Compania valenciană Bioinicia, împreună cu Agenția statală de investigații științifice (CSIC), a dezvoltat măștile Proveil cu proprietăți viricide menite să protejeze populația cât mai mult posibil împotriva coronavirusului. Astfel, având un filtru de nanofibre, produsul dezactivează virusul SARS-CoV-2 cu 97% în două ore, anunță cercetătorii spanioli.
José María Lagarón, cercetător CSIC și lider al grupului de cercetători care a dezvoltat filtrul de nanofibre Proveil împreună cu Bioinicia, a explicat de ce măștile produse la Valencia, cu proprietăți antimicrobiene, protejează împotriva bacteriilor și virușilor.
„În testele noastre am analizat nu numai microorganismele patogene, bacteriile, așa cum fac unele companii, care consideră valabil că, dacă un filtru ucide bacteriile, el ucide și coronavirusul. Am analizat capacitatea de a ucide bacteriile comune cu care ne confruntăm și care se găsesc de obicei în măști și care pot fi respirate și în sălile de operație sau în spațiile de asistență medicală și, în plus, am analizat și efectul direct împotriva coronavirusului”, a precizat el, potrivit ABC.
De asemenea, specialistul valencian a detaliat că principala cheie a eficienței pasive și active a măștilor Proveil cu proprietăți virucide se găsește în filtrul lor.
Prețul unei astfel de măști publicat pe site-ul de profil este de aproximativ 2,40 de euro (pachet de 25 de bucăți).
„Am verificat și într-un centru englezesc (Microbiological Solutions Ltd) capacitatea substanței noastre solide de calitate farmaceutică pe care am adăugat-o la filtru pentru a inactiva modelul virusului care provoacă Covid-19”, a adăugat José María Lagarón .
„În acest caz, pentru a testa eficiența componentei filtrului viricid, am făcut-o cu un tip specific de coronavirus, un model echivalent al coronavirusului care afectează oamenii, Feline Corva Virus, Strain München. Ceea ce a măsurat laboratorul ne-a surprins foarte plăcut: agentul viricid care este inclus în filtrul măștii începe să acționeze în același timp în care intră în contact cu virusul”, a subliniat el.
În acest context, profesorul a subliniat că cheia eficienței este „acolo unde este cel mai eficient, adică în filtru, deoarece acolo se opresc microorganismele”.
„Rămân blocate acolo, deoarece nu pot trece prin bariera mecanică a nanofibrelor filtrului și, în timp ce sunt ținute acolo, viricidul începe să acționeze”, a continuat el.
„Ceea ce am văzut este că noul coronavirus este inactivat cu până la 97%, în două ore de contact. În timp ce, în cazul bacteriilor, filtrul Proveil cu proprietăți viricide în trei ore de contact inactivează 99,9%”, a spus el.
În mod similar, Lagarón a subliniat că masca este un „produs foarte eficient conceput într-un mod diferit de ceea ce este pe piață, în care agenții antimicrobieni sunt de obicei plasați ca strat de acoperire la exterior, dar aerosolii infecțioși pot trece cu ușurință prin stratul de protecție din măștile clasice, deoarece nu are proprietăți de filtrare cum are masca produsă la Valencia, care deține stratul de tratament viricid.”
Oamenii de știință participanți consideră că procedura antimicrobiană eficientă este una în care tratamentul funcționează atunci când virusul sau bacteriile rămân prinse și nemișcate și acest lucru are loc în principal în filtru.
Acest tratament antimicrobian caracteristic filtrului, combinat cu capacitatea totală de filtrare împotriva aerosolilor cu încărcătură virală infecțioasă, o potrivire bună a măștii și un spray cu soluție alcoolică a straturilor interne și externe între utilizare și utilizare garantează siguranța aproape 100%, spun specialiștii.
Pe de altă parte, Lagarón a subliniat că unul dintre avantajele măștii Proveil este posibilitatea de a-și crește durabilitatea și siguranța datorită dezinfectării sale.
«Cercetările efectuate recent de oamenii de știință americani și confirmate de noi explică modul în care aceste măști pot fi dezinfectate cu pulverizarea soluțiilor de alcool la 70 ° și / sau cu imersie în alcool, în timp ce cu materialul tradițional acest lucru nu se poate face deoarece măștile își pierd încărcăturile electrostatice și, prin urmare, proprietățile lor de filtrare ”, a conchis el.