miercuri, septembrie 28

MF trebuie să prezinte proiectul de buget 2023 nu mai târziu de 20 octombrie

0
106

Proiectul de buget pentru anul viitor, pe baza căruia se vor stabili creşterile de pensii şi salarii trebuie discutat în Guvern peste o lună. Este termenul pe care premierul i l-a dat ministrului de Finanţe, astfel încât Bugetul să primească acceptul întregului Guvern până la sfârşitul lunii octombrie.

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat răspicat, la începutul ședinței de guvern de miercuri, că proiectul de buget pentru anul viitor va cuprinde sumele necesare pentru mărirea pensiilor și salariilor.

El a menţionat că acest proiect va permite continuarea investiţiilor, implementarea programelor din PNRR, gestionarea deficitului bugetar şi a inflaţiei, informează tvr.

Am discutat şi ne-am asumat să venim cu proiectul de buget în luna octombrie, proiect de buget prin care vom asigura continuitatea programelor de investiţii. De asemenea, vom asigura implementarea programelor din PNRR. Ne vom asigura de asemenea că vom fi în măsură să gestionăm deficitul bugetar şi inflaţia. Concomitent cu identificarea resurselor bugetare pentru mărirea salariilor şi a pensiilor începând cu anul viitor. Totodată, asigurând măsurile necesare pentru protejarea populaţiei vulnerabile”, a mai spus el.

Salariul minim brut în România este de 2.550 de lei, ceea ce însemană că salariul net pe care îl primește un angajat este de 1.524 de lei.

Dacă salariul minim va ajunge la 3.000 de lei, așa cum se discută, atunci salariul net ar fi 1.774 de lei.

Pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor furnizate de Casa Națională de Pensii în luna iulie. Legea spune că în 2023, pensiile se majorează cu inflația din 2021, fapt ce ar însemna o creștere de 5,1%.

Premierul Ciucă a anunţat că Ministerul Finanţelor urmează să prezinte până pe 20 octombrie proiectul de buget pentru anul viitor, astfel încât acesta să poată fi supus dezbaterii parlamentare în luna noiembrie.

Ministerul Finanţelor, în deplină coordonare cu ordonatorii principali de credite, vor veni în primă lectură cu bugetul, nu mai târziu de 20 octombrie, astfel încât la nivelul Guvernului să fie adoptat nu mai târziu de 27 octombrie, iar în luna noiembrie bugetul să intre la analiză şi vot în Parlament”, a spus Ciucă, în debutul şedinţei de guvern.

Leave a reply