VIDEO. Maryland statul toleranței și acceptării reciproce

1
2323

Situat pe coasta de est a Statelor Unite în zona denumită Peninsula Delmarva (prescurtarea de la cele trei state Delaware, Maryland și Virginia) statul Maryland este unul dintre cele mai mici ca suprafață, ocupând locul 42 din cele 50 de state câte are America. Primii locuitori ai zonei au fost triburile de indieni, Algonkian și Susquehannocks, care se ocupau în principal cu agricultura, cei dintâi europeni ajungând în zonă pe la 1608.

Denumit și „the state of tolerance” adică statul toleranței, al acceptării reciproce, Marylandul a fost una din cele 13 coloni formate de romano-catolici. Un loc unde oameni de diferite religii, rase sau origini au trait și trăiesc împreună în armonie și-n spiritul toleranței. Este totodată un stat de coastă, care a fost linia de demarcație în războiul dintre Nord și Sud, locuitorii lui luptând în ambele tabere.  https://youtu.be/WL9l5rlNf1E?t=158

Chiar dacă nu este un stat foarte mare ca și întindere acesta are numeroase atracții turistice sau de reală importanță în economia continentului nord american. Aș începe prin a amenționa faimoasa reședință a președintelui american de la Camp Davis, locație folosită maides de foștii președinți decît de cel actual. Aș continua apoi cu Academia Navală din capitala statului, Annapolis, și faimosul Chesapeake Bay Bridge, a cărui lungime de 7 kilometri neîntrerupși peste apa golfului, l-a făcut unic în lume în momentul inaugurării în 1952. Orașul port Baltimore, situat la mai puțin de o oră distanță de Wasington D.C., sau renumitul oraș de vacanță Ocean City, care adună pe perioada verii sute de mii de turiști și mii de studenți internaționali care vin la muncă pe perioada verii, sunt doar câteva repere ale acestui minunat stat de pe coasta oceanului Atlantic. O altă atracție este insula Assateague cu cai salbatici. O rezervatie naturala la 25 de minute de condus de orasul Ocean City, Maryland pe malul oceanului Atlantic.

Nu în ultimul rând aș dori să menționez Smith Island, o insulă mai puțin obișnuită. Spun asta deoarece pentru a ajunge acolo este nevoie de ambarcațiune. În principal o călătorie cu feribotul durează cam trei sferturi de oră. Denumita dupa numele faimosului căpitan John Smith, insula este izolată și liniștită. Oamenii de aici vorbesc un dialect care te duce înapoi în timp, în era elisabetană, dupa numele reginei Elisabeta I, a Angliei. Chiar dacă vorbim de America secolului douăzeci și unu, insula nu are cinematografe, spitale, baruri, poliție sau închisoare. Oameni de aici, aproximativ 400 de suflete, par a nu avea nevoie de ele, singurul lucru de care au nevoie este oceanul și ei de ei însăși. Un loc unde oceanul le este sursă de viață, iar alteori de moarte.

1 comment

Leave a reply