Modelul Germaniei a funcţionat şi în pandemie. Diferenţa faţă de alte ţări în abordarea crizei coronavirus

O simplă comparație vorbește de la sine: în ultimele o sută de zile, în Germania s-au înregistrat, în medie, aproximativ opt decese cauzate de noul virus la 100.000 de locuitori. În Statele Unite ale Americii rata deceselor a fost de 20, în Marea Britanie de 43, iar în Spania de 54 de persoane la suta de mii de locuitori.

Protejarea populaţiei a funcţionat destul de bine până acum, conchide Lothar Wieler, președintele Institutului Robert Koch (RKI) – un fel de autoritate națională în domeniul sănătății, subordonată ministerului federal de resort. Comparativ cu alte țări, Germania a luat din timp măsuri contra răspândirii virusului, afirmă Wieler, citat de postul public Deutsche Welle. Iar aceste măsuri și-au dovedit din plin eficiența.

Cancelara Angela Merkel, căreia presa i-a reproșat des înainte de debutul crizei lipsa de acțiune, tot astfel şi formațiunii ei, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), a luat în serios pandemia. Merkel s-a adresat constant cetățenilor, conferințele de presă au devenit aproape niște consultări civice și, în calitate de absolventă a unui studiu de ştiinţe naturale, a putut explica ușor situația.

În timp ce alți șefi de stat și guvern, între care Donald Trump, preşedintele SUA, Boris Johnson, premierul britanic sau președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, bagatelizau epidemia de coronavirus,  catalogând-o drept o simplă gripă, Merkel a îndreptat ţara spre izolare socială rapidă și a coordonat acordurile, nu întotdeauna ușoare între stat, landuri şi administraţiile locale.

Străinătatea a lăudat Germania, dar și pe Angela Merkel, pentru modul în care a fost gestionată situația.

Guvernul federal a alocat miliarde de euro pentru combaterea efectelor pandemiei. Banii au ajuns repede acolo unde a fost nevoie. Spre deosebire de Italia sau Spania, Republica Federală înregistrează de ani de zile un excedent bugetar. Iar Oficiul pentru ocuparea forței de muncă a dispus de un fond de 28 de miliarde de euro pentru a putea finanța sistemul de ajutor în caz de șomaj tehnic.

Eficienţa sistemului de sănătate

În plus, sistemul de sănătate a fost pregătit pentru tratarea cât mai multor pacienți. Chiar dacă Germania, comparativ cu alte state, are mai multe secții de terapie intensivă, numărul acestor a fost încă suplimentat.

Din timp a fost consolidată și capacitatea de testare a pacienților. Structura descentralizată a sistemului sanitar s-a dovedit a fi avantajoasă, cu recomandări centrale, dar cu planificare și libertate economică la nivel local.

Şi scriitorul și consilierul guvernamental Stephan Grünewald este de părere că Germania a trecut cu bine prin criză, comparativ cu alte țări. Una din lucrările sale are ca subiect particularitățile germanilor. Iar o asemenea caracteristică a devenit din nou importantă: „Tipic nemțesc este un înalt grad de disciplină”, confirmă Grünewald. În plus, cetățenii au reacționat rapid și și-au adaptat rutina cotidiană la noile condiții.

Consensului general de la începutul crizei începe să-i ia locul polarizarea, explică Grünewald. În orașe ca Berlin există, între timp, proteste de stradă. Între protestatari se regăsesc adepți ai teoriilor conspiraționiste și extremiști.

Totuși, în mare, în ultimele săptămâni, Germania și-a arătat latura disciplinată. Cetățenii au reacționat creativ la această decelerare bruscă. Mobilizarea în sprijinul bătrânilor și bolnavilor a fost lăudabilă. Restaurantele și-au adaptat rapid serviciile, iar vecinii, care înainte doar se salutau, au ajuns să se cunoască mai bine. Multe dintre activitățile considerate cândva banale, ca plimbările pe jos sau grădinăritul, au redevenit interesante, constată Grünewald. Experiența că o poți scoate la capăt și cu mai puțin va dăinui și după criză, estimează expertul.

Leave a reply