Mecanismul ce a dus la explozia preţului energiei electrice

0
393

Un important lider de sindicat de la Complexul Energetic Oltenia (CEO), principalul producător de energie electrică pe bază din cărbune, susţine că creşterea preţului este determinată de CEO, scrie Adevărul.

CEO produce energie electrica scumpă, deoarece trebuie să achite un certificat de CO2 pentru poluare pentru fiecare megawat produs de termocentrale, iar acesta a ajuns să coste aproape 60 de euro.


Ceilalţi producători, susţine Dumitru Pârvulescu, preşedintele Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME), îşi stabilesc preţurile în funcţie de CEO, pentru că vor să îşi maximizeze profiturile, deşi preţul cu care produc energia electrică este mult mai mic şi nu fluctuează.

„Dacă ai o pondere de 20% în piaţa de energie şi te duci la preţuri de 500-600 de lei pentru un megawat, vin şi ceilalţi care au costuri de 100 de lei sub tine. Nu vând cu 500 de lei, dar vând cu 490 de lei. Ei fac profituri de miliarde şi nimeni nu zice nimic şi CEO se chinuie să vândă şi o face în pierdere, având în vedere costul ridicat al certificatului de Dioxid de Carbon. Principalul perdant este cetăţeanul din România“, arată Pârvulescu.

Leave a reply