Mesaj pentru Moise Guran din partea unui vechi coleg de la Europa FM: „Cade în păcatul jurnalistului intoxicat de propria lui faimă”

0
569

Anunţul făcut de jurnalistul Moise Guran privind intrarea sa în politică alături de USR-PLUS continuă să facă valuri în presă. Vlad Petreanu, realizator al emisiunii „Deşteptarea”, la Europa FM, a scris pe blogul personal un text elaborat în care îl critică decizia luată de fostul său coleg. Redăm în continuare câteva pasaje din textul publicat pe Petreanu.ro.

  • „Teo Trandafir. Eugen Șerbănescu. Ilie Șerbănescu. Ionuț Popescu. Radu Mazăre. Robert Turcescu. Gabriela Firea. Dan Diaconescu. Cristina Țopescu. Or mai fi? Lista jurnaliștilor care au dat gazetăria pe politică e, cu siguranță, mai lungă de-atât, dar pe mulți i-am uitat de tot. Toți aceștia au intrat la un moment dat în politică pe valul propriei popularități. Drumurile celor mai mulți s-au închis mai devreme sau mai târziu – rău, ridicol, penal, anonim, mărunt, dezamăgitor”
  • „A intrat în politică, deci, și colegul meu, Moise Guran. Mai înainte de orice, să-i recunoaștem asta: o probă de curaj și o dovadă de onestitate față de public, pentru că meseria are limite de etică și deontologie pe care, dacă le depășești, treci în politică fie că vrei, fie că nu vrei”
  • Moise spune că se duce acolo unde ideile devin realitate, pentru că am comentat de pe margine suficient. Mi-e teamă că fostul meu coleg de breaslă face câte o confuzie pentru fiecare dintre aceste afirmații”
  • Unde se duce el, ideile nu devin deocamdată mai deloc realitate. Mai e mult până acolo, și, chiar când USR/PLUS vor ajunge în acea zonă, ideile vor intra în malaxorul negocierii și compromisului înainte de a fi, dacă vor fi, puse în practică”
  • „Pe de altă parte, autoritatea de negociere într-un mediu politic nu are nimic de-a face cu notorietatea publică a unui jurnalist, oricât de binecunoscut era acesta înainte.
  • „În partid, puterea și influența de negociere sunt asigurate, de fapt, doar cu două instrumente: unul e reprezentat de puterea de a împărți bani, mai mult sau mai puțin legal; celălalt este descris de capacitatea de a câștiga alegeri. Deocamdată, Moise nu dispune de niciunul dintre aceste două instrumente”
  • „De mâine, Moise nu va mai vorbi cu 300.000 de oameni odată, ci cu câțiva membri de partid, în ședințe interminabile, oameni care nu-i datorează nimic (…)”
  • „În fine, când spune că a comentat suficient de pe margine, Moise cade în păcatul vanității jurnalistului care, intoxicat de propria lui faimă, începe să fie deranjat că subiecții lui nu fac cum le spune el că trebuie. Or jurnalistul nu comentează niciodată de pe margine, pentru că marginea aceasta este tocmai societatea, poporul”
  • „Jurnalistul este în slujba publicului, căruia are obligația deontologică de a-i oferi adevărul verificat, informațiile necesare pentru ca publicul să-și ia decizii în propriul interes. Iar dacă intră pe teren din poziția microbistului de pe margine, care știe el mai bine cum trebuie făcut și vine le arate el cum se joacă de fapt, eșecul e garantat – chiar și numai pentru faptul că echipa se simte jignită de atâta aroganță”
  • „Totuși, eu îi țin pumnii fostului meu coleg de breaslă, de redacție și de emisiuni. Sper, pentru binele lui – și poate și al nostru – să mă înșel, și Moise să devină una dintre puținele excepții de pe lunga listă a jurnaliștilor eșuați în politică”

„Deşteptarea” cu Vlad Petreanu, lider naţional de audienţă

Vlad Petreanu realizează la Europa FM emisiunea de mare succes „Deşteptarea”. Potrivit ultimelor informaţii privind datele de audienţă, publicate chiar de jurnalist pe blogul său, emisiunea sa are cea mai mare creştere de audienţă.

Vlad Petreanu

„Am primit de la colegii din radio, de la research, următorul mail, pe care îl redau ca atare:

Deșteptarea este emisiunea matinală cu cea mai mare creștere de audiență națională pe parcursul ultimelor 12 luni!

De asemenea, Deșteptarea este cel mai ascultat program matinal de radio, de luni până vineri, din intervalul 7-10, dintre toate stațiile de radio private din România, fiind lider de audiență – în ceea ce privește cota de piață – în toate orașele țării.

Potrivit datelor publicate luni, 13 ianuarie, Europa FM adună cu 260.000 mai mulți ascultători decât în aceeași perioadă a anului trecut.

1.700.000 de români se adună zilnic pe frecvențele Europa FM din toată țara, Europa FM fiind postul de radio cu cea mai mare creștere de audiență din România.

Vă mulțumim – cum s-ar zice, fără voi, ascultătorii noștri, aceste rezultate n-ar fi fost posibile.”:)

Leave a reply