Măștile faciale de unică folosință ne afectează mediul, scrie pentru independent, Joanna Whitehead, jurnalistă. Acum purtăm măști pentru viitorul apropiat, dar este timpul să facem o schimbare pozitivă.
„Privind pe fereastră spre strada aglomerată de unde trăiesc, sunt uimită să văd numărul de oameni care poartă măști de unică folosință, zi de zi. Tineri și bătrâni, bogați și săraci – se pare că preferința pentru o mască de unică folosință acoperă toate straturile sociale.
Dar când există o vastă ofertă de măşti de față reutilizabile uimitoare și accesibile, mă mir să văd numărul de persoane care optează încă pentru o mască de unică folosință.
Nu mă înțelegeți greșit – în timp ce rata infecției cu coronavirus continuă să crească, vederea oamenilor care respectă cerințele de acoperire a feței este plină de speranță.
Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și oamenii de știință sunt de acord în general că purtarea măștilor de față este o metodă eficientă de minimizare a răspândirii virusului, cu condiția ca acestea să fie purtate corect și schimbate frecvent.
Așadar, bineînțeles că sunt de acord că a vedea oameni purtând o mască de orice fel este mai bine decât nici o mască.
Dar având în vedere numărul de oameni care aleg încă o mască de unică folosință decât una reutilizabilă, sunt îngrijorată de impactul profund asupra mediului nostru.
Potrivit unui studiu publicat în jurnalul de știință și tehnologie de mediu, aproximativ 194 de miliarde de măști și mănuși de unică folosință sunt utilizate la nivel global în fiecare lună, ca urmare a pandemiei de coronavirus.
Pentru personalul medical din prima linie, utilizarea de unică folosință are sens, deoarece trebuie să asigure cele mai înalte niveluri de igienă într-un mediu de lucru.
Dar trebuie să învățăm restul populației că majoritatea măștilor de unică folosință sunt fabricate din materiale plastice precum polipropilena, polietilena și vinilul – material care durează 450 de ani până la degradare.
În acest timp, măștile faciale se descompun în microplastice care sunt apoi ingerate de viața marină.”
Organizația de caritate conservatoare marină, Surfers Against Sewage, spune că a asistat la o „explozie” de măști de față și materiale plastice aruncate pe plaje și în râuri de când a început pandemia.
Jack Middleton, de la Surfers Against Sewage, din Cornwall, a declarat: „De când au început să fie ridicate restricţiile, am fost martorii unui nou val de poluare din plastic abătut asupra plajelor noastre sub formă de măști și mănuși de unică folosință.”
Viața marină, cum ar fi țestoasele marine – care mor adesea după ce mănâncă pungi de plastic pe care le confundă cu meduzele, principala lor sursă de hrană – riscă, de asemenea, o moarte lentă și neplăcută cu un nou și omniprezent tip de plastic în meniu.
Militanții din Franța au avertizat în luna mai că, dacă măștile de unică folosință continuă să fie utilizate în ritmul actual, în curând ar putea exista mai multe măști în Mediterana decât meduzele.
Și nu este doar viață marină în pericol. În septembrie, RSPCA a cerut publicului să „rupă curelele” măștilor de unică folosință după ce a primit un număr tot mai mare de rapoarte de animale încurcate în ele.
„Acum că măștile de față vor face parte din normalitate și pot fi pentru un timp îndelungat, acest mesaj este mai important ca niciodată, deoarece mii dintre aceste măști sunt aruncate în fiecare zi”, a spus directorul executiv al organizației de caritate, Chris Sherwood.
„Ofițerii noștri RSPCA au fost nevoiți să salveze animale de la încurcarea în măști de față și ne așteptăm ca acest lucru să crească odată cu trecerea timpului, așa că cel mai bun lucru de făcut este să tăiați pur și simplu curelele elastice pentru urechi înainte de a le arunca”.
Chiar și atunci când sunt aruncate corect, măștile faciale sunt clasificate drept deșeuri medicale, ceea ce înseamnă că nu pot fi reciclate și nu pot ajunge nici la depozitul de deșeuri, nici incinerate, ceea ce produce vapori toxici.
Este posibil ca unele persoane să nu fie conștiente de impactul devastator al măștilor de unică folosință asupra mediului, faunei sălbatice și viitorului nostru. Îndrumarea lor către fapte poate fi un bun punct de plecare.
La începutul pandemiei, oamenii ar fi putut opta pentru măști de unică folosință ca soluție pe termen scurt, dar acum este clar că ne vom aștepta să purtăm măști pe termen lung, măștile refolosibile sunt cele mai eficiente din punct de vedere al costurilor și o opţiune ecologică.
„De Crăciunul acesta, voi face tot posibilul să ofer măști de față refolosibile prietenilor și familiei. Este timpul să faceți același lucru – planeta noastră vă va mulțumi pentru asta.”