire legală restricțiilor de oprire a contagiunii coronavirusului și pe care Cabinetul Pedro Sanchez (PSOE, socialist) vrea să le se extindă până în aprilie.

Deși acest Decret regal, care a fost aprobat de Consiliul de Miniștri într-o ședință extraordinară, va avea o valabilitate inițială de două săptămâni, Executivul intenționează să îl prelungească cu șase luni, așa cum a aflat TVE, ceea ce va obliga Guvernul să caute sprijin în alte formațiuni politice din Congresul Deputaților.

Aprobarea acestui instrument juridic printr-o ședință extraordinară a Cabinetului Sanchez are loc după ce zece guverne regionale – șapte dintre ele de la PSOE și niciuna de la PP – au solicitat punerea sa în aplicare pentru a efectua restricții de mobilitate, inclusiv închiderea localurilor.

Textul, care a fost pregătit de prim vicepremierul, Carmen Calvo, și de ministrul sănătății, Salvador Illa, ar stabili măsuri minime pe care comunitățile ar fi obligate să le respecte și, de acolo, fiecare guvern regional va putea adopta deciziile pe care le consideră adecvate pentru a ține sub control infectările, potrivit unor surse de la Palatul Moncloa.

Timpul pentru restricțiile de noapte va fi stabilit începând de la ora 23.00 până la 6.00 dimineața.

Nimeni nu a avut voie să iasă din casă două luni!

Rudele nu au putut să-și înmormânteze pe cei dragi morți din cauza COVID

Pandemia a făcut până în prezent, în Spania, 34.752 de morți, iar numărul total al persoanelor infectate a ajuns la 1.046.132.

Guvernul recurge la izolarea populației în case după ce, odată cu debutul toamnei, pandemia a explodat în Spania, ajungându-se la peste 20.000 de cazuri de noi infectați în 24 de ore.

La jumătatea lunii martie, Guvernul spaniol a adoptat prima oară în acest an starea de urgență, fiind considerată cea mai dură carantină din lume. Peste 10.000 spanioli au fost trimiși după gratii din cauza nerespectării măsurilor de izolare.

Oamenii nu aveau voie să iasă din casă decât o singură persoană, doar la cumpărături (obligatoriu în cel mai apropiat magazin), la dus gunoiul și la plimbat cățelul.

Reuniunile de familie au fost interzise complet, al fel ieșirile în aer liber. Nu a existat, ca în România, deplasarea pe bază de declarație pe proprie răspundere, nimeni nu a avut voie să plece din case, în afară de angajații din spitale, Poliție, alimentație, servicii esențiale.

 

Acoperire legală pentru orarul localurilor

Pensionarii care au trecut cu bine de valul dur al pandemiei au ieșit masiv la terase. Acum se întorc din nou între patru pereți

Premierul Sánchez, într-o declarație instituțională de la Palatul Moncloa (sediul Guvernului), vinerea trecută, a avertizat cu privire la gravitatea situației și a asigurat că echipa Cabinetului său este dispusă să adopte măsuri mai dure în fața creșterii infecțiilor, pentru a evita o nouă carantină totală.

Una dintre restricțiile pe care intenționează să le pună în aplicare prin această stare de alarmă este cea pentru a evita mobilitatea pe timp de noapte, măsură pe care unele comunități regionale precum Castilla y León sau Comunitatea Valenciană au început deja să o aplice de dimineața trecută.

Ministrul Sănătății, Salvador Illa, a indicat în mai multe rânduri în ultimele zile că cea mai bună acoperire legală stă în adoptarea unei noi stări de alarmă, astfel încât să poată fi aplicată într-o mare parte a teritoriului spaniol.

Această stare de alarmă este a treia aprobată de Guvern de la începutul pandemiei și a patra în democrația spaniolă. Prima oară a fost decretată pe 4 decembrie 2010, din cauza grevei controlorilor de trafic aerian.

Pe 14 martie 2020, a fost decretată a doua oară, care a afectat întregul teritoriu național și a dispus închiderea în case a populației din cauza coronavirusului, în timp ce pe 9 octombrie a fost lansată doar o stare de alarmă „teritorializată”, pentru Regiunea Madrid.

Extindere în Congres

”Totul va fi bine”. În timpul stării de alarmă precedente, spaniolii nu au putut ieși decât la balcon. Cei care nu au respectat măsurile au ajuns după gratii

Guvernul nu are nevoie de aprobarea Congresului pentru a aproba starea de alarmă, dar trebuie să o extindă dincolo de primele 15 zile de valabilitate. În prezent, are sprijinul partidului Ciudadanos (”Cetățenii”), al cărui lider, Inés Arrimadas, i-a oferit premierului Pedro Sanchez votul celor zece deputați ai săi, pentru a trece măsura adoptată azi de Guvern prin Congres (Parlamentul spaniol).

Dar chiar și așa, cele 10 voturi ale Ciudadanos ar putea să nu fie suficiente pentru a garanta extinderea stării de alarmă dincolo de 15 zile, ceea ce va forța Executivul să solicite sprijin din partea altor partide precum PNV (Partidul Naționalist Basc) – care guvernează în Țara Bascilor, de unde a cerut implementarea acestui instrument juridic – și alte formațiuni care au susținut deja ultima extindere a stării de alarmă pe 3 iunie, precum Más País-Equo, Coalición Canaria-Nueva Canarias, Partidul Regionalist din Cantabria (RPC) și Teruel Existe.

Tocmai dificultățile cu care a trebuit să se confrunte prim-ministrul Pedro Sánchez pentru a realiza prelungirile succesive ale acelei stări de alarmă sunt motivul pentru care, cu această ocazie, Executivul pe care îl conduce propune acum direct o perioadă de prelungire de șase luni, încă de la bun început, pentru a evita să ceară acordul parlamentului la fiecare prelungire.

Leave a reply