Ministrul Mediului: „Biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări de dragare”

0
164

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că în prezent biodiversitatea din Delta Dunării nu a fost afectată din cauza lucrărilor de dragare, iar România nu ar fi de acord niciodată cu lucrări care să afecteze biodiversitatea.

Ministrul Mediului a explicat că există un raport preliminar, în urma unor măsurători, pe 14 secţiuni transversale făcute strict pe braţul Chilia, pe o lungime de circa 100 km care arată nu sunt modificări substanţiale cauzate de dragări.

„Măsurătorile confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, 10 – 20 de ani, în acea zonă. Confirmă de asemenea faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modificări substanțiale cauzate de dragări, dar trebuie subliniat faptul că aceste măsurători vizează 14 puncte, secțiuni transversale pe o lungime de aproape 100 de kilometri.

Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părții ucrainene care a fost promis și confirmat verbal în această săptămână la ministerul Transporturilor, la întâlnirea bilaterală  și așteptăm confirmarea în scris a acestui acord, astfel încât cele trei vapoare pregătite  de ministerul Transporturilor să finalizeze această procedură de măsurare a adâncimii și de calculare a debitelor și să putem trage concluziile finale.

Efectele, în niciun caz nu vin de azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări și România nu va fi niciodată de acord cu lucrări care să afecteze biodiversitatea în Delta Dunării„, a spus Barna Tanczos.

Întrebat dacă România ar putea să ceară, procedural, despăgubiri, după finalizarea acestor verificări şi dacă analizează această posibilitate, ministrul Mediului a răspuns: „Nu am analizat această posibilitate, pentru că nu avem concluziile finale. Avem nevoie de acordul scris al părţii ucrainene pentru a face măsurătorile, pentru a calcula debitele actuale şi să vedem dacă, într-adevăr, au fost modificări semnificative de adâncimi în zonele despre care vorbim şi după aceea vom analiza toate măsurile care se impun.”

Leave a reply