vineri, octombrie 7

Naționalizarea EDF, încă un compromis cu economia de piață

0
174

Guvernul francez s-a hotărât să ia „taurul de coarne” la EDF, cea mai mare companie din domeniul energiei electrice. Schimbările vor începe cu plecarea actualului președinte-director general și vor continua cu naționalizarea totală a companiei. În acest moment, statul are un pachet de acțiuni de 84% din companie, dar guvernul a prezentat în fața Parlamentului proiectul privind deținerea integrală a companiei.

EDF se confruntă, însă, cu provocări majore. Statul este un acționar răsfățat, uneori pune accentul pe rezultatele financiare, alteori uită de performanța companiei și decide controlul prețurilor în defavoarea firmei. De asemenea, sindicatele se opun divizării pe activități pentru a răspunde cerințelor europene privind concurența. Un proiect propune despărțirea EDF în funcție de sursele de producție și anume hidro, nuclear, regenerabile plus o companie de transport a energiei.

Dar, marea problemă a companiei energetice franceze este gradul de îndatorare. Banca de investiții Citi arată că datoria totală a EDF va ajunge anul acesta la aproximativ 65 miliarde euro, fără a mai pune la socoteală o recapitalizare de trei miliarde euro făcută de către stat în primăvara acestui an.

Trebuie să producem mai mult, cât de repede posibil”, spunea recent Bruno Le Maire, ministrul economiei. Pe lângă problema datoriilor mari, grupul francez se confruntă și cu un risc legat de furnizarea energiei electrice.

De asemenea, compania este amenințată de agențiile de specialitate cu retrogradarea ratingului. Ar fi o mișcare delicată pentru EDF care are nevoie să își rostogolească datoriile, are nevoie de împrumuturi și, în acest context, menținerea ratingului este esențială.

Leave a reply