Materialele plastice în mare: cauze, consecințe și soluții

0
2001

Poluarea mărilor și oceanelor este una dintre marile probleme de mediu cu care se confruntă omenirea. Există o cantitate uriașă de gunoi în mare și peste 80% din acestea sunt deșeuri din plastic.

De aceea imaginea insulelor de plastic din mare devine din ce în ce mai comună pentru noi, dar ne putem imagina un ocean cu mai multe materiale plastice decât pești? Pare a fi science fiction, deși adevărul este că, dacă vom continua cu rata actuală a consumului de plastic, acest lucru va fi posibil și vom avea mări reale de plastic în jurul anului 2050.

Cauzele materialelor plastice în mare

Când eliminăm materialele plastice pe care nu le mai folosim, acestea pot urma mai multe căi: pot fi incinerate, reciclate, pot ajunge într-un depozit de deșeuri sau oriunde în mediul nostru, dacă nu le eliminăm corespunzător. Cele care nu sunt reciclate sau incinerate sunt susceptibile de a fi măturate în mare sau în râuri prin acțiunea vântului și a ploii.

În plus, găsim și materiale plastice în mare care provin din deversarea deliberată a gunoiului, deversarea accidentală de pe nave sau efluenții din stațiile de epurare a apelor uzate.

Tipuri de materiale plastice în mare

 • 18% corespund deșeurilor non-plastice.
 • 27% sunt materiale plastice din echipamentele utilizate în pescuit.
 • 49% corespunde materialelor plastice de unică folosință.
 • Restul de 6% este din alte materiale plastice.

În ceea ce privește deşeurile de unică folosință, studii recente afirmă că există o cantitate mare de plastic pe plaje care afectează atât de mult poluarea marină.

 • Capace, dopuri și sticle.
 • Mucuri de țigări sau ceainice.
 • Pachete sau ambalaje de gustări sau aperitive, ambalaje de bomboane și alte dulciuri.
 • Unele articole de igienă (tampoane, șervețele etc.).
 • Pungi de plastic.
 • Paie, mixere și tacâmuri.
 • Pahare și căni.nan
 • Baloane și beţişoare pentru a le ține.
 • Ambalaje alimentare, inclusiv cele utilizate pentru fast-food.

Aceste produse reprezintă 86% din materialele plastice de unică folosință sau 43% din totalul deșeurilor marine.

Unde se găsesc cele mai multe plastice din mare

Cât de mult plastic este în mare? Despre ce cantităţi vorbim? Ei bine, se estimează că, în fiecare an, nu mai puțin de 4,8 până la 12,7 milioane de tone ajung în oceane, acumulând deja în mările noastre peste 150 de milioane de tone.

Și unde o putem găsi? Plasticul poate fi găsit în fiecare colț al planetei, materialele plastice au fost găsite chiar și la 10.000 de metri adâncime. Cu toate acestea, au fost identificate cinci zone în care există o concentrare mare; sunt cunoscute sub denumirea de  „insule” sau „supe” de plastic. Există o supă de plastic în Oceanul Indian, două în Oceanul Atlantic (Nord și Sud) și două în Oceanul Pacific (Nord și Sud) și se află în acele locuri datorită curenților oceanici.

În aceste insule de plastic, cele mai multe deșeuri acumulate sunt microplasticele, care sunt produsul degradării materialelor plastice în bucăți mai mici ca urmare a radiației ultraviolete a soarelui și a forței undelor. Nanoplasticele pot fi, de asemenea, generate, chiar mai mici decât cele anterioare, ambele ducând la probleme grave de întindere necunoscută.

Aceste microplastice sunt generate și atunci când anvelopele se uzează și când spălăm fibrele sintetice cu detergenţi. Chiar producem în mod intenționat microplastice

Consecințele materialelor plastice în mare

În prezent suntem în „Epoca Plasticului”, îl fabricăm în cantități uriașe, deoarece este surprinzător de util. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că este, de asemenea, foarte rezistent, ceea ce face degradarea sa extrem de dificilă. Mama natură are nevoie pentru a o descompune și reabsorbi de decenii chiar de secole.

Principalele probleme ale plasticului în mare sunt:

 • Resturile de plastic pot provoca încurcări la unele animale marine, ceea ce poate împiedica dezvoltarea acestora și chiar poate provoca moartea animalului.
 • De asemenea, interferează cu nutriția unor animale care confundă bucățile de plastic cu hrana obișnuită, reușind uneori să le blocheze stomacul și/sau intestinul și să le provoace moartea.
 • În lungul proces de descompunere, microplasticele și nanoplastele sunt însoțite de eliberarea de substanțe chimice dăunătoare vieții în apele oceanului. Acesta este cazul bisfenolului A, care a fost documentat pentru a dăuna reproducerii speciilor marine.
 • Ființele umane ingerează, de asemenea, aceste materiale (ca o consecință a existenței lanțului alimentar), deși repercusiunile pe care le-am putea avea asupra sănătății noastre sunt încă necunoscute.
 • Există unele specii de bacterii care se dezvoltă pe materiale plastice, care se mișcă liber și pot acționa ca vectori de dispersie în ecosisteme care nu sunt adaptate acestora.
 • În cele din urmă, materialele plastice din mare au, de asemenea, efecte negative asupra diferitelor sectoare ale economiei, unde turismul și sectoarele pescuitului sunt afectate în principal.

Soluții pentru materialele plastice pe mare

Cum se evită materialele plastice din mare? Soluțiile trec prin implementarea unor acțiuni în care intervin producătorii, consumatorii și cei care gestionează deșeurile și, desigur, trebuie să fie susținuți de guverne.

Principalele soluții sunt:

 • Putem începe prin reducere. Utilizarea recipientelor din sticlă sau din lemn în locul celor din plastic. Și, mai presus de toate, trebuie să evităm cât mai mult posibil utilizarea materialelor plastice de unică folosință.
 • În acest sens, Parlamentul European a aprobat interzicerea materialelor plastice de unică folosință (farfurii, tacâmuri, paie) din 2021.
 • O altă soluție la nivel legislativ ar fi crearea de taxe pentru materialele plastice care poluează cel mai mult.
 • Cumpărarea de alimente care se vând în vrac.
 • Evitarea utilizării produselor cosmetice cu microplastice și optarea pentru îmbrăcăminte biodegradabilă.
 • Reutilizarea.
 • Reciclarea. Lăsarea plasticului în locuri potrivite pentru a fi tratat și a nu putea ajunge în oceane.
 • Se cere ca metode de reciclare mai eficiente să fie disponibile, deoarece există încă unele materiale plastice care nu pot fi reciclate.

Ce facem cu materialele plastice care sunt deja în mare? Sunt propuse și câteva soluții pentru materialele plastice din mare:

Colectarea materialelor plastice din mare cu proiectul Ocean Cleanup, mecanism care colectează gunoiul din mare cu ajutorul unor structuri proiectate corespunzător, astfel încât să nu provoace daune faunei și florei. O face pasiv, profitând de curenții oceanici.

Un alt proiect, conceput de un magnat norvegian, este lansarea unei nave de cercetare oceanică de mari dimensiuni care va urmări, printre alte obiective, soluții noi pentru curățarea plasticului din oceane.

Leave a reply