Ministrul de Externe co-prezidează a doua reuniune a Comisiei de cooperare între Guvernul României şi al Emiratelor Arabe Unite

0
455

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, se află în Emiratele Arabe Unite pentru a coordona lucrările celei de-a doua sesiuni a Comisiei de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite, care are loc la Abu Dhabi.

Potrivit unui comunicat al MAE, citat de agerpres, reuniunea ministerială de miercuri este co-prezidată de şeful diplomaţiei române împreună cu Ahmed bin Ali Al Sayegh, ministrul de stat pentru afaceri economice şi comerciale din Emiratele Arabe Unite. Marţi au avut loc, în pregătirea plenarei ministeriale, întâlniri de lucru la nivel de experţi.

„Cea de-a doua sesiune a Comisiei interguvernamentale de cooperare reprezintă un bun prilej de evaluare a stadiului implementării deciziilor agreate cu ocazia primei ediţii, desfăşurată la Bucureşti, în luna aprilie 2018, precum şi pentru identificarea unor noi oportunităţi concrete de cooperare în domenii de interes comun, precum domeniul economic, transporturi maritime şi aeriene, energie, IT&C, securitate cibernetică, agricultură şi securitate alimentară, mediu şi cercetare aerospaţială”, se arată în comunicat.

Cu ocazia vizitei, şeful diplomaţiei române va avea întrevederi cu ministrul afacerilor externe şi cooperării internaţionale, şeicul Abdullah bin Zayed Al Nahyan, precum şi cu ministrul de stat pentru afaceri economice şi comerciale, Ahmed bin Ali Al Sayegh.

Discuţiile cu oficialii emiratezi se vor concentra pe modalităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale, cu accent pe domeniile politic, economic şi securitar, precizează MAE.

Totodată, interlocutorii vor avea un schimb aprofundat de opinii cu privire la evenimentele recente de pe agenda regională şi internaţională, cu accent pe efectele agresiunii ilegale şi neprovocate a Federaţiei Ruse în Ucraina, respectiv evoluţiile de securitate din regiunea Golfului.

Delegaţia română pentru Comisia de Cooperare este compusă din reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, Ministerului Energiei, Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Economiei, Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului şi ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, alături de experţi din cadrul altor ministere şi instituţii naţionale.

Sesiunea Comisiei de Cooperare are loc în contextul vizitei de lucru pe care prim-ministrul României, Nicolae Ciucă, a efectuat-o în Emiratele Arabe Unite pe 20 şi 21 iunie.

MAE reaminteşte că la 17 aprilie 2018 a fost semnat, la Bucureşti, Memorandumul de Înţelegere privind înfiinţarea unei Comisii de cooperare între Guvernul României şi Guvernul Emiratelor Arabe Unite.

„Documentul a creat cadrul general al cooperării bilaterale pe palierele politico-diplomatic, economic şi sectorial, stabilind direcţiile principale de acţiune: identificarea şi promovarea de proiecte specifice de interes ridicat pentru cooperarea bilaterală; organizarea de schimburi de experienţă şi de bune practici în domenii de interes reciproc; realizarea de schimburi de informaţii referitoare la legislaţia economică; propunerea de măsuri de implicare a sectorului privat şi a societăţii civile în activităţile de cooperare bilaterală. Comisia este prezidată de ministrul afacerilor externe, pentru România, iar periodicitatea organizării consultărilor este o dată la doi ani, alternativ în capitalele celor două state”, se mai spune în comunicat.

Leave a reply