Moda Florin Cîțu dă șah cazului ”Cumpănașu-TikTok”. Premierul rupe șabloanele vestimentare și apare îmbrăcat suplu, fără fițe, cu aer libertin
Înainte de a intra în PNL, purta plete și vorbea dezinvolt macroeconomic în studiourile TV.
Ajuns în Parlamentul României, nu s-a schimbat prea mult. E drept, a început să poarte costum, dar n-a renunțat la părul de chitarist și nici la vorbitul său în avalanșă, care îi joacă și acum feste de dicție.
Dar Florin Cîțu nu pare omul care acceptă să trăiască viața altora. Nici măcar atunci când trebuie să joace rolul de prim-ministru al țării sale.
Azi, l-am văzut cu toții, în direct, vorbind în fața camerelor de luat vederi după ce i-a fost administrată a doua doză de vaccin (greu de înțeles de ce România folosește cu atâta nesaț termenul de ”rapel”, preluat din franceză; de ce n-am folosi unul din engleză, că tot am ”englezit” masiv limba română?…).
Premierul purta șapcă sport, un tricou de asemenea mai degrabă de motociclist și un palton vioi, toate însă asortate bine și degajând un aer tineresc, fără egal până acum la un premier al României.
Sigur, imaginea nu era în cadrul oficial, la Palatul Victoria sau la Parlamentul României, dar un prim-ministru rămâne prim-ministru oriunde, deci Florin Cîțu putea să nu facă excepție de la regula sobrietății ca imagine.
Nu e nimic de condamnat în stilul Florin Cîțu. A fi un șef de Guvern de succes nu presupune obligatoriu să ”dai bine” în poză ori să de îmbraci ”clasic” sau ”gri”.
În lumea noastră, până și politicul ia forma lumii, se adaptează, de fapt, se normalizează.
A fi un bun reprezentant al celor care te-au votat sau desemnat să le conduci destinele, în lumea politică, nu înseamnă obligatoriu să te îmbraci ”la patru ace”, ci să fi chiar exact precum cei care se află în spatele susținerii tale din societate.
Să fii, pur și simplu, ca ei și atunci când ești la tribuna Parlamentului sau la la pupitrul Guvernului.
Încă mai e de lucru la acest capitol, dar lumea se schimbă și pe acest tărâm.
Sunt celebre imaginile din Congresul Spaniei, unde e plin de tineri politicieni ca Florin Cîțu care nu se mai ”prefac” în costum, nu se îmbracă pentru imagine, ci se poartă firesc, așa cum sunt acasă, pe stradă sau la cafenea.
Pablo Iglesias, liderul partidului PODEMOS este cel mai ilustru exemplu în acest sens.
Deseori apare cu părul legat în coadă la spate, cu mânecile cămășii suflecate și cu libertinajul specific noilor generații.
Asta nu-l împiedică nici să fie inteligent în discurs, nici percutant și nici original.
Place multor tineri și pentru că este el însuși.
Florin Cîțu, în România, poate reprezenta acest nou curent al schimbării din politică. Una nu doar de suprafață și dictată de șapca semeață ori bluza de trening la vedere, ci efectiv de stilul direct, jovial și sincer totodată.
Este deja celebru în România cazul ”Cumpănașu-TikTok”, fostul candidat la președinția României reintrând în centrul atenției după ce a devenit foarte popular în rândul tinerilor abonați la rețeaua de socializare chinezească.
De ce n-ar fi și ”moda Florin Cîțu”? De ce n-ar apărea un lider popular printre tineri nu pentru că îi încurajează să demonizeze școala și pe profesori, ci pur și simplu pentru că devine vector de responsabilitate, comportându-se, îmbrăcându-se și vorbim mai pe limba lor?
La noi, de prea multe ori contează impresiile superficiale, moda și stilul, nu profunzimea și onestitatea din politică.
Poate și din acest motiv avem nevoie de o schimbare.