miercuri, ianuarie 26

News ALERT. Avem acord de guvernare PNL-USRPLUS-UDMR! Cioloș: ”Avem încredere totală în Florin Cîțu”

0
664

Ludovic Orban, Florin Cîțu, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor au anunțat în urmă cu câteva minute decizia finală privind viitorul noii guvernări. Liderii coaliției au anunțat semnarea unui acord pe 4 ani. Sunt 7 principii de guvernare care vorbesc despre reformă, investiții, valori europene etc.

Acordul prevede susținerea lui Florin Cîțu premier, a lui Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților. și a Ancăi Dragu, președinte al Senatului.
 
De asemenea, semnatarii documentului se angajează să nu racoleze parlamentari și să descurajeze nepotismul și clientelismul.

”Credem că acest parteneriat poate fi un moment de cotitură. Oamenii nu așteaptă de la noi să gestionăm criza, ci perspectiva. Trebuie să facem reforma administrației publice, a statului. Avem oportunitatea fondurilor UE pe care România nu a mai avut-o. Avem toată încrederea în Florin Cîțu. Este un moment istoric și ne dorim să guvernăm 4 ani, astfel încât să vină la vot data viitoare”.


Kelemen Hunor: ”Trebuie să dăm răspunsuri foarte rapid, nu avem timp de pierdut. Lumea așteaptă decizii repede. Am avut 8 ani cu 12 guverne, acum vrem să asigurăm stabilitate pentru 4 ani”.

Florin Cîțu (PNL): ”După aceste zile, am siguranța că va fi o guvernare sigură și stabilă. Programul de guvernare e aproape gata. Mulțumesc de încredere. Avem nevoie ca Guvernul să fie învestit cât mai repede. Nu mai vreau să începem proiecte pe care să nu le terminăm”.

Ludovic Orban: ”Suntem hotărâți să dăm României un guvern cât mai repede”

„În urma negocierilor semnăm acordul de Coaliție. De asemenea, programul de guvernare este finalizat în proporție de aproape 100%. Imediat după procedurile de constituire a parlamentului, așteptăm invitația președintelui la consultări. Suntem hotărâți să dăm României un guvern cât mai repede”, a spus Ludovic Orban.
„Ultimele săptămâni au ridicat felul de a face politică în România. Este un spirit care a făcut să avem o muncă foarte serioasă”, a spus și Dan Barna.
„Suntem conștienți că așteptările sunt foarte mari de la noi. Credem că această coaliție poate fi un moment de cotitură pentru România”, a declarat și Dacian Cioloș.
„Când a luat decizia să participe la această coaliție, UDMR a fost consțientă că vom avea o misiune dificilă. Trecem printr-o criză economică și nu știm care vor fi toate consecințele pandemiei și ale crizei economice. România are nevoie de o stabilitate politică”, a spus și Kelemen Hunor.
 

