Mesajul unui vrâncean din Diaspora pentru românii care candidează la alegerile din Italia

0
920

”În zilele de 3 și 4 octombrie 2021, în mai multe regiuni din Italia, țara cu cea mai importantă comunitate de români din diaspora, vor avea loc alegeri locale.
Procesul electoral se va desfășura în 1345 de localități din peninsulă și, ceea ce este mai important, pe buletinele de vot se află și candidați români.
In urmă cu câteva săptămâni am făcut o solicitare la AEP care a primit numărul de înregistrare 16885/31.08.2021, solicitare
referitoare la cetӑțenii români care au cerut adeverințe pentru a candida la alegerile locale din Italia.
Cu această ocazie am aflat că AEP a eliberat până în prezent un număr de 121 de adeverințe pentru cetățenii români, rezidenți în Peninsulă necesare pentru înscrierea candidaturii la alegerile locale din Italia.
La aceste alegeri, din cei 121 de potențiali candidați români, 70 sunt femei și 51 sunt bărbați.
Se aleg primarii in orașe mari cum ar fi: Torino, Milano, Bologna, Trieste, Napoli, dar și in Roma, capitala Italiei.
Trebuie să spunem că alegerile locale din Italia se desfășoară in fiecare an datorită decalajului iar mandatul durează 5 ani.
Anul trecut aceste alegeri erau programate pentru începutul lunii iunie, însă din cauza pandemiei au fost împinse la jumătatea lunii septembrie.
Pentru mine este un motiv de bucurie și de mândrie că pe listele electorale sunt și români, oameni care au curajul și dorința de a se implica și de a deveni voci puternice în comunitățile lor. Vreau să îi felicit pentru că au curajul de a păși în ringul politic cum s-ar spune, și pentru că acceptă provocarea și responsabilitatea unei candidaturi.
Știu din experiența proprie în Consiliul Județean Vrancea ce înseamnă bătălia politică și ce înseamnă să îți asumi un rol în administrația locală.
Sunt convins că in diaspora acest rol este mult mai important.
Atunci când vrei să începi o carieră politică sănătoasă trebuie să o iei treptat, pas cu pas, și să nu arzi etapele de formare atât de necesare in bătăliile ce vor urma. Iar alegerile locale pot oferi prima treaptă in această carieră.
Așteptările sunt mari, presiunea este maxima, iar din păcate sunt foarte, foarte puțini cei care reușesc să adune voturile necesare pentru a intra in consiliu.
Mi-am propus ca astăzi să-i încurajam și să apreciem efortul lor însă după numărarea voturilor aș vrea să fac o analiză un pic mai dură. Asta pentru că multe dintre candidaturi au apărut ca ciupercile după ploaie, o candidatură din punctul meu de vedere dacă se dorește una serioasă, se pregătește cu mult timp înainte.
Succes!”

 

Ovidiu Burdușa,

Roma

Leave a reply