Mesajul unui medic-erou pentru tinerii care se cred imuni la COVID 19: nu vă omorâți apropiații!

0
771

Medicul timișorean Virgil Musta este deja faimos în toată România, deși probabil că nu și-ar fi dorit atâta popularitate pe seama unei tragedii așa de mari cum este actuala pandemie. Într-un interviu pentru Digi 24, specialistul trage un disperat semnal de alarmă adresat tinerilor care secred imuni la COVID 19: nu duceți virusul la cei dragi de lângă voi!

Aceasta este esența mesajului său, care pleacă de la o realitate crudă: mulți tineri nu țin cont de pericolul actual, impulsionați și de declarațiile acelor politicieni și lideri de opinie care au luat în derâdere pandemia COVID 19. 

Petrecerile de la malul mării și din cluburi și discoteci, din ultima vreme, arată un grad mare de iresponsabilitate din partea unora dintre concetățenii noștri mai tineri.

Pur și simplu, slaba conștientizare a pericolului SARS-CoV-2 printre tineri devine în sine un pericol imens: ignoranți sau încrezători că ei nu fac forme grave, aceștia iau virusul la petreceri și îl duc în case, acolo unde el îi poate fi fatal unui membru mai vulnerabil al familiei.

Principalele declarații ale medicului Virgil Musta, erou în salvarea de vieți

  • Există la ora actuală două Românii. O Românie care se distrează și alta care este îngrijorată și parte din ea suferă în spitalele din țară.
  • Pandemia este în creștere, în fiecare zi doborâm un nou record și peste puțin timp spitalele vor fi copleșite de numărul de cazuri. Deja sunt zone unde nu mai sunt locuri în spital, nu mai sunt locuri în Terapie Intensivă, iar pacienții nu mai au unde să se interneze. Este un lucru foarte grav.
  • Medicul Virgil Musta vorbește de luni de zile despre responsabilitate, dar există destui care nu-l ascultă. Rezultatul: vor muri tot mai mulți oameni infectați cu SARS-CoV-2

    Am văzut ce s-a întâmplat în Italia, în perioada în care nu s-au respectat regulile și sistemul de sănătate a fost copleșit. Am văzut ce s-a întâmplat în Franța, în Spania și chiar în SUA, țări cu sisteme de sănătate mult superioare țării noastre.

  • Sunt tineri care cred că ei nu se pot îmbolnăvi. Totuși ei pot deveni vectorul acestui virus și să îmbolnăvească pe alții când se întorc în comunitate (n.r. – familie, prieteni, colegi). Și aceștia pot face o formă severă, chiar cu deces.
  • Există posibilitatea ca cei care se reîmbolnăvesc să nu fi făcut anticorpi. Luând contact din nou cu virusul și cu o cantitate mai mare de virus refac boala și de obicei o fac într-o formă mai severă, cu afectare pulmonară care de cele mai multe ori ajung la Terapie Intensivă.
  • Există și varianta ca deși au fost inițial vindecați la nivelul faringelui cu test negativ totuși virusul să persiste în organism și să reapară în momente de imunitate deficitară.
  • Fac un apel la toți românii pentru responsabilitate și solidaritate. Acest război cu virusul nu poate fi câștigat în spitale. Nu poate fi câștigat în secțiile de Terapie Intensivă, ci doar în comunitate, prin conclucrarea specialiștilor cu populația.
  • Singurul mijloc pentru a evita îmbolnăvirea este respectarea celor 3 reguli de bază – distanțarea socială, purtarea măștii și spălatul pe mâini.

Leave a reply