Modelul suedez. Baruri deschise în plină pandemie, şcoli, săli de sport, restaurante. Multă muncă online, dar fără carantină

0
1412

Despre „modelul suedez” vorbeşte toată lumea. Şi nu de ieri de azi, de ani buni. De la ţări ieşite de sub dictatură (Ion Iliescu invoca Suedia în anii 90, chiar dacă tot ce a urmat în România n-a avut nicio legătură cu ţara scandinavă) până la ultracapitalista SUA, toată lumea a privit cu admiraţie succesul social-democraţiei nordice. Dar iată că „modelul suedez” nu e doar o formă de organizare socială, ci şi un reper în materie de pandemie.

Modul neobișnuit de combatere a coronavirusului din Suedia începe să dea rezultate, potrivit principalului epidemiolog al țării, Anders Tegnell, ideologul răspunsului relativ relaxat al Suediei la boala Covid-19.

El a declarat presei locale că ultimele cifre despre ratele de infecție și de deces indică faptul că situația începe să se stabilizeze. „Suntem pe un fel de platou”, a declarat Tegnell pentru agenția de știri suedeză TT.

Anders Tegnell

Suedia și-a ținut școlile, sălile de fitness, cafenelele, barurile și restaurantele deschise în timpul răspândirii pandemiei.

În schimb, Guvernul a cerut cetățenilor să acționeze în mod responsabil și să urmeze liniile directoare ale distanțării sociale.

Răspândirea bolii în întreaga lume declanșează răspunsuri diferite peste granițele naționale și chiar ale statului, deoarece autoritățile se luptă pentru a controla un virus care este încă în mare parte necunoscut.

Nu este clar care strategie va fi cea mai eficientă în cele din urmă, și chiar experții din Suedia avertizează că este prea devreme pentru a trage concluzii. Dar, având în vedere daunele economice enorme cauzate de blocajele stricte, „modelul suedez” a stârnit un interes considerabil în întreaga lume, notează agenţia Bloomberg.

O parte a acestei strategii se bazează pe accesul la unul dintre cele mai bune sisteme de asistență medicală din lume. În niciun moment Suedia nu a cunoscut o penurie reală de echipament medical sau incapacitatea spitalelor, iar spaţiile înființate drept centre de îngrijire de urgență din toată țara au rămas practic goale.

Ratele mortalității sunt scăzute

Duminică, Suedia a raportat 1.540 de decese legate de covid-19, o creștere de 29 de cazuri faţă de sâmbătă. Iar azi, datele oficiale indică un număr de morţi de 1.580, deci cu 40 mai mulţi decât o zi înainte. Totalul celor infectaţi este de 14.777, la o populaţie de aproximativ 10 milioane de locuitori. Adică, o rată de infectare de aproximativ 150 de cazuri la 100.000 de locuitori, în comparaţie cu 434 cât are Spania la acelaşi moment.

Aceaste cifre sunt totuşi mai mari decât în restului Scandinaviei, dar mult mai mici decât cele ale Italiei, Spaniei și Regatului Unit, atât în termeni absoluti, cât și în termeni relativi.

Tegnell nu este singurul oficial în Suedia care susține că țara se poate să fi trecut de ce e mai rău.

„Tendința pe care am văzut-o în ultimele zile a unei curbe mai plane este stabilizatoare, cu multe cazuri noi, dar fără o creștere mare în comparație cu ziua precedentă”, a declarat Karin Tegmark Wisell, șeful departamentului de microbiologie al Sănătăţii publice suedeze.

Popularitatea primului ministru creşte

În urmă cu doar două săptămâni, imaginea a fost considerabil mai întunecată, iar premierul Stefan Lofven a sugerat că guvernul ar putea avea nevoie să-și revizuiască strategia în condițiile în care mii de suedezi vor muri.

În special, a fost detectată o slăbiciune clară în ceea ce privește protecția persoanelor din căminele de îngrijire medicală, ceea ce a contribuit la rate de mortalitate mai mari decât în ​​țările vecine.

„Protejarea oamenilor în casele de îngrijire medicală ar fi trebuit să fie mai bună”, a spus Lofven săptămâna trecută. „Trebuie să aruncăm o privire mai profundă asupra a ceea ce a fost greșit”.

Dar, în general, strategia lui Lofven a obținut aprobarea suedezilor, iar popularitatea sa personală a crescut, fapt evidenţiat şi de presa occidentală.

Reputata publicaţie The Economist a scris un articol despre „modelul suedez” de abordare a pandemiei. „Excepţia suedeză. De ce suedezii nu stau închişi în carantină”, este titlul analizei care încearcă să explice reţeta ţării din Scandinavia.

Compania VOLVO a susţinut măsurile Guvernului

Håkan Samuelsson – preşedinte şi CEO al Volvo Car Group

„Sunt foarte încrezător că autoritățile suedeze se ocupă de acest lucru”, a declarat Hakan Samuelsson, CEO al companiei auto Volvo, într-un interviu telefonic. „Este un echilibru dificil, dar am încredere deplină în măsurile luate de Suedia.”

Volvo, care a fost obligată să oprească producția în Europa și a tăiat aproximativ 20.000 de locuri de muncă în Suedia, va relua producția la fabricile sale suedeze luni.

„Măsurile noastre se bazează pe responsabilitatea persoanelor și aceasta este, de asemenea, o parte importantă a modelului suedez”, a spus Samuelsson.

Potrivit lui James Pomeroy, economist la HSBC Global Research, strategia suedeză împotriva Covid-19 ar putea duce la o contracție economică mai mică – deși istorică – decât cea care se confruntă cu restul Europei.

„Deși lipsa de dorință a Suediei de a închide țara ar putea fi imprudentă, deocamdată, dacă curba de infecție se aplatizează în curând, economia ar putea fi mai bine poziționată pentru a se reface”, a spus el.

 

Avantajele Suediei – ţara în care lumea lucrează masiv de acasă

Pomeroy a menționat câteva caracteristici ale țării care ar ajuta Suedia să facă față crizei actuale.

Mai mult de jumătate din gospodăriile suedeze sunt alcătuite dintr-o singură persoană, facilitând distanțarea socială. Mai multe persoane lucrează de acasă decât oriunde în Europa și toate au acces la internet de mare viteză, ajutând o mare parte din forța de muncă să rămână productivă în afara biroului.

Și în timp ce multe alte țări au introdus legi stricte, inclusiv amenzi semnificative dacă se constată că oamenii încalcă regulile de distanțare socială recent emise, suedezii par să respecte aceste orientări fără a fi nevoie de legislație.

Călătoriile de la Stockholm la Gotland, o destinație populară de vacanță, au scăzut cu 96% în weekendul de Paște, potrivit datelor celui mai mare operator de telefonie mobilă din țară, Telia Company. Și statisticile de la serviciul online Citymapper indică o scădere de aproape 75% în deplasările prin capitală.

De asemenea, Suedia a respins recent ideea că există o distanță socială mică sau deloc. „Nu avem o viziune radical diferită”, a declarat pentru Radio Sweeden ministrul de externe, Ann Linde. „Guvernul a luat o serie de decizii care afectează întreaga societate. Este un mit că viața este încă normală în Suedia”, a spus el.

 

Leave a reply