duminică, martie 3

Marian Budde, prima femeie-episcop din Washington: Trump s-a folosit de Biblie pentru poze

0
1057

Liderul episcopal al capitalei americane îl acuză pe președinte pentru utilizarea unei biserici pentru publicitate personală.

Pentru Mariann E. Budde, episcopul-femeie al diocezei episcopale din Washington DC, valul protestelor rasiale este o problemă personală. Este albă și, înainte de a se muta în capitala americană, a lucrat 18 ani într-o biserică din Minneapolis, acolo unde lumea a ieșit pentru prima dată în stradă pentru a cere dreptate după uciderea afro-americanului George Floyd de către un poliţist alb.

Se consideră liberală și nu are nicio problemă să intre în noroiul pe rețelele de socializare. De aceea, luni, când președintele Donald Trump a trecut de la Casa Albă spre Biserica Sfântul Ioan, ajutat cu gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe cei care protestau pașnic, Budde s-a înfuriat.

„Președintele a folosit Biblia, cel mai sacru text al tradiției iudeo-creștine și al bisericilor din eparhia mea, fără să ne anunțe, ca fundal pentru un mesaj antitetic pentru învățăturile lui Isus și pentru tot ceea ce apără biserica noastră”, a spus episcopa.

Budde a reacţionat astfel, după ce Trump s-a apropiat de fațada lăcaşului de cult cu unicul obiectiv de a-și face o fotografie și de a se întoarce imediat la reședința sa. Cu o noapte înainte, pe fondul revoltelor, subsolul bisericii istorice fusese prins în flăcări, până când pompierii au reușit să controleze incendiul.

Budde, căsătorită și mamă a doi copii, este liderul spiritual al mai mult de 40.500 de clerici episcopali din districtul Columbia și din patru regiuni ale Maryland. Când a devenit prima episcopă a Washingtonului, în 2011, a venit cu intenția de a revitaliza comunitatea religioasă a Capitalei, așa cum a făcut-o timp de 18 ani la catedrala St. John, din Minneapolis.

În timpul activității sale, a sporit în mod semnificativ numărul de participanți, cu discursuri și acțiuni pentru a reduce nedreptățile sociale, devenind astfel una dintre cele mai progresiste congregații în ceea este cunoscut sub numele de „orașe gemene”: Minneapolis și St. Paul. Inițiativele sale s-au caracterizat prin ajutorul acordat poporului haitian și al Americii Centrale, după dezastrele naturale din zonă.

Crede într-o biserică a uşilor deschise. I se pare „evident” că persoanele de același sex se pot căsători în biserică și, deocamdată, binecuvântează cuplurile gay și lesbiene. În timpul administrației Trump, activismul său public a explodat când autorităţile au separat copiii imigranților de părinții lor de la granița cu Mexic.

De fapt, a decis să-și concentreze eforturile pe lupta pentru o reformă corectă a imigrației, pe „epidemia” violenței armate. Nu se teme de controverse, dacă asta e calea de a apăra ceea ce e drept, afirmă ea.

„Saint John” este cunoscută sub numele de Biserica Președinților. Aici, conducătorii Americii s-au rugat încă din 1816.

În timpul războiului civil, Abraham Lincoln a mers uneori la catedrală și s-a așezat pe una dintre băncile din spate, încercând să nu fie observat. Acum, ceea ce contează este doar fotografia lângă Biserică.

Leave a reply