Liderul USR a făcut un anunț extrem de important: renunță la șefia Camerei Deputaților.
”Ultimele zile ne-au arătat cât de ușor se poate aluneca în logica vechilor coaliții de conjunctură. E de neacceptat pentru că erodăm încrederea oamenilor”, a spus Barna.
Copreședintele USRPLUS l-a anunțat pe Cătălin Drulă noul candidat din partea formațiunii pentru postul de viitor șef al Camerei Deputaților, declarând că USRPLUS ar trebui să aibă în continuare funcția dorită de Dan Barna și Ludovic Orban.
Barna a propus ca Ludovic Orban, Dan Barna și Kelemen Hunor să fie vicepremieri în viitorul Guvern.
Declarațiile lui Dan Barna despre negocierile dintre PNL, USRPLUS și UDMR
- USR PLUS vrea negocierea programului de guvernare, care acum trenează. Se percepe că suntem în situația unui blocaj legat de ambiții personale ale liderilor USR PLUS și PNL
- Nu este despre poziții, ci despre o alocare echilibrată a funcțiilor pentru ca această coaliție să funcționeze
- Am propus mai multe formule, refuzate de PNL
- USR PLUS îl propune pe Cătălin Drulă pentru conducerea Camerei Deputaților
- Îi propun lui Ludovic Orban și Kelemen Hunor să intrăm împreună în acest guvern ca vicepremieri ca exemplu de responsabilitate. Va fi un guvern serios, credibil, care nu va mai avea nevoie de comitete și comiții
- Va arăta românilor că suntem concentrați pe probleme reale și că nu e o coaliție de conjunctură
- E frustrant că, deși discuțiile au mers bine pe programul de guvernare, ne-am blocat pe discuțiile pentru funcții
- Un guvern în care președinții celor trei partide sunt vicepremieri va evita blocajele, vor lua decizii rapide
Cui folosește mișcarea lui Dan Barna?
Ce rezolvă propunerea de azi a lui Dan Barna? Eventual îl pune pe Ludovic Orban mai mult în corzi, pentru a accepta să facă un pas în spate, dar nu oferă nicio garanție că liberalii vor accepta jocul lui Dan Barna.
Pare că asistăm la un meci de ping pong, în care fiecare partener încearcă să arunce minge în terenul celuilalt pentru a-l bloca.
Ce este surprinzător este că Dan Barna a ieșit în public cu soluția de mai sus înainte de a se întâlni cu Ludovic Orban. O astfel de poziționare arată că mișcarea anunțată de liderul USR a urmărit în primul rând efectul de imagine decât un compromis cu liberalii.
În mod normal, nu faci publică o idee care va face obiectul unei negocieri, nu există nicăieri așa ceva nici în politică, nici în business.
Atunci, de ce a ales Dan Barna această cale?
Luni, a avut loc prima rundă de negocieri la Palatul Cotroceni cu liderii PNL, USRPLUS, UDMR și AUR.
După discuții, președintele Klaus Iohannis a anunțat că nu sunt întrunite condițiile pentru a anunța un nume de candidat pentru postul de prim-ministru și că va fi nevoie de o nouă rundă de negocieri.