vineri, noiembrie 15

„Miracolul” din Irlanda şi criza din Marea Britanie. Cum au răspuns pandemiei cele două ţări vecine

0
1293

În ciuda faptului că sunt vecini şi vorbesc aceeaşi limbă, Regatul Unit și Republica Irlanda s-au confruntat cu pandemia coronavirusului cu strategii diferite și cu rezultate în consecinţă, relatează Business Insider.

În timp ce Regatul Unit – alcătuit din Anglia, Țara Galilor, Scoția și Irlanda de Nord – se confruntă în prezent cu apogeul epidemiei pe fondul criticilor puternice la adresa Guvernului conservator, în special din cauza lipsei de echipament de protecție pentru personalul de sănătate, Irlanda trăiește un nou miracol în mijlocul tragediei.

Dublinul înregistrează un număr redus de decese – nici 1.000, la o populaţie de arpoximativ 4,6 milioane de locuitori – în comparație cu vecinii, care ieri au atins cifra dramatică de 18.738 de decese, cazuri înregistrate doar în spitale, de la începutul crizei.

Conform datelor de la universitatea americană Johns Hopkins, numărul de decese la 100.000 de locuitori în Regatul Unit este de 27,30, în timp ce în Irlanda este de 15,84, adică aproape la jumătate. Alte date sunt de asemenea revelatoare.

De exemplu, în ciuda faptului că ambele națiuni au diferențe demografice semnificative – Regatul Unit are 66,6 milioane de locuitori și Irlanda 4,7 milioane – ambele au pornit criza cauzată de pandemie cu același număr de paturi în terapie intensivă pentru fiecare sută mii de locuitori: șase.

Irlandezii au privit spre sudul Europei şi au acţionat ferm

Leo Varadkar este acum pe cai mari. A lucrat ca medic de gardă, pentru a ajuta în criza coronavirus, iar irlandezii au salutat gestul său

Cu toate acestea, Irlanda a privit spre alte țări europene, cum ar fi Italia și Spania, ceea ce venea și a luat decizii drastice, în comparaţie cu Executivul lui Boris Johnson, care era unul dintre cei mai rezistenți la decretarea carantinării populației, O decizie care a fost luată, în sfârșit, pe 23 martie și e prevăzută să dureze până pe 7 mai.

În Irlanda, pe de altă parte, suspendarea unui meci de fotbal programat pentru 7 martie între echipa națională și echipa Italiei a fost anunțată la sfârșitul lunii februarie, când în Italia muriseră doar 12 persoane și numărul cazurilor confirmate nu a atins 400.

Iar la 2 martie, când o singură persoană infectată a fost detectată în Irlanda, sediul Google din Dublin și-a trimis 8.000 de angajați să lucreze de acasă, online. Mai târziu, pe 9 martie, ministrul Leo Varadkar a anulat sărbătorirea Zilei Sf. Patrick, pe 17 martie, și după alte trei zile a închis centrele de învățământ, pub-urile și restaurantele. Și pe 10 aprilie, a anunțat că măsurile vor fi în vigoare până cel puțin pe 4 mai.

În Anglia, fotbalul era în toi

Stadionul a fost plin ochi la meciul din martie dintre Liverpool şi Atletico Madrid

Între timp, în Anglia, Atlético de Madrid și Liverpool au umplut stadionul pe 11 martie și cu câteva zile înainte premierul britanic, Boris Johnson, a declarat reporterilor, într-o conferință de presă, că a vizitat un spital unde au fost Covid-19 și că a dat mâna tuturor și va continua să facă acest lucru.

Trei săptămâni mai târziu, el a fost internat el însuși pentru infectare cu coronavirus în unitatea de terapie intensivă a unui spital din Londra și își continuă recuperarea în casa de la țară, în timp ce Guvernul este sub comanda ministrului de externe.

Deși nu se poate afirma că diferența dintre rezultatele pe care managementul le-a provocat în ambele țări se datorează doar vitezei de acțiune a Guvernului, deoarece factorii care intervin în modul în care o țară se confruntă cu focarul sunt mulți, specialiștii sunt de acord că, fără îndoială, punerea în aplicare a unor măsuri într-un stadiu incipient, cum ar fi carantina populației, obligația distanțării sociale și efectuarea testelor pentru detectarea virusului au contat enorm în succesul Irlandei.

Londra, lăsată să împrăştie virusul la liber

Presa publica aceste imagini din metroul londonez în timp Irlanda lua măsuri de carantină

Irlanda efectuează aproximativ 20 de teste pentru fiecare mie de locuitori, cu mult înaintea celor 5 din Marea Britanie. Alți factori care, potrivit experților, au reușit să influențeze diferența, deși lipsesc studii exhaustive în acest sens, este dispersia ridicată a populației irlandeze, spre deosebire de ceea ce se experimentează în orașele mari și cu o utilizare ridicată a transportului public – cazul UK.

Prin urmare, acolo unde există un risc mai mare de infecție, cum ar fi Londra, epicentrul virusului în Regatul Unit, precum și o vârstă medie mai avansată, şansa extinderii pandemiei e mai mare.

Din punct de vedere politic, succesul în gestionarea epidemiei este un premiu pentru premierul irlandez Leo Varadkar al partidului creștin-democrat Fine Gael, care a pierdut alegerile din februarie trecut, pedepsit de alegători pentru că nu a investit în sistemul sanitar de-a lungul anilor săi la putere, în ciuda creșterii economice a țării, ceea ce, potrivit cetățenilor, nu s-a tradus în beneficii reale pentru oameni.

Cu toate acestea, criza i-a permis premierului să-şi „spele” imaginea atunci când a devenit cunoscut, pe 5 aprilie, că el va face un tur, într-un spital, o dată pe săptămână, pentru a ajuta la combaterea coronavirusului, deoarece înainte de a deveni prim-ministru Leo Varadkar a lucrat ca medic timp de șapte ani. Era în ziua în care Boris Johnson se interna de urgenţă în spital.

Leave a reply