Ministrul Muncii recunoaşte că: “deşi jumătate din populaţie trăieşte în mediul rural, doar 7% din servicii sunt furnizate aici”

1
259

“Deşi aproape jumătate din populaţia României trăieşte în mediul rural, doar 7% din serviciile sociale sunt furnizate în aceste zone”, a dezvăluit ministrul Muncii, Raluca Turcan, la deschiderea Adunării Generale a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova.

Adunarea Generală a Consiliului Autorităţilor Locale din România şi Republica Moldova.

“În zonele rurale, capacitatea SPAS-urilor (Servicii publice de asistenţă socială) de a furniza servicii sociale este redusă. Doar 777 de unităţi administrativ teritoriale deţin certificate de acreditare ca furnizor de servicii sociale. Din aceste 777 de SPAS-uri, 200 au licenţiat cel puţin un serviciu social, iar 577 nu au licenţiat până în prezent niciun astfel de serviciu. Datele studiului au mai indicat că nicio unitate administrativ teritorială nu respectă regula de un asistent social la 300 de beneficiari”, a mai declarat Raluca Turcan.


În opinia ministrului Muncii, această situaţie reprezintă consecinţa concretă a unor “probleme nerezolvate de zeci de ani”, context în care e necesară o colaborare mai bună între autorităţile centrale şi locale, în vederea susţinerii asistenţei sociale şi diminuării excluziunii sociale.

“Aceasta este situaţia reală. Din nefericire, dacă ar fi să caracterizăm foarte scurt asistenţa socială, aş spune că este praf. Discrepanţele sociale, în timp, s-au adâncit. Şi lucrul acesta a condus şi la creşterea neîncrederii în intervenţia socială a statului. Zonele marginalizate sunt zonele către care ne îndreptăm cu acţiuni, prioritar pe trei direcţii”, a afirmat Raluca Turcan.

1 comment

Leave a reply