Alte 250 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 22.415 de îmbolnăviri, a anunţat, marţi, Grupul de Comunicare Strategică (GCS). La terapie intensivă sunt internaţi 173 de pacienţi.
Statistica de mai sus confirmă o tendinţă nefericită în ultimele zile, cu o creştere semnificativă a cazurilor noi pozitive, din cauza relaxării măsurilor de carabtină şi izolare socială şi a indisciplinei unei părţi a populaţiei în faţa pericolului coronavirus.
Aceste două aspecte negative sunt posibile urmare a iresponsabilităţii unor politicieni şi jurnalişti, care promovează în spaţiul public discursuri mincinoase şi manipulatoare menite să inducă în conştiinţa opiniei publice ideea că nu există niciun pericol serios din cauza coronaviruslui SARS-CoV-2.
Viorel Cataramă, Marcel Ciolacu, Călin Popescu Tăriceanu sau Radu Moraru (Naşul TV) sunt doar câteva dintre cele mai virulente voci care încurajează practic populaţia să se expună benevol la infectare.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat marţi, în cadrul unei dezbateri online, că societatea va trăi o perioadă lungă de timp cu noul coronavirus, relatează Agerpres.
„Este o situaţie – din punct de vedere medical – intensă, virusul nu a dispărut din societate, astfel încât poate unele dintre măsurile administrative, sociale, medicale le-am pierdut în şirul evenimentelor din ultimele trei luni. (…) A fost o situaţie nouă, fără precedent pentru întreaga omenire atât la nivel social, cât – cu atât mai important – şi la nivel medical. (..) În momentul de faţă, la cum se prezintă lucrurile, vom trăi cu acest virus o perioadă lungă de timp şi trebuie să profităm de această posibilitate, de această fereastră de oportunitate a următoarelor săptămâni, luni de zile pentru a pregăti mai bine cea de-a doua parte a acestuia an”, a afirmat Baciu, în cadrul videoconferinţei online „Sănătate şi FARMA – Reacţia medicală la agresiunea pandemică”, organizată de grupul de presă Bursa.
El a spus că în lupta cu pandemia de coronavirus s-a intrat „cu mâinile goale”, cu stocuri de medicamente, echipamente şi dezinfectanţi insuficiente pentru spitale.
„Neajunsurile şi deficienţele pe care le cunoaştem cu toţii, care au caracterizat sistemul de sănătate din România – personal insuficient, materiale sanitare puţine, investiţiile limitate, aşa cum au fost în ultimii 30 de ani -, toate aceste condiţii fiind cele care au desenat starea şi au definit sistemul de sănătate la intrarea în această criză. Am intrat în acest război cu mâinile goale, cu stocuri de medicamente, cu stocuri de echipamente şi dezinfectanţi insuficiente la nivelul spitalelor. Am avut chiar cazuri în care lipseau şi cele ce trebuiau a fi asigurate în mod curent”, a mai arătat secretarul de stat.