McDonald`s anti-români în Spania? O prostie! Alta-i buba

0
902

Cazul restaurantului McDonalds”s din nordul Spaniei (Țara Bascilor), care ar fi emis un document intern (foto jos) prin care cerea angajaților să nu servească clienți ”țigani/români” (am citat exact din document), a fost transformat rapid într-un scandal umflat cu pompa. Unele asociații românești și reprezentanți locali ai partidelor politice românești în Spania s-au repezit să eticheteze un incident banal drept un pretins atac la minoritatea românească (în jur de un milion de români în Spania). O prostie! Imensa majoritate a românilor din Spania sunt perfect integrați, respectați. Iar spaniolii au depășit de mult mentalitatea anilor 90 când un infractor dădea imaginea întregii comunități.

Realitatea este că nu e vorba de nicio acțiune discriminatorie la nivel de comunitate românească, minoritate țigănească sau majoritate spaniolă. Dimpotrivă, e vorba doar de gestul iresponsabil al unui simplu angajat al acelui restaurant care, exasperat de furturile și înșelătoriile la ghișeu puse la cale de unii țigani români din zonă, a scris o hârtie prin care încerca să-și prevină colegii cum să nu mai pice în plasă. Dar după ce documentul a ajuns pe internet grație unui alt angajat deranjat de conținutul discriminatoriu al mesajului, reacția tuturor părților implicate a fost admirabilă. Presa spaniolă, precum și conducerea McDonald”s Spania l-au taxat la unison pe autorul incidentului, altfel foarte izolat. Dovadă că acest caz a fost dezvăluit chiar de o publicație spaniolă, revoltată ea însăși de întâmplare. Iată ce au scris jurnaliștii de la VozPopuli.com:

Un angajat al unui restaurant McDonald”s din Țara Bascilor a fotografiat și a publicat în rețelele de socializare o hârtie prin care angajații localului sunt avertizați să nu servească clienți țigani/români. O practică absolut interzisă și care poate aduce sancțiuni instituției.

Fotografia a fost publicată în cel mai mare forum din Spania, Foroches, în noaptea de duminică, 4 septembrie. Un utilizator care pretinde că lucrează acolo a fotografiat hârtia care era pusă pe perete în vestiarul angajaților, departe de ochiul public.

Angajatul nu a dezvăluit locația unității, pentru a nu-și compromite slujba. Postarea lui a devenit virală și a fost completată cu nouă pagini de comentarii.

Motivele care au dus la apariția acelei hârtii răspund, potrivit angajatului, la valul de înșelătorii suferit în ultima vreme de restaurant, printr-o metodă veche. Astfel, clientul cumpără un produs ieftin pentru care plătește cu o bancnotă mare (50 sau 100 de euro). Atunci când primește produsul și restul, cere să plătească cu o bancnotă mai mică, dar nu mai dă înapoi restul. E un truc clasic printre escroci.

Dar presupusele infracțiuni făcute de o minoritate nu servesc la incriminarea unei întregi rase sau țări. Și dreptul de servire într-o instituție publică este reglementat în Spania. În cazul Țării Bascilor, legea care reglementează dreptul de primire a clienților este Legea 10/2015, din 23 decembrie. Articolul 22 prevede în mod clar:

„Condițiile de servire nu pot duce, în orice caz,  la discriminarea pe criterii de origine, locul nașterii, rasă, sex, religie, opinie, handicap, orientare sexuală. ”

Mesajul cu plângerea utilizatorului a  dispărut de pe forum după 20 de minute, cel mai probabil din cauza comentariilor rasiste. Utilizatorul a re-afișat posterul câteva ore mai târziu, de data aceasta complet și cu toate înșelătoriile folosite în detaliu de acei clienți escroci.

Din partea McDonald’s Spania, am primit următoarea comunicare:

Vrem să clarificăm lucrurile în legătură cu un poster plasat într-un restaurant al lanțului nostru din Țara Bascilor. Precizăm că acesta este rezultatul acțiunii personale a unui simplu angajat și în niciun caz nu răspunde unei instrucțiuni date de companie și de către francizat.

La McDonald’s, noi respingem și condamnăm categoric orice comportament discriminatoriu bazat pe sex, rasă, religie sau convingeri. Atât McDonalds, cât și francizatul consideră această problemă serioasă și l-au avertizat pe manager.

Regretăm profund această situație și ne cerem scuze față de cei care s-au putut simți ofensați. De asemenea, dorim să reafirmăm că suntem o companie ferm angajată în egalitate și diversitate, așa cum am demonstrat în traiectoria noastră de peste 35 de ani în țara noastră, promovând în mod activ o atmosferă de respect în toate restaurantele noastre și printre toți angajații noștri.

 

Cazul ar trebuie să pună pe jar autoritățile române nu din perspectiva ”discriminării” românilor sau țiganilor (lucru absolut fals, mărturie stau românii din Spania), ci din punct de vedere al toleranței României față de pegra ei socială, față de infractorii ce bântuie prin UE și ajung, iată, să exaspereze uneori atât de tare țările gazdă încât dau naștere la reacții aberante. Cerșetorii, violatorii, escrocii, capii rețelelor de prostituție sunt cei care creează, de fapt, aceste situații exagerate și care afectează imaginea majorității românilor, fie că e vorba de Spania sau de orice altă țară vestică. Iată, de pildă, opinia sociologului Mihai Motoc (jos) despre adevărata lovitură dată majorității românilor cinstiți și de bun-simț din emigrație:

Mare scandal, de 20 de minute, in Spania privitor la anuntul discriminator al unui restaurant la adresa romanilor si tiganilor. Cand nu se vor mai comporta unii dintre noi asa cum scria in acel anunt, nu vor mai aparea nici anunturi similare. In rest, un rasism ieftin, cred ca sunt “capabili” de mai mult. Se intampla si-n Romania astfel de anunturi la adresa romanilor sau rromilor dar daca reactionam suntem considerati fie fascisti sau political corecti in sens peiorativ. In Spania cu ce drept cerem ceva ce nici la noi in tara nu primim. Da, stiu, la noi sunt trucaje, fake news si altele…si mortu’ intotdeauna de vina….

 

Leave a reply