Textul integral al acordului

1. România trece, împreună cu întreaga lume, printr-o criză fără precedent. Ne asumăm responsabilitatea pentru a conduce țara noastră în vremuri dificile. O facem cu deplina convingere că România, cu decizii ferme pentru binele comun, poate ieși întărită atât din pandemie, cât și din dificultățile economice care decurg din aceasta.
2. Perioada de tranziție post-comunistă trebuie să se încheie. Statul român are nevoie de reforme profunde pentru a răspunde nevoilor și așteptărilor societății în secolul 21. Considerăm această inevitabilă transformare ca o oportunitate uriașă pentru a crește calitatea serviciilor publice și a vieții tuturor cetățenilor români, indiferent de gen, etnie, religie, vârstă, condiție socială sau locul unde trăiesc. Programul nostru de guvernare este un plan clar de acțiune care dă substanță și direcție proiectului nostru de inovare, dezvoltare și modernizare a statului.
3. Înțelegem că prezența scăzută la vot este un semnal de alarmă pentru democrația noastră. Vom acționa pentru a confirma încrederea cetățenilor care ne-au votat și pentru a câștiga încrederea celor care nu au votat că o bună guvernare poate schimba în bine viața oamenilor. Vom fi transparenți, ne vom consulta cu organizațiile societății civile, patronale, profesionale și sindicale și vom acționa pe baza unor decizii fundamentate. Vom urmări aplicarea principiului subsidiarității, adică luăm deciziile la un nivel cât mai apropiat de cetățeni.
4. Suntem trei formațiuni politice cu istorii și culturi organizaționale diferite. Ce ne-a adus împreună a fost responsabilitatea față de destinul României. Vedem diversitatea noastră ca o șansă de a ne completa reciproc și de a reprezenta diferite speranțe ale cetățenilor români. Ne leagă valorile comune de libertate, respect, integritate, responsabilitate individuală și solidaritate. Suntem hotărâți să apărăm aceste valori atunci când sunt amenințate și să ducem România mai departe pe drumul ei european.
5. Ne angajăm să respectăm voința cetățenilor exprimată în 6 decembrie și să nu schimbăm, prin traseism politic, rezultatul votului dat de cetățeni și majoritatea ce decurge din acest pact politic. Nu vom accepta parlamentari din alte partide în formațiunile noastre.
6. România are nevoie de stabilitate, predictibilitate și soluții pe termen lung. Majoritatea parlamentară pe care ne bazăm, constituită prin votul cetățenilor români, ne obligă să ne asumăm guvernarea pentru o legislatură completă. Avem încredere că acest pact și programul de guvernare sunt un fundament puternic pentru un guvern de lungă durată care poate aduce rezultate concrete pentru cetățeni.
7. Afirmăm dreptul fiecărei formațiuni semnatare de a-și nominaliza reprezentanții pentru funcțiile de demnitate publică convenite. Ne asumăm să propunem oameni profesioniști, cu experiență relevantă pentru domeniul pe care-l vor gestiona și cu o bună reputație. Vom descuraja nepotismul și clientelismul, vom acționa cu imparțialitate și vom respecta principiul competenței pentru ocuparea funcțiilor publice prin concurs.
Propunerea noastră de Prim-Ministru este Florin Cîțu.
Propunerea noastră pentru Președintele Senatului României este, din partea USR-PLUS, Anca Dana Dragu.
Propunerea noastră pentru Președintele Camerei Deputaților este, din partea PNL, Ludovic Orban.”

Cum arată împărțirea ”ciolanului” în Parlament, pe Comisii și partide

Camera Deputaților:

PSD

Comisia de transporturi
Comisia economică
Comisia agricultura
Comisia administrație
Comisia învățământ
Comisia abuzuri
Comisia regulament
Comisia afaceri europene

PNL

Comisia buget
Comisia mediu
Comisia sănătate
Comisia Aparare
Comisia tehnologia informației

USR

Comisia munca
Comisia cultura
Comisia juridica
Comisia tineret și sport

UDMR

Comisia politica externa

Aur

Comisia egalitate de șanse
Comisia constituționalitate

Minorități

Comisia pt drepturile omului

SENAT:

PSD

Comisia pentru constituționalitate
Comisia pentru politica externa
Comisia pentru afaceri europene
Comisia pentru ape, păduri
Comisia pentru sanatate
Comisia pentru comunicații
Comisia pentru regulament
Comisia pentru drepturile omului

 

PNL

Comisia juridica
Comisia pentru Aparare
Comisia pentru agricultura
Comisia pentru învățământ
Comisia pentru cultura
Comisia pentru transporturi

USR

Comisia pentru buget
Comisia economică
Comisia pentru munca
Comisia pentru mediu

AUR

Comisia pentru comunitățile de romani din afara granițelor
Comisia pentru cercetarea abuzurilor

UDMR

Comisia pentru administrație
Comisia pentru mediu

Știre în curs de actualizare

Leave a reply