vineri, ianuarie 17

Minunea galbenă din bucătărie. Turmericul şi curcuma, aliaţii sănătăţii şi ai gustului

Corespondenţă pentru LUMEALIBERA.RO de la Floriana Funaru

Floriana Funaru

În astfel de vremuri, constatăm poate mai mult ca niciodată cât de important este un sistem imunitar puternic.

În faţa coronavirusului, comunitatea ştiinţifică şi medicală are încă mari dubii legat de tratament sau un posibil vaccin, dar absolut toţi coincid într-o opinie fără dubii: organismele afectate de COVID 19 pot învinge boala dacă au o imunitate mare – principala armă în lupta cu virusul periculos.

Începem de azi o serie despre cum ne putem întări sistemul imunitar folosi remedii pe care le putem procura foarte uşor şi care, deşi înainte puteau fi ignorate, azi devin aliaţii noştri. Pentru început, despre turmeric sau curcumă.

TURMERICUL (CURCUMA) – Crinul thailandez

Turmericul este o plantă perenă erbacee, care atinge o înălțime de până la 1 metru. Cu rizomi foarte ramificați, de la galben la portocaliu, cu frunze dispuse în două rânduri, cu păstăi din care se formează o tulpină falsă, cu florile hermafrodite şi  fructul, sub formă de capsulă, ce se deschide cu trei compartimente, acest minunat dar al naturii este un adevărat aliat al organismului uman în lupta cu agresorii de orice fel, viruşi, bacterii sau alţi agenţi patogeni care ne pot afecta sănătatea.

Extractul acestei plante este utilizat ca colorant alimentar în două moduri: sub formă de turmeric (extract brut), catalogat cu codul alimentar al Uniunii Europene ca E-100ii, prezintă o culoare galbenă și este extras din rădăcina plantei; și drept curcumină (stare purificată sau rafinată. Ambele state sunt denumite în general turmeric.

Turmericul este unul dintre ingredientele curry-ului din gastronomia Indiei și oferă o culoare galbenă intensă caracteristică, provenind de la rădăcina plantei – acest galben este la fel de intens indiferent dacă planta este folosită în stare proaspătă sau uscată. Nu este foarte stabil în prezența luminii, dar stabilitatea poate fi îmbunătățită prin adăugarea de sucuri de citrice. 

Turmericul este utilizat și în formularea unor produse cosmetice. Este folosit în unele protecții solare, iar femeile hinduse îl folosesc ca jeleu. În plus, guvernul thailandez participă la un proiect de izolare a unui compus de turmeric numit tetrahidrocurcuminoid (THC). THC este o substanță incoloră care are proprietăți antioxidante și poate trata unele inflamații ale pielii. Acest lucru îl face unul dintre ingredientele din multe produse cosmetice.

S-au efectuat cercetări cu privire la fitochimicele conținute de turmeric în căutarea efectelor potențiale asupra bolilor, cum ar fi cancerul, artrita , diabetul și alte tulburări chimice. Ca exemplu al rezultatelor acestei cercetări de bază , turmericul a redus severitatea leziunilor pulmonare cauzate de boala pancreatică la șoareci. Există informații circumstanțiale conform cărora turmericul poate îmbunătăți condițiile mentale ale adulților în vârstă.

Conform unui raport, activitatea de cercetare în turmeric și curcumină este în creștere. În septembrie 2012, Institutele Naționale de Sănătate din Statele Unite au înregistrat 71 de studii clinice finalizate sau în desfășurare pentru a studia utilizarea de curcumină dietetică în diverse afecțiuni clinice.

Unele studii arată că anumiți compuși din turmeric au proprietăți anti-fungice și anti-bacteriene, dar curcumina nu este una dintre ele.

Într-un alt studiu preliminar, curcumina este testată pentru a vedea dacă modifică răspunsul la chimioterapie la pacienții cu cancer de intestin avansat, după cum arată un studiu de laborator.

