De ce măștile cu supapă nu sunt infailibile, dar la ce ajută folosirea lor

1
1042

Una dintre discuțiile care a durat cel mai mult timp de la începutul pandemiei s-a rotit în jurul utilităţii măștilor ca măsură de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2.

Cu toate acestea, acum, când Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă guvernelor să încurajeze publicul larg să le folosească acolo unde există „o transmisie pe scară largă și distanțarea fizică este dificilă” și ca parte a unei serii de măsuri de prevenire, ce includ spălarea mâinilor și distanțarea socială, dezbaterea pare să se fi mutat la eficacitatea unui anumit model de mască: cel cu o supapă, arată bbc.com.

Aceste măști de față funcționează sau nu pentru a încetini avansul pandemiei?
Ne protejează mai mult decât cei fără?
Și de ce au generat controverse?

Răspuns puternic

Există mai multe măști pe piață care au o supapă în centru sau pe o parte (N95, FPP2 și FPP3).

Dar, indiferent de model și de ce procent de particule are fiecare filtru, nici o mască cu supapă nu este eficientă în contextul unei pandemii, avertizează experții. Acest lucru se datorează faptului că acest tip de mască protejează purtătorul, dar nu și pe alții, deoarece filtrează particulele din aerul exterior atunci când persoana inspiră, dar permite particulelor să scape prin supapă atunci când persoana expiră.

Adică, dacă persoana care îl folosește este infectată, poate expulza picăturile cu virusul atunci când expiră și poate pune în pericol alte persoane.

Directorul Centrului pentru Coordonarea Alertelor și Urgențelor Sanitare (CCAES) și purtător de cuvânt al Ministerului Sănătății cu privire la pandemia din Spania, Fernando Simón, a numit aceste tipuri de măști „egoiste”, tocmai pentru că ele protejează doar persoanele ce o poartă.

„Problema cu supapa este că aerul expirat de persoana care o poartă îl concentrează într-un anumit punct. Acest lucru poate determina infectarea cuiva care este expus la acel aer”, a explicat el.

În opinia lui Ben Killingley, specialist în medicină de urgență și boli infecțioase la University College Hospital din Londra, Marea Britanie, deși utilizarea generală a măștii are dublu scop de a proteja ambele părți, „motivul pentru care măştile cu supapă nu sunt recomandate este că picăturile pe care oamenii le expiră şi care ar putea fi infectate să ajungă la alții ”.

Din acest punct de vedere, nu are sens ca măștile cu supapă să fie utilizate în contextul comunității.

„De fapt, numai aparatele respiratorii, care se potrivesc bine feței, au valve, iar acestea sunt rezervate profesioniștilor din domeniul sănătății. Publicul a avut acces la ele, dar recomandarea pentru oameni este să folosească măști de față chirurgicale de bază și nu aceste tipuri de măști care nu oferă niciun beneficiu suplimentar”, subliniază Killingley.

Nerecomandat, cu excepția unor cazuri

Deoarece protecția funcționează într-un singur mod, Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA (CDC), care a precedat luni în urmă Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în recomandarea utilizării măștilor, a avertizat, de asemenea, împotriva utilizării acestora.

În multe părți ale lumii – inclusiv în unele companii aeriene – nu li se permite accesul în spații închise cu ele.

Pentru ce se fac măștile cu supapă atunci?

Ideea de a include o supapă care se închide atunci când inspirați și se deschide atunci când expirați este să fie mai confortabile pentru lucrătorul medical care le folosește, explică Killingley.

Acele măști sunt mai confortabil de purtat, deoarece permit o circulație mai bună a aerului.
Permițând evacuarea aerului, supapa ajută la reglarea temperaturii și previne umezirea țesăturii.

De aceea, acestea sunt utile, de exemplu, pe un șantier, un atelier sau oriunde există praf, pentru a evita respirația acestor particule.

Cealaltă excepție este în cazul lucrătorilor din domeniul sănătății, care pot fi în contact cu persoanele infectate și unde scopul este ca aceștia să nu se infecteze.

Totuși, CDC arată clar că personalul spitalului nu le poate folosi în medii care trebuie să rămână sterile (cum ar fi în timpul unei proceduri invazive sau într-o sală de operații), deoarece supapa „permite intrarea aerului expirat nefiltrat în mediul steril.

Și pentru alte proceduri, când lucrătorii din domeniul sănătății folosesc acest tip de mască cu supape, de obicei o fac însoțită de o mască de protecție.

VEZI ŞI:

Mesajul lui Tudor Chirilă pentru ”parlamentarii shaormiști” care defilează cu “nu port mască” și “e vrăjeală virusul”

Sprayul bucal antiviral care ”păcălește” coronavirusul, capturându-l și oprind astfel infecția

Leave a reply