Marinarii de pe crucișătorul scufundat Moskva își contactează rudele și își spun poveștile

0
910

Crucișătorul „Moskva” în flăcări înainte de a se scufunda. Sursa: John Konrad (Twitter)

„Novaya Gazeta Europe”, ziar de opoziție interzis în Rusia, publică unele dintre ele.

Pe 14 aprilie, Ministerul rus al Apărării a anunțat scufundarea crucișătorului Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre și o legendară navă a Marinei Ruse, în timpul războiului cu Ucraina. Potrivit versiunii oficiale, muniția a detonat pe Moskva, după care marinarii au fost evacuați, iar crucișătorul și-a păstrat flotabilitatea, dar s-a scufundat în timp ce era remorcat spre Sevastopol.

Partea ucraineană raportează că nava amiral rusă a fost lovită de rachete Neptune cu o rază de acțiune de până la 280 km. Potrivit Sky News, „Moskva” în momentul atacului cu rachete se afla la 46 km de Insula Șerpilor.

Mass-media rusă, inclusiv cea semi-oficială și înverșunat pro-guvernamentală, deplânge până acum doar scufundarea navei amiral în sine, în timp ce informațiile despre marinarii morți rămân confidențiale. Ministerul Apărării a raportat mai întâi despre „evacuarea completă”, apoi pur și simplu despre „evacuarea” echipajului, dar nici măcar nu a menționat victimele.

„Novaya Gazeta Europa” a vorbit cu mama unui marinar recrutat care a fost chemat pentru serviciu, cu puțin timp înainte de începerea războiului din Ucraina. Am primit dovezi documentare ale apelului fiului ei și fotografii din serviciul lui în marină, care ne permit să considerăm povestea ei de încredere. În același timp, faptul că marinarul se afla la bordul Moskva în momentul exploziei nu poate fi confirmat în condiții de război. Fiul eroinei noastre a supraviețuit și a contactat-o pe mama sa pe 15 aprilie, a doua zi după scufundarea crucișătorului.

Facem un monolog al mamei unui marinar-recrut al Flotei Mării Negre, fără a dezvălui numele din motive de securitate.

„Fiul a spus că crucișătorul a fost lovit de pe uscat, din partea ucraineană, fără să fi avut vreo reacție defensivă. Sunt morți, sunt răniți, sunt dispăruți. Fiul meu m-a sunat când li s-au dat telefoane. Și-au lăsat documentele și telefoanele [personale] pe crucișător. Mă sună și plânge pentru ceea ce a văzut. A fost infricosator. Este clar că nu toată lumea a supraviețuit. Ei au încercat să stingă singuri focul după ce crucișătorul a fost lovit de trei rachete Neptune (Kievul spune că doar două rachete au lovit.). Eu, ca mamă, nici nu știu ce cuvinte să aleg. Sunt foarte fericită că fiul meu mi-a spus că este în viață și bine. Nu vreau să fac reclamă pentru toate acestea, pentru că îmi voi pune fiul în pericol (povestea a fost publicată anonim cu permisiunea eroinei). Au semnat un acord de confidențialitate înainte de a urca pe crucișător. Mă înțelegi și tu, mi-e frică. Este foarte înfricoșător. E înfiorător și nu știu cum să-l aștept pe fiul meu. Mai are mai puțin de *** de servit [datele despre durata contractului a marinarului au fost eliminate din motive de siguranță a eroinei].

Aproximativ patruzeci de oameni au murit. Mai multe persoane au dispărut. Și mulți răniți.

Răniții, majoritatea cu membrele tăiate, pentru că au fost explozii – atât de la muniția detonată, cât și de la rachetele care au lovit.

Când fiul meu m-a sunat pe 15, plângea. Spune: „Mami, nu m-am gândit niciodată că într-o perioadă de liniște, în principiu, voi cădea într-o asemenea coșmar. Nici nu vă spun în detaliu ce am văzut. E atât de înfricoșător.”

Nu știu cum să supraviețuiesc, cum să aștept ca fiul meu să mai servească în marină, mă înțelegi bine. Sunt ca o mamă… Sunt doar… E groaznic. Și în mass-media, este clar că nu spun toate detaliile. De ce? Pentru că Ministerul Apărării nu vrea să admită înfrângerea în fața Ucrainei. Nu vrea să admită că un astfel de crucișător a fost distrus.

Anterior, jurnaliștii Radio Liberty au găsit o postare în Odnoklassniki dedicată morții marinarului Ivan Vakhrushev, în vârstă de 41 de ani. El a servit în unitatea de luptă numărul cinci – adică un electromecanic.

O postare în Odnoklassniki dedicată morții lui Ivan Vakhrushev. Captură de ecran

Soția sa, Varvara Vakhrusheva, a confirmat publicației că marinarul a murit în accidentul de pe Moskva. Potrivit acesteia, „comandamentul” a informat-o despre moartea lui în după-amiaza zilei de 14 aprilie. Vakhrusheva a mai spus că 27 de membri ai echipajului crucișătorului Moskva au fost dați dispăruți.