Turmericul nu este ușor absorbit de corpul uman (2 grame de turmeric nu sunt detectate în ser după ingerare) . Cu toate acestea, această absorbție se îmbunătățește considerabil dacă este ingerată cu piper negru, ca în curry.

Sursa: https://wikipedia.org

 

Despre curcuma și turmeric – care este diferența

Termenii de curcuma și turmeric sunt asociați adesea, deși există o mica diferență între aceștia.

Ce este curcuma

Curcuma este o plantă care se înrudește cu ghimbirul și reprezintă de fapt un gen din care fac parte în jur de 100 de specii de plante perene, din familia Zingiberaceae. Această plantă este originară din sudul Asiei și nordul Australiei, fiind folosită cu precadere în India, de peste 4.000 de ani, datorită proprietăților sale terapeutice.

Ce este turmericul

Turmericul (Curcuma longa) reprezintă una dintre speciile de curcuma, fiind cunoscut și sub denumirea de sofran indian. La noi mai este cunoscut cu numele de zerdiceaf, desi denumirea de turmeric este mai populară.

 

Beneficii

Turmericul a fost dezvăluit ca o plantă prodigioasă, comportându-se ca un balsam general asupra sănătății noastre, acționând pe diverse fronturi. I s-au atribuit virtuti antiinflamatorii, antioxidante, coleretice, digestive, carminative, hepatoprotectoare, care scad lipidele, detoxifierea ficatului, anti-ulcer, virtuti cardioprotective si, in unele surse, este indicat si ca anti-tumorala. Ficatul, inima, sistemul digestiv, sistemul imunitar și pielea sunt marii beneficiari ai posibilelor tratamente turmerice. Principalele indicații ale turmericului și a celor mai mari beneficii pentru sănătate sunt următoarele:

1) Pentru început, turmericul iese în evidență ca plantă digestivă. Te ajută să digeri bine alimentele, ameliorează senzația de balonare, dispepsie sau indigestie și previne formarea de gaze și flatulență.

2) Asociat cu plante astringente, este util în caz de diaree cauzată de inflamații gastrointestinale, intoxicații sau alergii.

3) A fost indicat ca un înlocuitor natural pentru anumite medicamente anti-ulcer sintetice pentru ameliorarea ulcerelor gastrice și gastroduodenale. Turmericul afectează mucoasa gastrointestinală și ajută la repararea țesutului deteriorat.

4) Acționează ca un excelent antiinflamator stomacal și intestinal, foarte potrivit în caz de gastrită și gastroenterită, dar și ca suport în tratamentul pancreatitei și colonului iritabil.

5) Îmbunătățește și stimulează producerea de bilă datorită efectului coleretic ridicat și favorizează metabolismul grăsimilor. Curcumina, care nu este solubilă în apă, are o mare capacitate lipofilă – din absorbția de grăsimi -, care sunt metabolizate fără probleme și excretate cu materiile fecale.

6) Este util pentru a ajuta la pierderea în greutate, datorită ușurinței sale în mobilizarea grăsimilor și metabolizarea acestora. Curcumina, asimilată în dietă, poate limita extinderea țesutului gras, inhibând creșterea de noi vase de sânge sau angiogeneză și, prin urmare, este inclusă în terapiile de slăbit.

7) Are un efect decongestionant la nivelul ficatului; restabilește celulele hepatice și exercită o acțiune protectoare asupra ficatului. Este indicat în caz de afecțiuni hepatobiliare, hepatită ușoară și pentru tratamentul colecistitei sau a calculilor biliari.

8) Turmericul este un bun aliat în cazul diferitelor reumatisme, cum ar fi artrita și artroza, cu avantajul că, spre deosebire de alte medicamente antiinflamatorii, nu provoacă daune mucoasei gastrice. I se atribuie o capacitate ridicată de reducere a histaminei în procesele inflamatorii, poate stimula activitatea a două enzime (glutation transferază și glutation peroxidază), care sunt responsabile de reglarea reacției organismului la un proces inflamator, facilitând eliminarea necesară a materiale reziduale. Acțiunea sa antiinflamatoare este considerată comparabilă cu celebrul iboprufen.

