marți, noiembrie 30

DOCUMENT. Armata e cu Biden! Mișcare fără precedent la Pentagon și reprezentantul nr. 3 din Partidul Republican votează pentru acuzarea lui Trump

0
992

Se strânge lațul în jurul președintelui SUA în funcție, chiar dacă mai are doar o săptămână de stat la Casa Albă.

După ce vicepreședintele Mike Pence a lăsat de înțeles că e ”foarte puțin” interesat să-l suspende pe Donald Trump (împreună cu majoritatea membrilor Guvernului Federal, prin celebrul Amendament 25 la Constituția SUA), Congresul a luat foarte în serios acțiunea de impeachement împotriva președintelui, a doua în acest mandat și prima oară în istoria SUA de acest fel.

Camera Reprezentanților ar urma să voteze miercuri punerea sub acuzare a lui Trump, cu un articol unic: ”instigare la insurecție”.


Donald Trump este astfel considerat vinovat pentru că a provocat atacul asupra Capitoliului din ziua de 6 ianuarie.

Reprezentanții Partidului Democrat controlează majoritatea camerei conduse de Nancy Pelosi, deci votarea procedurii de impeachement nu va fi nicio surpriză aici.

Dar marea surpriză este că apar deja voci importante din Partidul Republican care susțin acțiunea chiar împotriva colegului lor de partid aflat încă la Casa Albă!

Liz Cheney

Este vorba de Liz Cheney (R-Wyo.), Republicanul nr. 3 din Camera Reprezentanților, care a declarat marți că va vota pentru acuzarea președintelui Trump, la câteva zile după ce o mulțime pro-Trump a atacat Capitoliul, relatează The Washington Post.

“Președintele ar fi putut interveni imediat și puternic pentru a opri violența”, a spus Cheney într-un comunicat:

“El n-a făcut-o. Nu a existat niciodată o trădare mai mare de către un președinte al Statelor Unite față de funcția sa și jurământul său față de Constituție”.

„Voi vota pentru acuzarea președintelui”, a spus ea.

Cheney este cel mai înalt membru republican al Congresului care a anunțat că va vota pentru acuzarea lui Trump. Reprezentanta republicană din Wyoming l-a susținut în mare măsură pe Trump și agenda sa în ultimii patru ani, dar, de asemenea, a criticat dur unele dintre acțiunile sale, inclusiv eforturile sale recente de presiune pe secretarul de stat al Georgiei, Brad Raffensperger (R), pentru a „găsi” suficiente voturi pentru a revoca alegerile câștigate de Joe Biden în acest stat.

Joe Biden a câștigat deja încrederea militarilor americani înainte să ajungă la Casa Albă

În declarația sa de marți, Cheney a citat asaltul Capitoliului miercuri și a spus că Trump „a convocat această manifestație, a adunat gloata și a aprins flacăra acestui atac”.

Trump a numit efortul deputatilor democrați de a-l acuza pentru a doua oară drept „vânătoare de vrăjitoare” și nu a oferit niciun regret pentru incitarea atacului asupra Capitolului, săptămâna trecută.

El a făcut declarația, marți, când a ieșit din izolare pentru a călători la Alamo, unde a inspectat o secțiune a zidului la frontiera cu Mexicul pe care el l-a promis în campania electorală din 2016.

Într-o mișcare neobișnuită, șefii de stat major, corpul Pentagonului compus din liderii militarilor, au emis o notă către întreaga armată americană condamnând revolta de la Capitoliu și afirmând că Joe Biden va deveni al 46-lea comandant șef al forțelor armate americane, pe 20 ianuarie.

Mark Milley

Cel mai în vârstă general, Mark Milley, și întregul Șef de Stat Major mixt, care este format din șefii fiecărei ramuri militare, au emis marți o declarație prin care condamnă atacul incitat de Trump și reamintesc membrilor corpului militar obligația lor de a sprijini și apăra Constituția și de a respinge extremismul.

Camera Reprezentanților a fost pregătită să voteze marți, solicitând în mod oficial vicepreședintelui Mike Pence să-l declare pe Trump în incapacitate de a-și exercita funcția și să-l înlăture prin invocarea celui de-al 25-lea amendament.

Dacă Pence nu acționează, Camera a transmis că este gata să voteze acuzarea lui Donald Trump cel mai devreme miercuri, 13 ianuarie.

VEZI ŞI:

Trump, sfătuit de avocați să condamne violența ca să scape de acuzații. Surse: rudele victimelor de la Capitoliu îl pot da în judecată

VIDEO. New York Times a reconstituit filmul celor două ore care au îngrozit lumea. Cum privea familia Trump fericită înainte de asaltul Capitoliului

INTERVIU. Mihai Rusu (Europa Liberă): ”Trumpiștii sunt spălați pe creier, AUR – o mare primejdie! Cum să aplauzi moartea a 5 oameni?!”

Leave a reply