sâmbătă, noiembrie 26

”Musulmani și creștini”, fiesta ce dezamorsează bomba teroristă

0
657

Democrația spaniolă nu va renunța niciodată la dorința de a construi armonia între oameni, indiferent de apartenența lor religioasă, etnică, politică sau culturală. Asta pentru că imensa majoritate a cetățenilor țării lui Cervantes au înțeles că pericolul terorist se adaugă altor capcane ale lumii moderne: tragedii aviatice, accidente, crime, jafuri etc. Nimeni nu culpabilizează în masă comunitatea musulmană din cauza unor demenți incapabili să lupte cu viața sau să accepte greul lumii noastre.

Nu există altă soluție pentru pace socială în afară de educație în spiritul respectului reciproc, chiar dacă nu e misiune ușoară, căci presupune eforturi din partea tuturor părților. Dar de undeva trebuie început. Iar celebrele ”fiestas” (sărbători) spaniole sunt o cale pentru vindecarea rănilor din trecut și integrarea tuturor în societate. Am avut ocazia să fiu prezent la un astfel de exemplu de proiect cultural întru armonie inter-religioasă, care m-a emoționat profund. Mai ales că în joc au intrat tinerii ce în marea lor majoritate nu vor o lume rasistă, ci una multiculturală.

Orășelul Picassent, situat la doi pași de al treilea oraș al Spaniei, Valencia, organizează în fiecare an, la început de vară, fiesta ”Moros y cristianos” (Mauri și creștini). Sărbătoarea se organizează și în alte locuri din Spania. Localnicii vor astfel să celebreze senin istoria nu foarte prietenoasă dintre cele două grupuri religioase. În trecut, musulmanii, ca și evreii, au suferit pentru credința lor, fiind obligați să se convertească la creștinism, de frica sabiei, sau să părăsească Peninsula Iberică, în vremea puternicului regat al Spaniei de la mijlocul secolului XV. Acum, când rănile trecutului sunt pe cale de a fi închise, populația valenciană vrea să adopte lecțiile istoriei sângeroase sărbătorind diversitatea, pacea și armonia religioasă. În imagine, trupă de toboșari printre participanții la fiesta de anul acesta din Picassent (mai 2017).

Leave a reply