Multe specii marine ar putea dispărea din cauza încălzirii excesive a Mării Mediterane

0
430

Temperaturile ridicate înregistrate în luna iulie în toată Europa au declanşat un val de căldură marin prelungit în Marea Mediterană care ar putea distruge ecosistemele şi ar putea ucide mai multe specii marine în următoarele săptămâni, avertizează oamenii de ştiinţă.

Căldura extremă din ultimele săptămâni a provocat deja incendii de vegetaţie şi a condus la mii de decese cauzate de căldură în Europa, însă această căldură nu s-a limitat doar la uscat. Aerul mai cald, împreună cu curenţii oceanici şi o suprafaţă stabilă a mării au condus la o încălzire a apelor din zonele de coastă ale Mării Mediterane cu câteva grade Celsius peste temperatura medie de 24 de grade până la 26 de grade Celsius pentru această perioadă a anului, relatează Reuter.

Apele dintre Insulele Baleare (Spania) şi zonele de coastă ale Italiei au fost cu până la 5 grade mai calde faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a anunţat vineri Agenţia spaniolă de Meteorologie AMET, avertizând că temperaturile din jurul coastei spaniole vor fi cu 3 până la 4 grade Celsius mai mari până cel puţin la jumătatea lunii august.

Autoritatea portuară a Spaniei a declarat într-un comunicat, citat de digi24, că apa mării în Cabo de Gata, în colţul de sud-est al Spaniei, lângă oraşul Almeria, a înregistrat luni 28 de grade Celsius – o temperatură record în ultimii zece ani.

Valurile de căldură marine, în legătură cu care se fac mult mai puţine cercetări decât în legătură cu valurile de căldură de pe uscat, devin din ce în ce mai frecvente din cauza schimbărilor climatice, adăugând presiune asupra ecosistemelor care se confruntă deja cu pescuitul excesiv şi poluarea cu plastic.

Omul de ştiinţă Jean-Pierre Gattuso a declarat pentru Reuters că temperatura apei lângă oraşul francez de coastă Nisa a fost măsurată la 29,2 grade Celsius pe 25 iunie – cu aproximativ 3,5 grade mai mult faţă de aceeaşi zi a anului trecut.

„Este un record absolut din 1994 şi chiar mai înainte”, a mai spus el. „Oceanul şi marea sunt un fel de burete pentru căldură”, a explicat Gattuso.

Valurile de căldură marine au mai lovit Mediterana în perioada 2015-2019, ducând la dispariţii în masă ale vieţii marine, conform unui studiu publicat în această săptămână de Institutul de Ştiinţe Marine al Spaniei, dar valul de căldură din acest an este mai grav.

„Este mai prelungit şi, de asemenea, magnitudinea este mai mare”, a adăugat Gattuso. Dispariţii ale vieţii marine „vor surveni probabil mai târziu, în august”, a mai spus el.

Leave a reply