Mihai Rusu (Europa Liberă): ”Guvernul Cîțu face istorie. Are deja încrederea Europei după anunțul privind privatizarea coloșilor de stat”

1
10925
Măsurile de curățare a economiei românești de paraziți și ”sugative” bugetare nu sunt singurele care demonstrează că noua guvernare pare hotărâtă să facă ordine în România după 30 de ani de dezmăț pe banii statului.

”Privatizarea companiilor de stat va atrage investitori străini în România”

Jurnalistul Mihai Rusu, nume celebru din perioada fostei Europe Libere, stabilit în Germania, la Munchen, spune că planurile Guvernului Cîțu au fost primite cu mare încredere în Occident. Într-un interviu pentru LUMEA LIBERĂ, Rusu a explicat cum a fost primit în Germania și în Occident planul de reforme al Cabinetului Cîțu.

(de la minutul 29.30, în interviul video de mai jos)

  • ”Sunt declarații clare, fapte clare făcute de premierul Florin Cîțu prin care și-a câștigat simpatia și încrederea (întărește cuvântul) Europei și a agențiilor internaționale de rating. Ultima sa intervenție datând de zilele trecute arată că reforma economică pe care el o face în România are o implicație directă la bursă. Și anume este vorba de privatizare.
  • Mihai Rusu

    Florin Cîțu a declarat că vrea să privatizeze marile concerne de stat, pe care să le listeze la bursă. Declarația este formidabilă! În felul acesta s-a ridicat punctajul Bursei de Valori București, care era cotată la nivelul Vietnamului sau al Marocului.

  • Iar acum BVB ajunge la nivelul Atenei, Varșoviei, Johannesburgului, Braziliei, adică Bucureștiul intră într-o categoria unde se fac afaceri mari. Bursa din București a ajuns foarte jos din cauza guvernărilor PSD-iste care au blocat întotdeauna privatizările.
  • Dacă întreprinderile de stat ar fi fost privatizate, ele ar fi fost complet deconectate de la bugetul de stat și ar fi trebuit să se finanțeze singure pe piața liberă. Nu am mai fi văzut acea risipă de bani luați de la omul de rând, n-am mai fi văzut acele salarii nesimțite, afaceri cu ”băieți deștepți”. Un exemplu este Hidroelectrica.
  • Or, Florin Cîțu a studiat 4 ani la o celebră universitatea americană, ceea ce îl face să înțeleagă mecanismele economice foarte bine. Iar acele companii de stat nu mai pot face ce vor ele, inclusiv să facă găuri financiare pe care să le acopere de la bugetul de stat, acum nu mai ține.
  • De aceea, anunțul făcut de premierul Cîțu privind privatizarea coloșilor de stat a produs reacții foarte favorabile în lumea investitorilor occidentali și la Comisia Europeană, o imagine foarte bună și o mare încredere în acest Guvern condus de liberalul Florin Cîțu.
  • El arată că piața liberă din România se dezvoltă, ceea ce va crea o atracție pentru marii investitorii străini, mai ales din Germania. Numai volumul de afaceri dintre landul Bavaria și România, unul dintre cele 16 landuri ale Germaniei, este 6,5 miliarde de euro. Suma a fost confirmată și de ambasada de la Berlin, și de consul general de aici de la Munchen, la întâlnirile la care am participat personal.
  • De aceea, aceste măsuri fac din România un caz special, pentru că nici Bulgaria, nici Croația, nici Ungaria nu au așa ceva. De aceea, acest Guvern Florin Cîțu, dacă va face reforme în următorii 4 ani, are șanse mari să facă istorie în România.”

Guvernul analizează, în vederea elaborării proiectului de buget pentru 2021, situaţia sporurilor acordate în sectorul public pentru a vedea care dintre ele se justifică, a declarat, joi, premierul Florin Cîţu, care a informat, totodată, că se are în vedere modificarea Legii salarizării pentru a elimina inechităţile din sistemul public.
„Ne uităm la toate sporurile în sectorul public pentru bugetul din 2021 să vedem care dintre ele se justifică sau nu şi ne uităm la tot sistemul de salarizare. În acelaşi timp, pentru 2021, vom veni cu o lege a salarizării care să elimine din inechităţi. Aşa cum a fost făcută, Legea salarizării în 2017 promitea acest lucru. După aceea, au apărut tot felul de excepţii şi, de fapt, tineţi minte, primul lucru care s-a spus a fost că preşedintele României are cel mai mare salariu şi (…) nu mai este aşa. Au apărut tot felul de excepţii şi trebuie corectate”, a afirmat Cîţu, la Radio Guerrilla, întrebat despre sporurile de 30% acordate angajaţilor din Prefecturi în contextul epidemiei de COVID-19.
Potrivit prim-ministrului, atât Legea salarizării, cât şi Legea pensiilor vor fi amendate anul acesta.
„Vor fi modificate pentru a ţine cont de câteva principii: Legea pensiilor de principiul contributivităţii, Legea salarizării de câteva principii clare pentru a elimina aceste inechităţi din sistemul public”, a explicat Florin Cîţu.

VEZI ȘI:

INTERVIU. Mihai Rusu (Europa Liberă): ”Trumpiștii sunt spălați pe creier, AUR – o mare primejdie! Cum să aplauzi moartea a 5 oameni?!”

Nu Trump e de vină!

Pensii mai mari? Încă n-ați înțeles că, în această Românie, când primești bani în plus pe fluturaș, de fapt ți se ia, nu ți se dă?

1 comment

Leave a reply