9) I se atribuie un efect moderat de scădere a lipidelor, care poate ajuta la scăderea nivelului de colesterol LDL și trigliceride din sânge. Datorită puterii sale antioxidante și ca antiagregant plachetar, turmericul, consumat în mod regulat, poate preveni apariția unor afecțiuni cardiace, cum ar fi accidente vasculare cerebrale și arterioscleroză.

10) Curcumina și alte ingrediente active din turmeric oferă protecție împotriva atacului radicalilor liberi, oprind oxidarea celulelor în organele vitale, cum ar fi rinichiul, ficatul sau inima.

11) Extractele de turmeric au fost testate în tratamente anti-tumorale, pentru a reduce aspectul de celule canceroase la nivelul pielii, gurii și intestinelor pentru capacitatea lor antioxidantă. Acesta a fost utilizat ca o completare a chimioterapiei, prin îmbunătățirea eficacității anumitor medicamente antitumoare. Au fost publicate diverse studii științifice în această privință și încă mai există un drum lung de a explora.

12) Extern, turmericul prezintă o acțiune antiinflamatoare puternică asupra mucoasei orale și epidermice, asupra ulcerelor, plăgilor, arsurilor și mușcăturilor de insecte.

13) I se atribuie un efect de întinerire asupra pielii, ajută la eliminarea toxinelor și menține pielea sănătoasă și lipsită de impurități.

14) În practica ayurvedică, pulberea de turmeric este diluată în apă fierbinte și aplicată sub formă de gargare pentru ameliorarea iritării gâtului sau sub formă de pastă densă, pentru a promova vindecarea rănilor și arsurilor.

15) Turmericul ca condiment, datorită aromelor sale intense, poate fi un bun ajutor pentru persoanele afectate de tulburări neurologice pentru a spori simțul gustului, care poate fi diminuat.

 

Cum se consumă curcuma

Pentru multe persoane, turmericul nu numai că nu este necunoscut, dar este o parte obișnuită a obiceiurilor lor culinare. A avea turmeric acasă drept condiment nu numai că îți oferă posibilitatea de a-ți îmbunătăți mâncărurile, ci îți oferă o gamă largă de suporturi potențiale pentru sănătatea ta și pentru familia ta.

Componenta principală a turmericului, curcumina, izolată nu este bine absorbită de organism, aceasta afectează cu greu țesuturile noastre înainte de a fi excretată, în schimb este bine absorbită atunci când este consumată întreagă, în pulberi sau în extracte concentrate.

Suplimente de curcumină asociate cu complexe fosfolipide sau oligoelemente care promovează absorbția acestuia, aproximativ 500 mg pe zi în trei doze. În capsule, 50 mg pe zi.  

Precauții turmerice

Administrarea turmericului în scop terapeutic nu trebuie făcută vesel, fără a ține cont de anumite măsuri de precauție. Turmericul ca condiment este fără risc, dacă nu sunt depășite cantitățile rezonabile.

În calitate de ghid, vă oferim următoarele recomandări, dar dacă aveți îndoieli, consultați întotdeauna medicul dumneavoastră de încredere.

Nu este recomandat consumul de turmeric în doze mari sau în tratamente foarte lungi. Au fost descrise unele cazuri de intoleranță sau leziuni hepatice, dar mai frecvent, arsuri la stomac sau iritații gastrice.

Trebuie evitat în caz de obstrucție intestinală.

Deoarece poate crește fluxul menstrual, este contraindicat în timpul sarcinii dacă este luat ca extract concentrat.

Nu este recomandat să-l luați dacă urmați tratamente anticoagulante și antiplachetare, precum aspirina, pentru a evita posibilele interacțiuni nedorite.