Radio Liberty atrage atenția și asupra unei postări a utilizatorului Dmitry Shkrebets pe rețeaua de socializare VK.

Bărbatul spune că fiul său, recrutul Yegor Shkrebets, a fost declarat dispărut după scufundarea crucișătorului Moskva.

„Fiul meu, Yegor Dmitrievich Shkrebets, a fost chemat pentru serviciul militar de urgență din orașul Yalta pe 2 iulie 2021. A fost repartizat în orașul Sevastopol și, după cursul de recrut, a intrat în serviciu pe nava amiral a Flotei Mării Negre, crucișătorul purtător de rachete Moskva. A intrat pe postul de „bucătar navă”, serviciu de aprovizionare. În noaptea de 13 aprilie spre 14 aprilie a avut loc o tragedie <…> S-a raportat că întregul echipaj a fost evacuat. E o minciuna! Minciună flagrantă și cinică! Fiul meu recrutat, după cum am fost informat de către comandanții direcți ai crucișatorului Moskva, nu se numără printre morți și răniți și este inclus pe lista persoanelor dispărute. Un recrut care nu trebuia să ia parte la ostilități este listat ca dispărut”, scrie bărbatul.

Egor Shkrebets, recruit dispărut. Foto: rețele sociale

În decembrie 2021, ziarul The Guardian of the Baltic Fleet a scris într-adevăr despre bucătarul navei pe crucișătorul Moskva Yegor Shkrebts, care studia să fie bucătar în Yalta.

Pe 13 aprilie, autoritățile ucrainene au anunțat lovitura cu rachete Neptune asupra crucișătorului de rachete Moskva, nava amiral a Flotei Mării Negre a Federației Ruse. Aleksey Arestovich, consilier al șefului Oficiului Președintelui Ucrainei, a spus că nava rusă acoperă din aer grupul Kherson de trupe.

Până dimineață, Ministerul rus al Apărării a confirmat explozia de pe crucișător, spunând că „din cauza incendiului” muniția a detonat. Departamentul a susținut că „Moskva” „își păstrează flotabilitatea”, iar echipajul a fost evacuat pe navele Flotei Mării Negre din zonă.

În seara zilei de 14 aprilie, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că crucișătorul Moskva s-a scufundat. Potrivit agenției, acest lucru s-a întâmplat în momentul în care nava a fost remorcată în portul de destinație într-o furtună din cauza avariei aduse carenei, „obținută în timpul unui incendiu din detonarea muniției”. Dacă în urma incidentului a murit cineva, autoritățile ruse nu au precizat.

Potrivit secretarului de presă al președintelui Federației Ruse, Dmitri Peskov, Vladimir Putin nu intenționează să țină o întâlnire în viitorul apropiat cu privire la scufundarea crucișătorului și nu va veni la Sevastopol sau în alte regiuni. Stabilirea motivelor pentru ceea ce s-a întâmplat cu Moskva este „apanajul armatei”, a asigurat Peskov.

Vineri, la Sevastopol a avut loc o ceremonie de rămas bun pentru crucișătorul Moskva, unde au adus o coroană de doliu cu inscripția „navă și marinari ”, au atras atenția jurnaliștii BBC.

O coroană cu inscripția „navă și marinari ” la ceremonia de adio pentru crucișătorul „Moskva” din Sevastopol, 15 aprilie 2022. Foto: rețele sociale

Pe 16 aprilie, Ministerul Apărării a publicat și un videoclip cu echipajul crucișatorului Moskva pe terenul de paradă. În primele cadre ale videoclipului, apare comandantul crucișătorului Anton Kuprin.

Presa ucraineană anterioară a relatat despre moartea sa. În plus, Serviciul de Grăniceri de Stat a susținut că armata rusă nu a reușit să evacueze echipajul navei după ce două rachete Neptune au lovit-o.

În videoclip, comandantul șef al Marinei Nikolai Evmenov se întâlnește și cu echipajul. El a declarat că „personalul crucișătorului” Moskva „este situat în punctul de bază principal – orașul erou Sevastopol”, iar recruții din personal vor fi trimiși acasă în perioada mai-iulie.

În același timp, în 2017, Ministerul rus al Apărării a decis să renunțe la utilizarea recruților pe nave, lăsându-i doar pentru sprijin logistic, deoarece „va fi problematic pentru un recrut care s-a înrolat în armată doar un an să facă față unor sisteme electronice complexe ”.

În videoclipul publicat de Ministerul rus al Apărării, aproximativ 100-150 de marinari stau aliniați în fața amiralului Evmenov.


Echipajul Crucișătorului Moskva. Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse

Printre aceștia se numără specialiști și ofițeri superiori, dar o parte semnificativă sunt marinari obișnuiți cu fără trese, probabil recruți în serviciul militar.

Ce parte dintre ei este de fapt inclusă în echipaj nu se știe. De-a lungul anilor, echipajul crucișătorului „Moskva” a fost de 416510 persoane. De ce nu există alți membri ai echipajului în rânduri – autoritățile ruse, nu explică în niciun fel.

Leave a reply