Mărirea şi decăderea unui preşedinte care a ignorat pericolul COVID
Călin Daniel Cruceru – corespondenţă din Brazilia pentru LUMEALIBERA.RO
Aflându-se sub critici dure, urmare a gravei situații create de efectul noului Coronavirus în Brazilia, Jair Bolsonaro îşi moderează mai nou tonul pentru a încerca să-și salveze mandatul de preşedinte. Dar dezastrul pe care l-a provocat ţării, prin ignorarea COVID 19, pare să-l fi răpus deja politic.
Din ce în ce mai mulți politicieni și analiști atribuie instinctului lui Jair Bolsonaro de supraviețuire motivul pentru care președintele Braziliei și-a moderat comportamentul conflictual în ultimele zile, pentru a adopta unul mai prudent, dar nu scutit de alunecări tipice naturii sale beligerante.
„El nu este așa, sufletul său este în dezacord. Dar astăzi e mai puțin conflictual și mai predispus la reconciliere. Astfel, sistemul instituțional este câștigător”, a spus politologul Alberto Carlos Almeida, autorul lucrării „Căpătâiul brazilianului”, care a făcut aluzie la limitele pe care deciziile recente ale sistemului judiciar le-au institui în jurul guvernului ultraconservatorului Bolsonaro și al celor mai radicali susținători ai acestuia.
Bolsonaro a călătorit vineri în statul Ceará, în nord-estul Braziliei, pentru a îndeplini o agendă obișnuită pentru orice președinte, deși bizară pentru șeful statului brazilian, cel puțin în ultimele luni: a inaugurat o secțiune a unei lucrări publice în apele râului San Francisco, inițiată în guvernul ex-președintelui Luiz Înácio Lula da Silva.
Astfel, se presupune că motivul ar fi tocmai faptul că efectele pandemiei dezlănțuite de noul coronavirus au prins contur și a devenit o evidență faptul că dezastrul va lovi puternic sistemul de sănătate în Brazilia, țara cu peste 55.000 de decese și care are cele mai multe cazuri mortale de Covid-19 din lume, după Statele Unite.
Bolsonaro și-a limitat practic activitățile la întâlnirile cu care obișnuise, la Palat, plimbările prin capitala Brasilia, participarea la manifestații cu lozinci nedemocratice, efectuarea de vizite sporadice la cazarmes sau cum a fost deschiderea unui spital de câmp în statul central Goiás.
Instituțiile în Brazilia sunt, totuși puternice, iar arestarea lui Fabricio Queiroz, un apropiat al familiei președintelui, are un important impact mental asupra lui Bolsonaro. Se pare că în jurul acelui prieten și fost consilier se cam petrec multe.
„În plus, există investigații în Curtea Supremă Federală (STF) și toate acestea în mod evident îl preocupă în mod cert pe Bolsonaro”, a adăugat Almeida, care pariază pe faptul că acesta ar fi cel mai potrivit truc prin care președintele brazilian va reuși să-și salveze mandatul.
Almeida nu este singurul analist care anticipează, se întrece în astfel de prognoze. Sondajele recente au arătat o scădere semnificativă a popularității lui Bolsonaro, care însă își menține loialitatea pentru aproape de o treime a electoratului și există aproape un consens între analiști faptul că atât deputații cât și nici judecătorii Curții Supreme nu vor fi înclinați să inițieze un proces de demitere, fără o mișcare populară masivă care să impună o astfel de decizie.
Fabricio Queiroz, reținut săptămâna trecută tocmai la domiciliul unui avocat al familiei Bolsonaro, este un fost ofițer de poliție, vechi prieten al președintelui carioca.
Fost funcționar public în cabinetul fiului cel mai mare al președintelui, Flavio Bolsonaro, când actualul senator era deputat regional în statul Rio de Janeiro, Queiroz este acuzat că ar fi membru al unui clan acuzat de corupție și care a funcționat în Adunarea Legislativă a zonei Fluminense. Agenția de control și prevenire a spălării banilor a intrat pe fir, acuzându- de infracțiunea de spălare de bani.
Printre aceste acuze se numără și transferurile efectuate de Queiroz către fiica să Nathalia, care până în 2018 a fost funcționar public în cabinetul lui Jair Bolsonaro din Camera Deputaților. Conform analizei acestor mișcări financiare, Flavio Bolsonaro a reținut o parte din salariile funcționarilor săi și a resurselor care ar fi fost gestionate de Queiroz.
În acest context, acesta este considerat pe scară largă că un posibil „personaj cheie” în acest proces, datorită cunoașterii intimităților sau presupuselor ilegalități care se vehiculează în jurul familiei prezidențiale.
Queiroz ar fi efectuat tranzacții financiare de mai mult de un milion de dolari între 2014 și 2017, conform raportului citat de ziarul O Globo.
De asemenea, Bolsonaro se confruntă cu investigații sensibile în Curtea Supremă Federală (STF), printre care procesul privind „fake news-ul”, care urmărește identificarea celor responsabili pentru crearea un sistem digital care a folosit amenințări și calomnii împotriva membrilor instanței supreme, care anchetează aliații și rudele lui Bolsonaro.
„Este îngrădit. Și acest fapt l-a obligat să se tragă înapoi”, a spus Almeida.
Alți analiști, de asemenea, au fost de acord cu această părere și au reamintit despre arestările recente ale susținătorilor violenți ai lui Bolsonaro, precum „influencerul digital” și militanta feministă Sară Giromini, cunoscută ca Sarah Winter (după numele uneo spioane naziste în Marea Britanie), precum și alte probleme judiciare cu greutate care-i sunt imputate președintelui și susținătorilor acestuia.
Weekend-ul trecut, contrar celor obișnuite de la izbucnirea crizei din martie și până în prezent, Bolsonaro nu s-a prezentat la manifestațiile în favoarea să din capitala Brasilia, unde se cerea închiderea Congresului și a STF, și care revendicau o dictatură de dreapta în colosul sud-american.
La astfel de meetinguri a participat și tânăra Sara Winter, fostă activistă feministă și luptătoare înverșunată pentru legalizarea avortului în țară carioca, care a continuat să revendice în mod fanatic oprirea sarcinii și „exterminarea stângii și a corupției” ce a condus la o demonstrație împotriva STF împreună cu bărbați mascați care purtau torțe, imitând sinistrul grup Ku -Klux-Klan.
Aflată la comandă unei tabere numite „Cei 300 din Brazilia”, în ciuda membrilor săi care nu depășesc 30 de ani, militantă bolsonarista a trecut la amenințări, vizându-l chiar pe un judecător STF-ului.
În acest cadru de confruntare strânsă cu sistemul judiciar și cu opoziţia din Congres, Bolsonaro a început să recruteze din ce în ce mai mult în guvernul său membrii așa-numitului grup „Centrao”, format din politicieni oportuniști, aceștia fiind dispuși să-și schimbe în orice împrejurare condiția politică la care au aderat.
Dar numai cu aceste grupuri de sprijin puțin însemnate și datorită puterii constituționale limitate, președintele Bolsonaro este tot mai slab, într-o ţară foarte slăbită de impactul devastator al COVID 19, posibil în special din cauza atitudinii preşedintelui Braziliei.