miercuri, ianuarie 19

Mesajul lui Turcescu despre Claudiu Târziu, copreședintele AUR

3
1830

Robert Turcescu a lucrat ca jurnalist de top mulți ani. În 2014, el a părăsit studiourile radio-TV pentru a intra în viața politică și a făcut-o cu succes. A fost mai întâi consilier general la Capitală, unde, cât a rămas în funcție, a luptat la baionetă cu Gabriela Firea, după care a fost ales deputat de Constanța pe listele PMP.

Anul acesta, PMP a ratat Parlamentul și odată cu el și Robert Turcescu. Poate a fost o veste proastă pentru cariera sa politică, dar de ce n-ar fi totuși o veste bună pentru presă?


Cât a ”funcționat” ca politician, Turcescu a mai lansat mesaje de analiză nepartidică, dar ele au fost grevate mereu de subiectivitatea politică inerentă condiției sale la acest moment. Dar altfel ar sta lucrurile acum, dacă va decide să revină pe poziția gazetarului independent.

Turcescu este ceea ce se numește un ”asset” al breslei jurnalistice; experiența sa, acum îmbogățită cu acea cunoaștere politică ”din interior”, poate fi utilă presei, într-un peisaj tot mai viciat și lovit puternic de fenomene precum fake news sau talibanismul feroce.

Dacă intervențiile lui Robert Turcescu pe subiecte sensibile vor aduce acel echilibru care de multe ori se pierde din cauza patimilor sau a  dezinformării la modă, atunci toată lumea va avea de câștigat.

Bunăoară, ca un fel de nou început pe acest teren, merită citită postarea lui Robert Turcescu despre Claudiu Târziu, jurnalist și copreședinte AUR, devenit țintă pentru mass-media urmare a înrolării sale în AUR, o formațiune politică nouă, greu de definit acum, un fel de ghiveci de tip PP-DD-ul lui Dan Diaconescu, care are o mare problemă: promovează intoleranța etnică, ura ca arma politică, fake news-ul pe tema pandemiei și cochetează pe alocuri cu extremismul feroce din istoria România reprezentat de legionarismul Gărzii de Fier.

Dar poate tocmai din acest motiv, postări precum cea de mai jos pot schimba în bine destinul noilor politicieni de tip Claudiu Târziu, care dacă nu sunt prezentați nuanțaț, precum o face Turcescu în mesajul lui, riscă să fie împinși spre radicalizare extremă, ceea ce îi poate costa și pe ei, și pe adversarii lor.

Evident că nu e nicio garanție că astfel de curente aparent conservatoare, în fapt extremiste la limita legii, vor fi ”îmblânzite” prin mesaje menite să le echilibreze imaginea, dar încercarea de a le întinde o mână este nu doar un gest creștinesc, ci și un exercițiu democratic și jurnalistic de care România are nevoie, într-o lume ce riscă să devină focar de conflicte majore.

Postarea lui Robert Turcescu despre Claudiu Târziu

”Un punct de vedere
Pe Claudiu Târziu il cunosc de ani mulți. Nu ne-am intersectat prea des fata in fata, dar l-am citit adeseori si am baut si o cafea odată. Lumea presei nu e chiar asa de mare, iar Claudiu are ceva ani de experienta in domeniu. Nu faceti greșeala de a-l baga in malaxorul denigrarii care tureaza la maximum in aceste zile! Eu nu-l stiu pe Claudiu Tarziu sa fie ticalos, șpăgar sau prost. Din contra, intotdeauna mi-a facut impresia unui om educat, civilizat, cu frica de Dumnezeu. Pina mai ieri, cind Claudiu a devenit senator, ORICARE politician, comentator politic sau ziarist din Romania l-ar fi salutat cu respect. Nu stiu ce va face ca politician de acum incolo, dar nu l-as baga in aceeasi oala cu alții. Aceste rinduri nu sint un cec in alb, dar mi se pare nedrept sa-l vad acum batjocorit de niste neica nimeni care in afara de glumite pe FB n-au produs mare lucru in viata lor. Sau sa va aduc aminte ca unii membri PPDD, pe care multi ii luau in balon acum citiva ani, sint azi membri de vaza ai partidelor “respectabile” din Parlamentul Romaniei? Unii chiar cu sanse de ajunge ministri!
Si-as mai adauga ceva pentru ziaristii care au descoperit ca in AUR au fost multe familii pe liste, sot-sotie, tata-fiu samd: aveti idee ce greu e sa gasesti candidati pentru alegeri locale sau parlamentare atunci cind esti partid mic sau abia infiintat? Va spun eu, ca m-am chinuit in vara sa completez listele cu candidatii PMP in Dambovita, dadeai cu tunul si nu găseai! Si eu, ca presedinte de filiala de partid, as fi pus pe liste sot, sotie, soacră, cumnati, doar-doar sa am lista de candidați in unele localități. N-am gasit, n-am pus, n-am avut voturi. Alteori am gasit, am pus si mi i-a luat PSD sau PNL peste noapte pe lista lor…
Ce voiam sa zic: sa nu judecam la grămadă, mai sint si exceptii. Si stiti ceva? Pina una-alta, n-ar fi mai bine sa avem putintica rabdare? Ca uite – acus se alege griul de neghina, nu dureaza mult…
L.E. Asa cum era de asteptat, citiva prostovani au interpretat aceste rinduri ca pe o intentie a subsemnatului de a se pune “bine” cu AUR. Fiti pe pace, prostovanilor, nu despre asta e vorba, ci exact despre ceea ce am scris! Nu e nimic ascuns in spatele acestor rinduri. E doar un punct de vedere. Nu va place, scrieți asta. Pot admite ca avem pareri diferite, dar scutiti-ma de analiza voastra contextuala, pe text si in subtext, incercind sa anticipati viitoarea mea traiectorie politica sau profesionala. Va spun eu din start ca habar n-aveti, nu va mai chinuiti!
Apreciez infinit faptul ca la aceasta postare butonul de like a fost apasat de oameni a caror parere conteaza cu adevarat pentru mine, ceea ce ma face sa cred ca n-am gresit in cele scrise.
=

Leave a reply