
„Am spus-o și insistăm, foarte probabil ca și social-democrații să fie de acord cu cele trei direcții mari anunțate deja de noi. Primul capitol al acestor măsuri ar trebui să se refere la diminuarea cheltuielilor publice, la suplețea care trebuie s-o asigurăm unui stat mult mai funcțional și mult mai ajustat decât până în momentul de față. Cea de-a doua este legată de combaterea evaziunii fiscale și mărirea gradului de colectare a taxelor pe care ar trebui să le încasăm și nu o facem în momentul de față. Și bineînțeles, cea de-a treia mare componentă, este vorba despre această ajustare a fiscalității, de fapt, hai să spunem așa, o revenire la un echilibru în taxare și o reașezare a sistemului de taxe pe toate zonele, în vederea atingerii acestei ținte de deficit bugetar”, prezintă viziunea PNL în ceea ce privește măsurile fiscale, Ionuț Stroe.
Întrebat dacă PNL este de acord cu suprataxarea băncilor, idee avansată de ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, acesta a răspuns:
„E vorba despre anumite profituri excepționale ale băncilor, menționate de domnul Marcel Boloș. Vorbim de ceea ce în Europa se numește taxare pe veniturile provenite din anumite distorsiuni, anumite anomalii ale pieței. Este o discuție care se poartă nu numai în România. Există țări care au adoptat o astfel de taxare suplimentară a băncilor, există altele care au în dezbatere și gândesc și există unele care deja au făcut acest pas, nu este ceva inventat sau brevetat de noi, așa cum nici în domeniul energiei, apropo de ce s-a întâmplat anul trecut, nu am făcut decât să urmăm un anume trend și recomandări europene, știți discuția cu profiturile companiilor de energie în momente de criză, în care prețurile pe bursele de energie o luaseră razna (…).
Sistemul bancar și zona energiei sunt domenii mari, sunt domenii cheie, unde din păcate, această inflație, creșterea dobânzilor, a prețurilor, au condus la profituri mari, profituri uriașe, atenție, care vin dintr-o anume poziție dominantă pe piață, de exemplu, a sistemului bancar, sunt foarte puțini operatori bancari, ei practic generează din aceste servicii pe care le oferă oamenilor profituri și suntem oarecum niște consumatori captivi pe această piață. E, hai să zicem, o contribuție de solidaritate la un anumit moment, dar care se bazează pe un profit excepțional pe care-l fac aceste bănci în anumite momente. Deocamdată, nu există o formă finalizată”, a precizat purtătorul de cuvânt al PNL într-un interviu rfi.
Referitor la pachetul fiscal ce conține și prevederi care schimbă sistemul de impozitare a mediul de business, bazinul electoral al PNL-ului, va fi afectat de aceste măsuri, Stroe ne asigură „că PNL a apărat cauza zonei de business, a mediului de afaceri, în aceste negocieri”.
„Nu, cu siguranță, nu putem vorbi în momentul de față, cum la fel, nu am acceptat nici un fel de variantă de impozitare progresivă, diferențiată. Noi am apărat și suntem ferm convinși că vom menține păstrarea cotei unice de impozitare. Pe zona de întreprinzători, am încercat să susținem cauza mediului de afaceri și a zonei investițiilor, de exemplu, sunt taxe care nu se modifică, mă refer la procentul de 8% pe impozitul pe dividende, la fel, TVA-ul, taxa pe consum, care practic ar afecta întreg comerțul și bineînțeles pe cei care suportă prețurile nu va fi modificată, pragul de 500.000 de euro pentru micro-întreprinderi va fi menținut, într-adevăr, se va face o diferențiere până în 60.000 și după 60.000 de euro, la nivel de taxare, 1% și 3%”, potrivit lui Stroe.
„Noi am spus-o foarte clar, considerăm că aceste măsuri de reducere a deficitului bugetar trebuie făcute, trebuie realizate într-un mod responsabil. Nu cred că va afecta foarte mult electoratul pe care îl reprezentăm, până la urmă. Noi am încercat și îmi pare nespus de rău că lucrurile se înțeleg greșit, noi am obținut aceste lucruri în negocieri. Practic, am oprit și nu am vrut să explicăm public cum au decurs discuțiile, lucruri care poate afectau economia în mai mare măsură decât aceste măsuri. Chiar dacă există foarte mulți colegi care își doresc să arătăm mai mult asta, eu cred că în coaliție trebuie să păstrăm un anume echilibru. E oarecum frustrant să auzi că PNL face sau nu face, când tu știi foarte bine cât te-ai luptat în negocieri ca să salvezi toate măsurile care ar lovi cumva economia sau când vin unii și vând în plan public niște povești ideologice, cum că am abdica cumva de la principiile liberale. Nu. Vă pot asigura că PNL a apărat cauza zonei de business, a mediului de afaceri, în aceste negocieri, conchide Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt PNL.