Mihaela Miroiu, despre campania #metoo: Bărbații nu pot fi blamați pentru că unii coboară la nivel de grotă

1
597

Câteva lămuriri, mai ales pentru bărbați.
– La vechimea mea în viața acesta am cunoscut mulți bărbații. Pe unii foarte bine. Voi vorbi doar despre caractere. Sunt oameni buni, unii admirabili. Îi respect, unii îmi sunt dragi, alții îmi sunt constitutiv prieteni. La fel ca și multe femei. Proporția e egală.
– De respectat, respect a priori orice om pentru umanitatea lui. Pierderea respectului este pur a posteriori, se referă la indivizi și nu se extinde asupra unei categorii. 
– Pierderea respectului are legătură cu comportamente dezumanizante, indiferent că sunt femeiești sau bărbătești.
– Bărbații nu au nici un merit și nicio vină că sunt bărbați, tot așa cum noi nu avem nici un merit și nicio vină pentru că suntem femei.
– Toți trebuie să înțelegem însă că, în virtutea unui multimilenar regim de putere de gen, avem încă reflexele să considerăm că un sex e superior, e mai liber și are mai multe drepturi. Acest regim de putere se zdruncină, mai ales în ultimul secol.
– Am vrea ca această schimbare să fie o evoluție lină, pe care să o celebrăm cu mândria că cele două jumătăți ale umanității se bucură de deopotrivă de considerație și libertate, că în locul unei ierarhii și dominări, intrăm în ordinea parteneriatului și cooperării demne și egale.
– Orice femeie care crede că e de preferat matriarhatul / patriarhatul este la fel de amenințătoare la adresa umanismului și democrației la fel ca orice bărbat care crede că trebuie să țină cu dinții de patriarhat.
– Consider că orice campanie care mai trage chepengul de pe canalul cu mizerii (vezi #metoo) trebuie să aibă ca rol principal: cunoașterea, înțelegerea, recunoașterea, căința (dacă e vinovăție), îndreptarea și schimbarea către bun simț și respect. Dacă nu merge de bună voie, atunci pe cale instituțională.
– Bărbații, în genere, nu pot să fie blamați fiindcă o parte dintre ei coboară la nivel de grotă. Dar e o problemă dacă unii se solidarizează cu aceștia în virtutea genului (putem avea imaginea unor oameni din Vaslui, mergând cu mic cu mare să își apere violatorii?). Asta e inacceptabil. La fel, în cazul femeilor. Nu ne putem solidariza cu orice femeie care se poartă mizerabil doar fiindcă este femeie.
– Îi rog pe toți cei cu adevărat umani, deschiși și democrați să nu se mai simtă lezați de această campanie. Să o ia așa cum este: ca pe un exercițiu de luciditate asupra degradării umane, în formele ei nerostite, dureros tăcute. Desigur, pe cât se poate, și ca pe un angajament de solidaritate pentru tratamente demne.
– Ne rog, pe noi toți, să înțelegem că mândria noastră este respectul pentru autonomia persoanei. Ceea ce înseamnă că putem avea ce relații vrem, cât de intime vrem, dacă acestea sunt rezultatul liberului consimțământ. Desigur, este minunat atunci când respectul și dragostea merg în simbioză și reciprocitate, așa cum ne doresc tuturor.

Mihaela Miroiu


(Facebook)

1 comment

Leave a reply