NASA publică o imagine spectaculoasă a Saturn, captată de telescopul Hubble

0
529

Telescopul spațial Hubble a captat o imagine detaliată a lui Saturn care arată vara în emisfera nordică, inelele și două dintre lunile de gheață ale planetei. Instantaneul a fost realizat pe 4 iulie, când a doua cea mai mare planetă din Sistemul Solar se afla la 1,35 miliarde de km de Pământ.

Două dintre lunile înghețate ale lui Saturn sunt clar vizibile în imaginea completă: Mimas, în dreapta și Enceladus, în partea de jos.


Compoziția face parte din proiectul OPAL (Planete Externe Legacy), care îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă dinamica atmosferică și evoluția gigantilor gazoși din Sistemul Solar. În cazul lui Saturn, astronomii urmăresc schimbarea tiparelor meteorologice și a furtunilor.

Hubble a descoperit o serie de mici furtuni atmosferice, care vin și pleacă la fiecare observație anuală. Benzile din atmosfera prezentă în emisfera nordică rămân clar vizibile, la fel ca în observațiile făcute de Hubble în 2019, mai multe benzi schimbând ușor culoarea. Atmosfera planetei inelate este în principal hidrogen și heliu cu urme de amoniac, metan, vapori de apă și hidrocarburi care îi conferă o culoare maro-gălbuie.

În imagine puteți vedea, de asemenea, o ușoară culoare roșiatică peste emisfera nordică, care se poate datora încălzirii cauzate de creșterea luminii solare. Acest lucru ar putea schimba circulația atmosferică sau poate topi gheața din aerosolii din atmosferă. O altă teorie este că creșterea luminii solare în lunile de vară modifică cantitățile de ceață fotochimică produse.

„Este incredibil faptul că, chiar și în câțiva ani, vedem schimbări sezoniere pe Saturn”, spune cercetătorul principal Amy Simon, al Centrului de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland.

Pe de altă parte, polul sud, invizibil până de curând, are o nuanță albăstruie care reflectă schimbările în emisfera de iarnă a lui Saturn.

Misterul inelelor

Imaginea captată de Hubble arată structura concentrică „brodată delicat” a inelelor, potrivit NASA.

Inelele sunt realizate în principal din bucăți de gheață, cu dimensiuni care variază de la boabe minuscule până la roci gigantice.

Cum și când au fost formate inelele rămâne unul dintre cele mai mari mistere ale sistemului nostru solar. Înțelepciunea convențională este că sunt la fel de vechi ca planeta, care au peste 4 miliarde de ani. Dar pentru că inelele sunt atât de strălucitoare – ca zăpada proaspăt căzută – o altă teorie susține că s-ar fi putut forma în timpul epocii dinozaurilor.

Mulți astronomi sunt de acord că nu există o teorie suficient de satisfăcătoare pentru a explica cum s-ar fi putut forma inelele în ultimele câteva sute de milioane de ani.

„Cu toate acestea, măsurătorile de la sonda Cassini sugerează că inelele pot dura doar 300 de milioane de ani mai mult, acesta fiind unul dintre argumentele pentru o vârstă fragedă a sistemului inelar”, îl apără pe Michael Wong de la Universitatea din California

Telescopul spațial Hubble este un proiect de cooperare internațională dintre NASA și ESA (Agenția Spațială Europeană) gestionat de la Centrul de zbor spațial Goddard al NASA, din Greenbelt, Maryland.

Leave a reply