Mihaela Miroiu, la interviurile LUMEA LIBERA

1
540

Mihaela Miroiu este, potrivit descrierii sale de pe Wikipedia, „o teoreticiană și militantă feministă, profesoară universitară la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, conducătoare de doctorat în Științe Politice și predă cursurile Ideologii politice actuale, Etica în relații internaționale, Teorii politice feministe”.

Dar pentru publicul larg ea este o cunoscută apărătoare a valorilor lumii libere, a democraţiei, o voce respectabilă a societăţii civile, cu dese apariţii la TV sau în interviuri din presă.


Pe pagina sa de facebook, este însă mai puţin academică. Dimpotrivă, e populară, deschisă şi chiar jovială. Iar uneori mai dezvăluie şi detalii interesante din viaţa personală. Este şi cazul unei mai vechi postări, însoţite de mai multe poze din toate etapele vieţii sale:

„Spre știința celor foarte tineri. Tot poporul norocos a fost bebeluș, copil, adolescent, tânăr, matur și foarte matur și insuportabil de matur .
Si niciuna dintre aceste ipostaze nu pleacă de tot.
La mulți ani buni tuturor și trecere lină între toate vârstele!
(PS: Să ne suporte părinții cu un dram de seninătate adolescența și tinerețea, iar copiii cu un dram de stoicism istoria noastră târzie)”

 

În trecut, ea a fost invitată la o Convenţie Naţională a PLUS, unde le-a dat sfaturi practice politicienilor tineri:

  • Câștigați poziții în partid prin competență, muncă, dedicație lucidă, înțelegere și servicii aduse propriului electorat, nu luând forma vasului în care se află șeful.
  • Câștigați-vă popularitatea prin calm, bunăvoință, umanitate caldă, nu prin ură, resentiment și atacuri josnice.
  • Câștigați zâmbetul oamenilor prin umor senin, nu prin bășcălie grobiană.
  • Câștigați încrederea oamenilor prin onestitate, respect, recunoașterea erorilor, căință pentru ele, nu prin promisiuni deșarte și combinații de culise.
  • Câștigați deschiderea și simpatia oamenilor măsurându-vă fiecare cuvânt scris sau spus. Mulți au pierit din politică fiindcă le-au luat-o instinctele înaintea rațiunii. Nesăbuința se plătește.
  • Câștigați oameni de toate vârstele, din toate categoriile sociale, etnice, religioase: oamenii care aspiră la o viață personală și comunitară demne. Ei sunt majoritatea încă slab reprezentată și ignorată. Fără ei am pieri. Nu e nevoie să fiți populari printre cei lipsiți de bun simț și înclinați spre facere de rău.
  • Câștigați competență politică pe două căi: învățați de la alegătorii potențiali, ca să știți ce interese au și de la specialiștii care știu prin ce metode pot aceste interese să devină politici publice. Ignorarea oricărora dintre ei din mândria că dețineți cunoaștere politică odată ce ați fost aleși înseamnă trufie și duce la faliment.
  • Câștigați atunci când sunteți în stare să puneți scopurile pentru care ați construit partidul mai presus de orgoliile contextuale. La fel ca și în familie sau prietenie, hotărâți de e mai important: să aveți mereu dreptate, sau să îi păstrați pe ceilalți în viața voastră.
  • Câștigați dacă vă amintiți mereu ce v-a făcut să construiți un alt partid, ce valori, principii și scopuri v-au unit, ce crezuri ideologice și etice aveți în comun. Altfel mergeți purtați de întâmplare și deveniți un accident istoric în loc să faceți istorie.
  • Fiți politicienii pe care ați fi vrut să îi aveți și să îi păstrați. Ați renunțat la viața personală, adesea și la cea profesională tocmai fiindcă acei politicieni nu există încă decât în imaginația și aspirațiile noastre.

Azi, Mihaela Miroiu va fi invitata lui Laurenţiu Ciocăzanu, la interviurile LUMEALIBERĂ.RO.

1 comment

Leave a reply