NASA anunţă că un asteroid „potenţial periculos” se va apropia, miercuri, de Terra

0
1232

Asteroidul Apollo 441987 (2010 NY65) se va apropia de Pământ miercuri, 24 iunie, la ora 09:43 (ora României), așa cum a dezvăluit Centrul pentru Studiul Obiectelor Apropiate de Pământ, o instituție care face parte din „universul” NASA. Obiectul este de așteptat să se apropie de o distanță de cel puțin 0,025 unități astronomice (aproximativ 3,7 milioane km) și este estimat că va atinge o viteză relativă de 12,88 km/secundă.

După cum sugerează și numele său, 441987 (2010 NY65) a fost descoperit în iulie 2010 şi a fost văzut pentru prima dată de Telescopul spațial WISE (Wide-Field Infrared Survey Explorer), al NASA.

Asteroidul este estimat a avea în jur de 228 de metri în diametru, cam cât o clădire „zgârie-nori”. NASA îl clasifică drept un asteroid „potențial periculos”, deoarece are o luminozitate de 21,4 și este capabil să se apropie de aproximativ 0,017 unități astronomice de Pământ, notează Daily Mail.

Ce este un asteroid Apollo?

Există trei tipuri de obiecte apropiate de Pământ: asteroizii Apollo, Love și Aton. Aceste trei categorii diferă între ele în funcție de tipul de orbite. Mai exact, asteroizii Apollo descriu o orbită a cărei axă semi-majoră este mai mare de 1 (o unitate astronomică – distanța medie între planeta noastră și Soare). Mai mult, această orbită se va intersecta la un moment dat cu cea a Pământului.

Acest grup de asteroizi poartă numele celui mai cunoscut membru al său, Apollo, un obiect astronomic descoperit în 1932.

Poate 2010 NY65 să se ciocnească cu Pământul?

Deși NASA descrie acest asteroid drept „potențial periculos”, șansa ca acesta să lovească Pământul este foarte mică, deoarece se estimează că se va apropia de Terra la aproximativ 3,7 milioane km. Această distanță poate părea un abis în raport cu dimensiunile terestre cu care suntem obișnuiți, dar în spațiu e foarte mică în comparație cu alte fenomene astronomice.

Deși posibilitatea de a avea impact asupra planetei noastre este foarte îndepărtată, ciocnirea unui obiect de acea luminozitate și dimensiune ar putea fi catastrofală pentru specia umană. Din acest motiv, Centrul pentru Studii de Obiecte Apropiate de Pământ monitorizează continuu astfel de asteroizi „potențial periculoși”.

Leave a reply