Moment istoric: NASA trimite o navă spațială pe un asteroid! Pleacă peste 5 zile și se întoarce în 2023

0
896

Pe 20 octombrie, NASA v-a trimite nava spațială OSIRIS-REx la asteroidul Bennu pentru a preleva probe de pe suprafața sa și a le aduce înapoi pe planeta noastră pentru analize suplimentare.

NASA va trimite o navă spațială către un asteroid pentru prima dată în istorie, pentru a colecta probe și a le aduce pe planeta noastră pentru studii ulterioare. Astfel, sonda spațială OSIRIS-REx va face o încercare îndrăzneață Touch-And-Go (TAG) la asteroidul Bennu, pe 20 octombrie: va atinge suprafața sa și va colecta un eșantion pentru a reveni pe Pământ.

Asteroizii sunt rămășițe ale blocurilor care au alcătuit planetele din sistemul nostru solar. Acestea conțin resurse naturale precum apă, materie organică și metale. Ar fi putut asteroizii bogați în carbon să ne însămânțeze Pământul timpuriu cu chimia organică necesară dezvoltării vieții? Aceasta este marea întrebare care i-a determinat pe oamenii de știință din agenția spațială americană să întreprindă această mare aventură.


Nu am mai făcut-o până acum. Vom colecta probe pentru a le aduce înapoi pe Pământ pentru ca oamenii de știință să le examineze mai amănunțit”, a explicat Nayi Castro, inginer NASA.

După cum explică și colegul lui inginer, Mike Moreau, nava spațială OSIRIS-REx a navigat în jurul asteroidului Bennu în ultimii doi ani. În acest fel, a fost posibilă studierea suprafeței sale în detaliu, fiind de asemenea capabil să localizeze posibilele probleme care ar putea apărea dacă se încearcă accesul la suprafață.

„Căutam locații în Bennu cu diametrul de 50 de metri, relativ plate și cu materiale nisipoase, cu granulație fină”, a explicat Moreau.

„Dar ne-am dat seama că nu există site-uri în Bennu care să fi fost aproape de a îndeplini acest criteriu”, a spus omul de știință al NASA, ”deoarece totul era acoperit de pietre”.

După ce a observat mai detaliat asteroidul, echipa care se ocupă de această expediție a reușit să precizeze patru posibile locații în care nava spațială OSIRIS-REx ar putea coborî pentru a preleva probe de asteroid. În cele din urmă a fost ales un loc numit „Nightngale” care, în ciuda aspectului său destul de ostil, este probabil unul dintre cele mai ofertante în a oferi date despre Bennu.

Există peste un milion de asteroizi cunoscuți în sistemul nostru solar, dar Bennu este un candidat ideal pentru studii ulterioare datorită dimensiunii, compoziției și apropierii de Pământ.

Bennu este un martor tăcut la evenimentele titanice care au avut loc în istoria de 4,6 miliarde de ani a galaxiei noastre.

Nava spațială este programată să plece din Bennu în 2021 și va livra eșantionul de mostre pe Pământ pe 24 septembrie 2023.

Leave a reply