 

Remedii naturiste cu turmeric

Vă propunem câteva formule pe bază de plante sau remedii naturiste care încorporează turmeric și pe care le puteți pregăti singuri sau cereți să fiți pregătiți la medicul dumneavoastră de bază pentru a ajuta la ameliorarea unor simptome de sănătate legate de probleme ale ficatului, inimii sau colesterolului. .

Formula de decongestionare a ficatului

 

Ingrediente:

Praf de curcuma, ciulin de lapte, boldo, fumaria, iarbă, ridiche neagră și anason verde, 20 g per plantă.

Mod de preparare:

Amestecă bine diversele ingrediente pe o suprafață plană. Puteți separa o lingură la nivel de amestec pentru fiecare pahar de apă. Aduceți-l la fierbere timp de 2-3 minute și lăsați-l să se odihnească încă zece minute.

Doză:

Două pahare pe zi, înainte sau după mesele principale.

 

Formula de scădere a colesterolului LDL și a trigliceridelor

 

Ingrediente:

Turmeric, anghinare, harpagofito, mesteacăn (frunze) și pulberi de anason verde.

Mod de preparare:

O lingură de amestec în părți egale per pahar de apă. Se fierbe două minute, se lasă să se odihnească încă zece minute și se strecoară.

Doză:

Două-trei pahare pe zi pentru a controla colesterolul și trigliceridele, puteți adăuga stevia pentru a compensa gustul amar al anghinare și harpagofito.

 

Formula pentru a proteja inima

 

Această combinație de turmeric și alte plante este un aliat al sănătății inimii.

Ingrediente:

Turmeric, ghimbir, măsline (frunze), păducel și pudră de coacăz negru.

Mod de preparare:

Aproximativ 20 g per plantă. Amestecă bine diferitele plante, separi o lingură de amestec pentru fiecare pahar cu apă. O pui să fiarbă doar două minute și o lași să se odihnească, acoperită, încă vreo zece minute și o strecori.

Doză:

Unul sau două pahare pe zi, mai bine pe stomacul gol.

 

Curcuma în bucătărie

Un ingredient de neînlocuit în curry, turmericul este mai mult decât un condiment aromatic, deoarece ajută la îngrijirea inimii, a ficatului și a articulațiilor și reprezintă o speranță promițătoare în lupta împotriva cancerului.

Cea mai evidentă utilizare a turmericului este în gastronomie, ca ingredient indispensabil în celebrul curry. Un număr nedeterminat dintre ele este folosit pentru a face acest amestec apreciat de condimente, dintre care, de obicei, nu există lipsă, pe lângă turmeric, ghimbir, nucșoară, piper, cardamom, scorțișoară și șofran. Însă diversitatea culinară a bucătăriilor tradiționale estice și imaginația deschisă și gratuită a creatorilor de bucătărie parcurg un drum lung și poate ajunge să includă și alte mirodenii care nu sunt la fel de frecvente ca cuișoarele, coriandrul, anasonul sau chimenul, printre altele.

Există o mare varietate de curry numai în India, unele mai aromate precum Madras curry, altele mai picante precum Hot curry (fierbinte), sau ușoare precum Curry blând (moale). De multe ori este folosit ca substitut pentru șofranul mult mai scump.

După cum se știe, sosul curry este folosit pentru a condimenta o mare varietate de feluri de mâncare, precum orez, paste, supe, creme de legume, cuscus, salate, leguminoase, carne și pește, cărora le oferă o aromă intensă și nuanța galbenă caracteristică. . Turmericul este, de asemenea, un ingredient foarte valoros în bucătăria vegetariana și vegană. Este încorporat în tocanite la fel de variate precum orezul curry, legumele cu turmeric, smoothie-ul cu fructe cu turmeric, laptele vegetal cu turmeric etc.

(Sursa: https://www.webconsultas.com)

 

 

Leave a reply