Creșterea extremei drepte în Spania a fost oprită de partidul de centru-dreapta care a câștigat alegerile, a afirmat luni europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European și vicepreședinte al popularilor europeni.
„Previziunile care s-au făcut, inclusiv în spațiul public din România, înaintea alegerilor parlamentare de ieri din Spania, privind creșterea partidului de extremă dreaptă, nu s-au confirmat. În urmă cu 4 ani, partidul de extremă dreaptă, Vox, a obținut 15% din voturi, acum a obținut doar 12%. Atunci Vox a obținut 52 de mandate în Parlamentul Spaniei, acum doar 33 de mandate”, a scris Mureșan, pe Facebook, într-o reacție la rezultatele scrutinului legislativ anticipat din Spania.
În opinia sa, creșterea extremei drepte a fost oprită de partidul proeuropean, de centru-dreapta, care a câștigat alegerile.
„Câștigătorul alegerilor, Partidul Popular, obținuse în urmă cu 4 ani doar 20% din voturi, acum a obținut 33,5%. În urmă cu 4 ani, Partidul Popular a obținut doar 89 de mandate, acum a obținut 136. Un partid proeuropean de centru-dreapta, credibil, puternic este cel mai bun antidot împotriva extremismului”, consideră Siegfried Mureșan.
Favorită a tuturor sondajelor din ultimele luni, dreapta spaniolă a fost, duminică seară, doar cu puţin înaintea socialiştilor premierului Pedro Sanchez, care, contrar tuturor aşteptărilor, păstrează o şansă de a rămâne la putere graţie jocului alianţelor, potrivit rezultatelor alegerilor legislative anticipate din Spania, țara care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, informează caleaeuropeana.
Cu 100% din voturi numărate până luni la ora 1:30 a.m. (2330 GMT), Partidul Popular (PP), de centru-dreapta, aflat în opoziție, avea 136 de locuri în parlament, în timp ce socialiștii (PSOE), aflați la guvernare cu Sanchez, aveau 122 de locuri.
Nici unul din cele două partide nu au reușit să obțină cele 176 de locuri necesare pentru a guverna. Cele două partide principale vor încerca să negocieze acorduri de coaliție în vederea obținerii unei majorități guvernamentale, însă analiștii au avertizat că procesul s-ar putea încheia cu un parlament suspendat și cu alte alegeri.
Partidele cu cel mai mare potențial de a înclina balanța unei coaliții au fost aproape la egalitate, Vox, de extremă dreapta, cu 33 de locuri (cu 19 mai puțin decât acum patru ani), și Sumar, de extremă stânga, cu 31 de locuri.
Regele Felipe al VI-lea îl va invita pe Feijoo, cel care a obținut cel mai mare număr de voturi, să încerce să obțină postul de prim-ministru. Într-o situație similară, în 2015, liderul PP Mariano Rajoy a refuzat invitația regelui, spunând că nu a putut aduna sprijinul necesar.
Dacă Feijoo refuză, regele s-ar putea adresa lui Sanchez cu aceeași cerere. Legea nu stabilește un termen limită pentru acest proces, dar dacă niciun candidat nu asigură o majoritate în termen de două luni de la primul vot pentru desemnarea premierului, trebuie organizate noi alegeri.
Sanchez a convocat alegeri anticipate surpriză după ce stânga a luat o înfrângere în alegerile locale din luna mai.