Naşul TV începe să simtă consecinţele iresponsabilităţii jurnalistice. Sancţiunile CNA nu aduc însă morţii înapoi

0
2044

Posturile TV care propagă informaţii false încep să aibă probleme, deşi unele sunt încă departe de a înţelege gravitatea fenomenului, iar sancţiunile CNA nu fac nici cât o ceapă degerată pentru ele. Este cazul RTV, televiziunea fugarului Sebastian Ghiţă, pentru care amenzile audio-vizuale nu schimbă cu nimic comportamentul unora dintre angajaţii postului TV.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a sancţionat marţi cu amendă de 5.000 de lei postul România TV din cauza nerespectării prevederilor legale ale legislaţiei în domeniul informării corecte şi cu somaţie publică postul Naşul TV, pentru încălcarea principiului audiatur et altera pars.

Potrivit unui comunicat al CNA, transmis marţi AGERPRES, întrunit în şedinţa publică din data de 23.06.2020, Consiliul Naţional al Audiovizualului a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a sesizărilor primite şi a decis să aplice următoarele sancţiuni:

* amendă de 5.000 de lei postului România TV pentru nerespectarea dispoziţiilor art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, în cadrul emisiunii informative „Ştirile România TV, ora 13:00” din 07.05.2020, printre titlurile afişate pe ecran: Anchetă gravă: Morţi de COVID „cumpăraţi” de spitale; Rudele morţilor au semnat în alb că pacienţii aveau COVID. Conform art. 64 alin. (1) „În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă”;

* somaţie publică postului Naşul TV, deoarece la difuzarea emisiunii „Ediţie Specială Naşul TV Canada”, din 07.05.2020, nu s-a ţinut cont de prevederile art. 64 alin. (1) lit. a) şi b) şi nici de cele ale art. 40 alin. (2) din Codul audiovizualului (art. 40 (2). În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile. În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

Naşul TV a scăpat şi mai ieftin, mai ales că, spre deosebire de România TV, nu doar că încalcă zilnic legislaţia audio-vizuală privind difuzarea de informaţii false, dar prin propaganda interminabilă împotriva măsurilor anti-COVID a ajutat la răspândirea virusului în România, cu consecinţe grave asupra vieţii oamenilor şi a situaţiei din spitale.

De aceea, deşi teoretic pot preveni alte consecinţe grave pe viitor, sancţiunile CNA nu mai aduc înapoi morţii din cauza coronavirus… Unii dintre ei poate ar fi fost şi azi în viaţă dacă n-ar fi fost încurajaţi, ei sau cei din anturajul lor, să nu creadă în pericolul SARS-CoV-2.

Detalii despre delirul media de la Naşul TV, AICI

 

Leave a reply