Prețul aurului a atins un nou record absolut, fenomen la care au contribuit în mare măsură cetățeni din Germania. Aceştia cumpără aur mai mult ca niciodată. Aceeaşi tendinţă nu se observă și în alte țări, relatează Deutsche Welle.
Potrivit cotidianului Frankfurter Allgemeine Zeitung, îndeosebi investitorii din Germania au achiziționat metale prețioase. Germanii au cumpărat mult aur fizic: în prima jumătate a anului 2020 au cumpărat lingouri și monede cu o greutate totală de 83,5 tone, scrie ziarul, citând „World Gold Council„. Potrivit calculelor, creșterea este de peste 100% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Un motiv pentru această discrepanță ar putea fi faptul că pentru germani achiziționarea de aur nu este o experiență neapărat senzuală. În timp ce în alte culturi, adesea mediteraneene, aurul – mai ales sub formă de bijuterii – face parte din zestrea oferită mireselor sau este o investiție de care te poți bucura în propria-ți casă, germanii văd în acest metal prețios mai degrabă o investiție abstractă.
În perioade incerte, cum este actuala pandemie, oamenii preferă, pare-se, să țină banii laolaltă decât să-i investească în bijuterii scumpe. Există, totuși, şi situația în care ai destul de mulți bani şi ai vrea să îi păstrezi în siguranţă, cum se întâmplă momentan în Germania.
Un alt motiv, care este destul de interesant din punct de vedere sociologic și trebuie să rămână speculativ până la găsirea unor dovezi valide, ar putea fi ”trăsătura națională”, aşa-numita „German Angst”, teama proverbială a germanilor. Aceasta îi determină adesea pe germani să încheie de regulă prea multe – şi în niciun caz prea puţine – polițe de asigurare împotriva a tot felul de lucruri.
Miliarde de euro din programele de ajutoare ale băncilor centrale introduc pe piață cantități masive de lichidități. În timp ce oferta devine din ce în ce mai scăzută din cauza căderii masive a producției, oferta de bani este în creștere și odată cu aceasta și teama de o creștere a nivelului prețurilor, respectiv o scădere a valorii banilor.
Situația actuală are potențialul de a crește și mai mult prețul aurului, spune expertul Hans-Günter Ritter, reprezentant al Heraeus, dealer de metale prețioase. Afacerea cu metale prețioase beneficiază, de asemenea, de dobândă scăzută. Rezerva Federală a SUA dorește să menţină dobânda de referinţă aproape de zero. Prin urmare, investitorii care caută profituri au din ce în ce mai puține alternative.
Cantitatea mondială de aur este limitată în mod natural. Atâta timp cât nu se dezvoltă noi zăcăminte, cantitatea de aur disponibilă nu va crește semnificativ, relatează DW.